Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Πίνακες του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη σε μόνιμη έκθεση στο Λιτόχωρο 125 ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012
* ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13/10 ΕΧΟΥΝ ΚΛΗΘΕΙ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ, Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ. 
* ΕΧΟΥΝ ΚΛΗΘΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στο παλιό αρχοντικό του... Γκουντέλια στο Λιτόχωρο θα εκτίθενται πλέον, σε μόνιμη βάση, 125 έργα του Λιτοχωρίτη (εκ μητρός)  Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη, εικαστικού καλλιτέχνη διεθνούς φήμης. Πρόκειται για έργα που μέχρι πριν από έναν χρόνο φυλάσσονταν στο Παρίσι. Η συλλογή πινάκων του Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη είναι δωρεά της κ. Islay Grimes, αδελφής της συζύγου του καλλιτέχνη.

Τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 στις 7.00 το βράδυ στο αρχοντικό του Γκουντέλια (έτος ανέγερσης 1902). Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 το πρωί έως τη 1.00 το μεσημέρι (τηλέφωνο επικοινωνίας: 23520 83 927).
Στην εκδήλωση έχουν κληθεί ο πρέσβης και ο πρόξενος της Γαλλίας, άνθρωποι του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες (Διονύσης Σαββόπουλος, Άγγελος Παπαδημητρίου, Κώστας Ζουράρης, Φιλαρέτη Κομνηνού, Πόπη Μοσκώφ, Σοφία Φιλιππίδου, Κώστας Λαχάς, Τζίνα Πολίτη, Φίλιος Στάγκος, Μάκης Τρικούκης, Κώστας Μπλιάτκας, Γιώργος Κακουλίδης, Άββοτ Ζυλ, Κατερίνα Καριζώνη, Χλόη Κουτσουμπέλη, Δ.Μαρωνίτης, Ν.Μέρτζος, Βούλα Πατουλίδου κ.ά.), καθώς επίσης και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και της αυτοδιοίκησης στη Βόρεια Ελλάδα.
Χορηγοί των εγκαινίων είναι το ίδρυμα Δ.Πασχάλη καθώς και οι κύριοι Αθανάσιος Δημητρίου, Χρήστος Αντωνέλης, Κώστας Ζαρβιτσάκης και Λεωνίδας Ελευθερίου
.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Οι πίνακες του Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη εκτέθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 1997, όταν η πρωτεύουσα της Μακεδονίας ήταν τότε και πολιτιστική πρωτεύουσα ολόκληρης της Ευρώπης. Τα έργα αυτά που τότε είχαν έρθει για 40 μέρες στη Θεσσαλονίκη και επέστρεψαν ξανά στο Παρίσι, τώρα πλέον θα εκτίθενται μόνιμα στο Λιτόχωρο.
Απόφαση της διοίκησης του δήμου Δίου-Ολύμπου είναι να αποτελέσει το αρχοντικό του Γκουντέλια μια δημοτική αίθουσα τέχνης που θα φιλοξενεί μόνιμα τη συλλογή του Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη, με στόχο να καταστεί πόλος έλξης για φιλότεχνους, για μαθητές – μαθήτριες σχολείων καθώς επίσης και για επισκέπτες από διάφορα μέρη της χώρας αλλά και του εξωτερικού.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ
Ο τ. πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου, αείμνηστος Μιχάλης Λαλούμης, ήταν γνωστός του Θεόδωρου Οικονόμου, στενού φίλου της οικογένειας Κωνσταντινίδη στο Παρίσι. Γι αυτό, Λαλούμης και Οικονόμου είχαν κάνει τις πρώτες συζητήσεις για τη μεταφορά των πινάκων του καλλιτέχνη από το Παρίσι στο Λιτόχωρο.
Σε συνεργασία με τη διευθύντρια του δήμου, Ελένη Σοφιανίδου, έγιναν οι επαφές με την οικογένεια Κωνσταντινίδη στο Παρίσι και προχώρησαν οι συνεννοήσεις για την παραχώρηση των έργων με χρησιδάνειο αορίστου διαρκείας ενώ αργότερα υπογράφτηκε και σχετική σύμβαση.
Στο μεταξύ, σημειώθηκε ο αδόκητος θάνατος του Μιχάλη Λαλούμη οπότε οι επαφές και οι συνεννοήσεις με τον Θεόδωρο Οικονόμου και την οικογένεια Κωνσταντινίδη για μεταφορά των έργων στο Λιτόχωρο Δ.Δίου-Ολύμπου συνεχίστηκαν από την  Ελένη Σοφιανίδου, τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Ελευθερίου και την πρόεδρο της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου, δημοτική σύμβουλο Σοφία Ζουρζούρα.

Η ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΕΧΝΗΣ HELENA BASTAIS (ΕΛΕΝΗ ΜΠΑΣΤΕ Ή ΜΠΑΣΤΑΚΗ)
Στις 18/11/2011 έφτασαν στο Λιτόχωρο έργα του καλλιτέχνη τα οποία στήθηκαν, σε ισόγειο εκθεσιακό χώρο κάτω από το ναυτικό μουσείο, με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, ομογενούς,  Helena Bastais (Ελένα Μπαστέ, από Έλληνα πατέρα με καταγωγή από την Κρήτη - Μπαστάκης στο επίθετο).
Η Helena Bastais το 1997 είχε επιμεληθεί την έκθεση έργων του Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη μαζί με τη χήρα του καλλιτέχνη, Αγγλίδα Anne Fairholme-Constantinidis, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που γίνονταν τότε στη Θεσσαλονίκη ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Με αφορμή δε εκείνη την έκθεση είχαν γυριστεί και δύο ταινίες:
1. «Φιλοποίμην Κωνσταντινίδης, το οδοιπορικό ενός Έλληνα ζωγράφου», 2. «Ο Φιλοποίμην Κωνσταντινίδης και η Ελλάδα».

ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ANNE FAIRHOLME-CONSTANTINIDIS ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Η Anne Fairholme-Constantinidis όσο ζούσε είχε εκφράσει την επιθυμία να μεταφερθούν οι πίνακες του αείμνηστου συζύγου της στην «πόλη των θεών», επειδή ο Φιλοποίμην Κωνσταντινίδης έλκει την καταγωγή του, εκ μητρός, από το Λιτόχωρο.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Anne Fairholme-Constantinidis επιθυμούσε να έρθουν οι πίνακες στο Λιτόχωρο, ώστε ντόπιοι, επισκέπτες και τουρίστες να βλέπουν τους πίνακες του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη και να αναδειχθούν αυτά τα έργα στην Ελλάδα. Έτσι η επιθυμία της αείμνηστης συζύγου Anne έγινε πλέον πραγματικότητα.

ΑΝΗΣΥΧΟ ΠΝΕΥΜΑ Ο ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Φιλοποίμην Κωνσταντινίδης που γεννήθηκε το 1909 στην τότε υπόδουλη από τους Τούρκους Θεσσαλονίκη, γράφτηκε το 1927 στη σχολή καλών τεχνών της Αθήνας. Ωστόσο, το 1929 αποβλήθηκε δια βίου από τη σχολή, επειδή συμμετείχε στη διοργάνωση μιας φοιτητικής απεργίας. Γι αυτό και έφυγε στο Παρίσι όπου και συνέχισε τις καλλιτεχνικές του σπουδές παρακολουθώντας ελεύθερα μαθήματα.
Ακολούθως, επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και μετά το πέρας αυτής πήγε ξανά στο Παρίσι, το 1940, όπου σπούδασε φιλοσοφικές σπουδές και απέκτησε πτυχίο φιλολογίας και πτυχίο φιλοσοφίας από το πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Την περίοδο 1950 – 1954 ο Φιλοποίμην Κωνσταντινίδης επιστρέφει για τελευταία φορά στην Ελλάδα αφού στη συνέχεια εγκαθίσταται οριστικά στο Παρίσι, όπου το 1992 φεύγει από τη ζωή.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ
Η θεματολογία των έργων του είναι παρμένη από τη ζωή στη Θεσσαλονίκη, από ένα εξάμηνο που έκανε στο Άγιο Όρος (θέματα από την ορθόδοξη ζωή), από τη ζωή στο Παρίσι κλπ ενώ έχει αποτυπώσει στον μουσαμά και αυτοπροσωπογραφίες, στιγμές από την καθημερινή ζωή κλπ, όπως επίσης ορισμένα έργα του είναι ανεικονικά ή αφαιρετικά ή έργα που σχετίζονται με όψεις γαλλικών πόλεων. ΠΗΓΗ:http://neaolympos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: