Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «ανοίγουν πόρτα» για συνεργασίες, με έμμεσες αναφορές ακόμη και στην πιθανότητα για «μεγάλο συνασπισμό», παρά τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά μίας...
συνεργασίας με τη ΝΔ του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.Την ιδέα της συνεργασίας των δυο κομμάτων απορρίπτει και ο ΣΥΡΙΖΑ που σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «H ΝΔ θέλει τη συγκυβέρνηση για να ματαιώσει τη μεγάλη κατάκτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην επτάμηνη διαπραγμάτευση αναφορικά με την απομείωση του χρέους. Για να βάλει στα συρτάρια τις λίστες φοροδιαφυγής. Για να μην προχωρήσει η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών».
Σημειώνεται ότι χτες ο κ.Μεϊμαράκης ζήτησε ευρύτατη συνεργασία όλων των δυνάμεων, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, μετά τις εκλογές για να ληφθούν οι πρέπουσες αποφάσεις, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα πως η χώρα θα κυβερνηθεί. Οπως είπε, θεώρησε λογικό «να απευθυνθούμε στο δεύτερο κόμμα αν κερδίσουμε τις εκλογές για να σχηματίσουμε κυβέρνηση καθώς αυτοί ήταν που κυβερνούσαν το τελευταίο διάστημα».
Δραγασάκης: Χρειαζόμαστε ευρεία και ισχυρή συνεργασία
«Πρέπει να δούμε τι συμφέρει τη χώρα στις συγκεκριμένες συνθήκες. Τι είδους κυβέρνηση χρειαζόμαστε, τι είδους πλειοψηφία χρειαζόμαστε, με τα δεδομένα, τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή. Και η δική μου απάντηση, αν θέσω αυτά τα ερωτήματα, είναι ότι χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση με μια ευρεία, ισχυρή κι όσο γίνεται πιο συμπαγή πλειοψηφία. Διότι έχουμε να υλοποιήσουμε μια συμφωνία που ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί, έχει πολύ μεγάλη σημασία» δήλωσε στο ραδιοσταθμό Βήμα FM ο Γ. Δραγασάκης.
«τώρα αυτή η κυβέρνηση, πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά κυβερνήσεις συνεργασίας στη βάση προγραμμάτων. Θέλουμε κόμματα με προγραμματικές δεσμεύσεις, με αρχές, με κοινωνικές αναφορές. Θέλω να πω ότι το όραμα το δικό μου και νομίζω όλων μας στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας. Είναι κυβερνήσεις προγραμματικών συνεργασιών. Αυτό έχει προϋποθέσεις: Μία από τις προϋποθέσεις - κι αυτό μπορεί να το κάνει η επόμενη κυβέρνηση - είναι να καταργήσουμε αυτό το bonus των πενήντα εδρών, να έχουμε την απλή αναλογική που θα ωθήσει και δυνάμεις που υπάρχουν μες στην κοινωνία και ενδεχομένως δεν εκπροσωπούνται ή αναζητούν μια εκπροσώπηση. Αυτή τη στιγμή, χωρίς να θέλω να κατηγορήσω εγώ κανέναν, είναι μια πικρή αλήθεια , ότι τα περισσότερα κόμματα, είναι υπολείμματα άλλων εποχών και άλλων καταστάσεων», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού και σχολιάζοντας δηλώσεις ότι μόνο έτσι θα ρυθμιστεί το χρέος είπε πως «αποδεικνύεται ότι ο στόχος αυτοδυναμίας δεν είναι ένας στενός εκλογικός στόχος, αλλά είναι μια ασπίδα και μια άμυνα του λαού μας σε τέτοιες παρεμβάσεις. Αυτοί (σ.σ.: οι εταίροι) θα αποφασίσουν τι κυβέρνηση θα έχουμε στην Ελλάδα; Ξανά τα ίδια θα αρχίσουμε δηλαδή; Αυτοί θα αποφασίσουν; Ας μην κάνουμε τότε εκλογές! 'Αλλο η ρύθμιση του χρέους, βεβαίως».
Υπογράμμισε ότι «είναι οι δανειστές μας, δεν μπορείς να κάνεις ρύθμιση μονομερώς, με διαπραγμάτευση θα γίνει ρύθμιση, αλλά αυτοί θα αποφασίσουν για το τι κυβέρνηση θα έχουμε; Η αυτοδυναμία δεν σημαίνει κι άρνηση συνεργασιών. Μπορούμε, ας πούμε, για τη ρύθμιση του χρέους και για άλλα να δημιουργήσουμε τους όρους μιας ευρύτερης συμπαράταξης, ένα ευρύτερο κοινό πλαίσιο θέσεων, ελπίζοντας βέβαια ότι όλα τα κόμματα πια συμφωνούν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να παλέψουμε να μειωθεί και μπορεί να βρεθεί τρόπος ούτως ώστε αυτό να εκφραστεί και προς την Ευρώπη και προς όλο τον κόσμο».
Τσακαλώτος: Θα βρεθεί λύση
«Εγώ νομίζω ότι θα βρεθεί η λύση εντός της επόμενης Βουλής. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί κι από το εκλογικό αποτέλεσμα. Το μεγάλο άγχος που έχω, για να δουλέψει η συμφωνία, για να μπορείς να διαπραγματευτείς πράγματα εντός της συμφωνίας και να κάνεις πράγματα, για τα οποία είμαστε υπερήφανοι σε πέντε χρόνια, χρειάζεσαι δυνάμεις που θα το πιστεύουν αυτό. Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., σας λέω εγώ, δεν το πιστεύουν. Το Ποτάμι δεν έχω μια καλή εικόνα τι ακριβώς πιστεύει», δήλωσε στο ραδιοσταθμό Βήμα FM ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Συμπλήρωσε πως «η επιθετική ρητορική, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει κι ότι λένε ψέματα, αυτό δεν είναι μια βάση για συζήτηση. Δείχνει πάρα πολύ παλαιοκομματική, θυμίζει δεκαετία του 1950 αυτή η ρητορική. Ή θα υπάρχει αυτοδύναμη αριστερή κυβέρνηση ή θα ξαναγίνει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Νομίζω ότι πιο πολλές δυνάμεις -περιλαμβάνω σε αυτές και τον ΣΥΡΙΖΑ- δεν θα θέλουν και δεν θα μπορούν να πάνε και σε άλλη εκλογική αναμέτρηση».
«Όχι, δεν το βλέπω (σ.σ. το ενδεχόμενο μεγάλου εκλογικού συνασπισμού). Κι ούτε θα το υποστήριζα εγώ. Τώρα βέβαια, θα έχουμε συλλογικές διαδικασίες. Αλλά εγώ προσωπικά, δεν θα το υποστήριζα», προσέθεσε.
έθνος.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου