Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Telegraph: Μας ενδιαφέρει η χρεοκοπία της Ελλάδας; Ελάχιστα


...
ΛΟΓΩ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ

Telegraph: Μας ενδιαφέρει η χρεοκοπία της Ελλάδας; Ελάχιστα

Telegraph: Μας ενδιαφέρει η χρεοκοπία της Ελλάδας; Ελάχιστα
-A+A
Η επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας έναντι του ΔΝΤ, οδηγεί όλες τις αναλύσεις στα πρώτα συμπεράσματα για το τι σημαίνει αυτό πρακτικά και τι επιπτώσεις θα έχει σε άλλα κράτη.
Η Telegraph διερωτάται αν ενδιαφέρει τον κόσμο, αλλά ιδιαιτέρως τη Μ. Βρετανία, το πιστωτικό γεγονός που συνέβη στην Ελλάδα. Και η απάντηση είναι ότι το ενδιαφέρον είναι έντονο, καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης, αλλά από την άλλη λόγω μεγέθους δεν πρόκειται να προκαλέσει σεισμικές δονήσεις σε όλη την υφήλιο.
Το σχετικό άρθρο σημειώνει πως με οικονομικούς όρους, η Ελλάδα είναι μικρή και η συνεισφορά της στο ΑΕΠ της ΕΕ είναι μόλις 2%. «Η σύγκριση της Ελλάδας με άλλες χώρες που βρίσκονται μέσα ή έξω από την ΕΕ, την κάνει ακόμη πιο μικρή (μόλις το 0.4% της παγκόσμιας οικονομίας). Το ΑΕΠ της είναι μικρότερο ακόμη και από ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ».
Το κακό παράδειγμα
Αφού λοιπόν η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και δεν μπορεί να προκαλέσει πάταγο με τη χρεοκοπία της, γιατί άπαντες ενδιαφέρονται; Το άρθρο απαντάει: «Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που έχει χρέη. Την ακολουθούν η Ιταλία και η Πορτογαλία με αρκετά υψηλά ποσοστά χρέους (132% και 130% αντίστοιχα). Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να φύγει από το ευρώ, κάποιος φόβος μετάδοσης υπάρχει. Οι επενδυτές μπορεί να πανικοβληθούν και να αρχίσουν να τραβούν τα χρήματά τους από τις εύθραυστες οικονομίες. Το Grexit έχει και άλλη σημασία – θα σημαίνει ότι ο δανειζόμενος, αντί για τον δανειστή, θα μπορεί να αρνηθεί τις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα να δώσει το δικαίωμα και σε άλλες χώρες να σκεφτούν να κάνουν το ίδιο. Πάντως, οι αναλυτές σημειώνουν πως το Grexit θα έχει περιορισμένη επιρροή στις άλλες χώρες».
Ο Τζέισον Άμπροουζ της Vanda Securities είναι κατηγορηματικός: «Η μετάδοση δεν είναι συστημική. Πρόκειται για καθαρό πολιτικό φόβο μετάδοσης της κρίσης. Πάντως, η περίπτωση της Ελλάδας δεν πρόκειται να οδηγήσει σε λιώσιμο της περιφέρειας».
Όσο για την αντίδραση των αγορών από το Σαββατοκύριακο και εντεύθεν, τα σημάδια δείχνουν πως υπήρξε μια αναταραχή στο ευρώ έναντι του δολαρίου, υπήρξαν κάποιες νότες πανικού, αλλά συνολικά οι αγορές έχουν σταθεροποιηθεί. Φαίνεται πως ακόμη και οι αγορές πιστεύουν ότι έχουν παρέλθει οι εποχές του 2011».
Για τους Βρετανούς, η επίδραση είναι μετρημένη και υπολογισμένη από τον Βρετανό ΥΠΟΙΚ Τζορτζ Όσμπορν και τον Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει μακρές συσκέψεις επί του θέματος. Έχουν εξετάσει ακόμη και τις περιπτώσεις των 40.000 Άγγλων που ζουν στην Ελλάδα (6.000 εξ αυτών λαμβάνουν σύνταξη), ενώ 150.000 τουρίστες θα ταξιδεύσουν μέσα στον Ιούλιο επομένως θα πρέπει να είναι ενήμεροι για το τι θα αντιμετωπίσουν.
Από την άλλη, υπάρχει ο πολιτικός κίνδυνος. Οι επικριτές σημειώνουν πως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε ποτέ να μπει στην Ευρωζώνη. Το σίγουρο είναι ότι η ένωση θα αλλάξει από τούδε και εφεξής την αντιμετώπισή της στις λεγόμενες διασώσεις, έτσι ώστε να αποτραπούν πιθανές επιδράσεις σε άλλες χώρες. 


Πηγή: Telegraph: Μας ενδιαφέρει η χρεοκοπία της Ελλάδας; Ελάχιστα | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/214762/telegraph-mas-endiaferei-i-hreokopia-tis-elladas-elahista#ixzz3ecBuLqSS

Δεν υπάρχουν σχόλια: