Τελείωσαν τα ψέματα. Στις 25 Μαΐου του 2014 μαζί με τις ευρωεκλογές θα γίνουν τελικά και οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης....
Στυλιανίδης μπορεί να απέφυγε από το
βήμα του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που διεξήχθη την
περασμένη Πέμπτη στα Ιωάννινα, να ξεκαθαρίσει επισήμως τη θέση της
κυβέρνησης για την ημερομηνία των εκλογών, ωστόσο στα πηγαδάκια με τους
δημάρχους άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα γίνουν, όπως προβλέπει ο
«Καλλικράτης», χωρίς μάλιστα αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Η
κυβέρνηση φαίνεται να αλλάζει την αρχική απόφασή της περί χρονικής
μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς θεωρεί ότι η ταυτόχρονη
διενέργειά τους με τις ευρωεκλογές την εξυπηρετεί καλύτερα.
Ξανά με Μπουτάρη
Κατόπιν αυτού επιταχύνονται οι ζυμώσεις στα κομματικά επιτελεία για την ανάδειξη των υποψηφίων. Όσον αφορά το δήμο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να το έχει αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξουν εκ νέου τον Γιάννη Μπουτάρη, όπως επιβεβαιώθηκε άλλωστε και από την προχθεσινή κοινή εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ με το δήμο Θεσσαλονίκης για το ρατσισμό, στην οποία μίλησαν και οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Μπουτάρης αλλά και Νίκος Μπίστης εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ. Δικό τους υποψήφιο θα κατεβάσουν το ΚΚΕ (δεν έχει καταλήξει ακόμη), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (πιθανότατα τη βουλευτή και δημοτική σύμβουλο Χρυσούλα Γιαταγάνα) και η Χρυσή Αυγή (ενδεχομένως το βουλευτή Αντώνη Γρέγο).
Τον θέλουν εκτός β’ γύρου
Στη ΝΔ επικρατεί πλήρης αμηχανία, με τις διαδικασίες για την επιλογή υποψηφίου για τον κεντρικό δήμο να βρίσκονται στο σημείο μηδέν. «Επικρατούν συνθήκες χάους», δήλωσε στη «Θ» στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ετοιμότητα του κόμματος όσον αφορά την επιλογή υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης. Η περίπτωση του Γιάννη Μπουτάρη, για τον οποίο αρκετοί «γαλάζιοι» υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να στηριχθεί και από τη ΝΔ, φαίνεται να έχει αποκλειστεί. Άλλωστε το ενδεχόμενο αυτό είχε κατηγορηματικά αποκλείσει προ εβδομάδων ο πρόεδρος της Διοικούσας της ΝΔ Θεσσαλονίκης Μηνάς Σαμαντζίδης. Ωστόσο ακόμη και σήμερα υπάρχουν ορισμένοι που επαναφέρουν το όνομα του νυν δημάρχου, χωρίς ωστόσο οι προτάσεις τους να εισακούονται.
Στη Συγγρού θεωρούν ότι, για να κερδηθεί ο δήμος, ο Γ. Μπουτάρης πρέπει να μείνει εκτός β’ γύρου. «Εάν πάει στη δεύτερη Κυριακή, δύσκολα θα χάσει», τονίζει υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος, υπογραμμίζοντας πως «γι’ αυτό ο υποψήφιος που θα επιλέξουμε πρέπει να τον θέσει εκτός μάχης από την πρώτη Κυριακή».
Απομακρύνεται ο Γκιουλέκας
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος φαίνεται να απομακρύνεται και μία νέα υποψηφιότητα του Κώστα Γκιουλέκα. Στη ΝΔ θεωρούν ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο έχει δύο σοβαρά μειονεκτήματα. Το πρώτο αφορά την αδυναμία του να εκφράσει τον αστικό κορμό της πόλης και το δεύτερο σχετίζεται με το γεγονός ότι μέρος της παράταξής του θεωρείται ως συνέχεια του συστήματος Παπαγεωργόπουλου. Τέλος στα μείον του συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι οι σχέσεις του βουλευτή με το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά είναι μάλλον τυπικές.
Η ηγεσία της ΝΔ θα προτιμούσε ένα νέο πρόσωπο, το οποίο να μην παραπέμπει σε τίποτε στο άλλοτε ισχυρό αυτοδιοικητικό δίδυμο Παπαγεωργόπουλου - Ψωμιάδη και να μπορεί ταυτόχρονα να συσπειρώσει τον αστικό κορμό της πόλης. Βάσει αυτών η Συγγρού φαίνεται να μην αποκλείει επιστράτευση του Απόστολου Τζιτζικώστα, του οποίου η περίπτωση όμως συναντά δυσκολίες, καθώς ο ίδιος φαίνεται να έχει επιλέξει να είναι υποψήφιος στην περιφέρεια. Την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα στο δήμο σπρώχνουν και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου, ο οποίος θα ενδιαφερόταν να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης. Η περίπτωση του Γιάννη Ιωαννίδη δεν φαίνεται να γοητεύει ιδιαίτερα την ηγεσία της ΝΔ. Αντιθέτως είναι πάνω στο τραπέζι το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος όμως έχει το μειονέκτημα ότι παλαιότερα είχε διατελέσει στέλεχος της παράταξης του κ. Παπαγεωργόπουλου.
Κρίτων Αρσένης
Αμηχανία επικρατεί και στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα προτιμούσε μία μη κομματική λύση, ωστόσο, στην περίπτωση στην οποία αυτή δεν βρεθεί, τότε ενδέχεται να επιστρατευτεί κάποιος από τους νυν βουλευτές. Στόχος είναι να βρεθεί υποψήφιος ικανός να συσπειρώσει τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, ώστε να καταφέρει να περάσει στο β’ γύρο. «Εκεί με οποιονδήποτε αντίπαλο θα κερδίσουμε», επισημαίνει κομματικός παράγων.
Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται στην Κουμουνδούρου το όνομα του Κρίτωνα Αρσένη, καθότι είναι νέος, εναλλακτικός και προσφάτως διαζευχθείς με το ΠΑΣΟΚ, κινούμενος σταθερά εδώ και καιρό σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Έχει ακουστεί επίσης το όνομα του γνωστού εργατολόγου Άρι Καζάκου, ο οποίος ωστόσο το 2010 είχε στηρίξει ανοιχτά τον κ. Μπουτάρη. Αντιθέτως εγκαταλείφθηκε κάθε σκέψη για πιθανή υποψηφιότητα του πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου, καθώς και ο ίδιος προ ημερών δήλωσε δημοσίως ότι θα στηρίξει ξανά το νυν δήμαρχο.
Του Νίκου Ηλιάδη/http://www.makthes.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου