Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Επισημάνσεις του προρέδρου του Δ.Σ. Δίου-Ολύμπου στην ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Γ.ΚΩΤΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ
Νέα αγροτική ανάπτυξη μέσω μετεξέλιξης αγροτών σε σύγχρονους επιχειρηματίες
* ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
* ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ...ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
«Η ουσιαστική αγροτική ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί μόνο μέσω της μετεξέλιξης των αγροτών σε σύγχρονους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, που θα διευθύνουν σύγχρονες αγροτικές επιχειρήσεις, ακολουθώντας τους κανόνες της αγοράς με έμφαση στην παραγωγικότητα και με βασικό στόχο τη δημιουργία ποιοτικών και πιστοποιημένων προϊόντων με διεθνή αναγνώριση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Κωτούλης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη της ημερίδας για «το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και για τη νέα ΚΑΠ 2014 – 2020».
Η ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22/9, στο δημοτικό σχολείο Καρίτσας Δ.Δίου-Ολύμπου, ήταν ενταγμένη στις εκδηλώσεις για τη 10η έκθεση του αγρότη ή, όπως έχει μετονομαστεί, σε «10η έκθεση αγροτικών προϊόντων και αγροτικής τεχνολογίας» που συνδιοργάνωσαν από κοινού ο δήμος Δίου-Ολύμπου και η Αντιπεριφέρεια Πιερίας στο δημοτικό γήπεδο της Καρίτσας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Γ.ΚΩΤΟΥΛΗΣ
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Κωτούλης, ανέφερε τα εξής: «Η Πιερία και ο δήμος Δίου-Ολύμπου παρουσιάζουν έναν ιδεώδη συνδυασμό ιστορικού και φυσικού πλούτου. Έχοντας πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα, με αγροτική και τουριστική οικονομία, διαθέτοντας φημισμένους αρχαιολογικούς χώρους και μια εύφορη πεδιάδα με πολλά επιφανειακά και υπόγεια νερά, παράγοντας άφθονα και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.
Το μεγάλο όμως πλεονέκτημα της περιοχής μας είναι ο Όλυμπος, το παγκοσμίως φημισμένο βουνό των θεών με την πλούσια μυθολογική, ιστορική και πολιτιστική αξία.
Είμαι βέβαιος ότι κανένας άλλος τόπος δεν συνδυάζει από μόνος του τόσο μεγάλο φυσικό και ιστορικό πλούτο, δεν είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να διαθέτει κανείς βουνό και θάλασσα ταυτόχρονα. Όλα αυτά έχουν καταστήσει την περιοχή μας πόλο έλξης για όλο τον κόσμο.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, περιφερειακή και δημοτική, στην προσπάθεια που καταβάλλουν για ανάδειξη και ανάπτυξη του τόπου μας, λαμβάνοντας υπόψη την αγωνία και τον προβληματισμό των αγροτών της περιοχής μας και ιδιαίτερα των νέων αγροτών, διοργανώνουν αυτή την ημερίδα με θέμα «το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και η νέα κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) 2014 – 2020».
Μιλάμε για το μέλλον μιας ελληνικής γεωργίας που κάθε άλλο παρά θετική μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο αγροτικός πληθυσμός μειώθηκε στο μισό κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών. Η αγροτική γη εγκαταλείφθηκε μαζικά. Το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται ταχύτατα από τη δεκαετία του ’90 και μετά.
Το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο επιδεινώνεται. Η αγροτική παραγωγή καλύπτει πλέον ένα μικρό ποσοστό της εγχώριας ζήτησης, με αποτέλεσμα ο σημαντικός αυτός τομέας της οικονομίας να κινδυνεύει. Κατά το έτος 2011 η συμβολή της γεωργίας στο ΑΕΠ ήταν τουλάχιστον κατά 50% μικρότερη από αυτή που ήταν πριν από 10 χρόνια.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το γεγονός ότι σήμερα εισάγουμε τεράστιες ποσότητες νωπών κηπευτικών προϊόντων, οσπρίων και προϊόντων ζωικής προέλευσης.
Επίσης, τα αγροτικά χρέη, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού (το 60% του αγροτικού πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών), ο μικρός και κατακερματισμένος κλήρος, η κατασπατάληση των επιδοτήσεων, οι αναποτελεσματικοί συνεταιρισμοί, οι ανεπαρκείς κρατικές υπηρεσίες, η έλλειψη ενημέρωσης και επιμόρφωσης, οι υπέρογκοι φόροι, τα κυκλώματα χονδρεμπόρων, η έλλειψη πιστοποίησης καθώς και η ανεπάρκεια βιολογικών και φιλικών προς το περιβάλλον καλλιεργειών, όλα αυτά είναι στοιχεία που συνθέτουν μια ιδιαίτερα αρνητική και απογοητευτική πραγματικότητα.
Ο αγροτικός χώρος είναι πεδίο με τεράστιες προοπτικές, δεν είναι «παιδική χαρά». Χωρίς γνώση, μελέτη, έρευνα, κεφάλαια και δίκτυα συνεργατών, χωρίς στρατηγική πωλήσεων και μάρκετινγκ, διαμάντια να παράγεις, την καλύτερη μονάδα να φτιάξεις, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μηδαμινές.
Για να ορθοποδήσει η χώρα μας πρέπει τουλάχιστον να παράγει ό,τι καταναλώνει. Η ανάπτυξη της γεωργίας μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για χιλιάδες ανέργους και να αποτελέσει το έναυσμα για την αναζωογόνηση της ελληνικής επαρχίας.
Για να πετύχουμε πρέπει να σχεδιάσουμε μια νέα αγροτική οικονομία που θα στηρίζεται στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, στην ενίσχυση των επώνυμων πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων, στη θεσμοθέτηση κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις και για μεταποίηση της πρωτογενούς παραγωγής, στην ενθάρρυνση των βιολογικών καλλιεργειών και στη μείωση της φορολογίας.
Η ουσιαστική όμως ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί μόνο μέσω της μετεξέλιξης των αγροτών σε σύγχρονους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, που θα διευθύνουν σύγχρονες αγροτικές επιχειρήσεις, ακολουθώντας τους κανόνες της αγοράς με έμφαση στην παραγωγικότητα και με βασικό στόχο τη δημιουργία ποιοτικών και πιστοποιημένων προϊόντων με διεθνή αναγνώριση.
Οι γεωργοί μας, ιδίως οι νέοι αγρότες, μπορούν να αναβαθμίσουν την επιστημονική τους γνώση και κατάρτιση μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση για να αποκτήσουν μια σύγχρονη επιχειρηματική νοοτροπία. Μόνο έτσι, απαλλαγμένοι από τις όποιες αδυναμίες του παρελθόντος, θα μπορέσουν να προοδεύσουν.
Είναι αλήθεια όμως ότι η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ δεν βρίσκει τη χώρα μας στην καλύτερη στιγμή από πλευράς οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. Ίσως όμως αυτό να είναι και μια ευκαιρία για εξέταση των πραγμάτων από μηδενική βάση.
Ό,τι είχε να δώσει το πελατοκεντρικό σύστημα στους αγρότες και στην κοινωνία, το έδωσε. Τώρα είναι καιρός οι αποφάσεις να ενσωματώνουν και το πνεύμα των αλλαγών που υπαγορεύει η ΚΑΠ και να ληφθούν με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας με ζητούμενο το πραγματικό όφελος των αγροτών και της κοινωνίας. Αυτό όμως σίγουρα δεν μπορεί να γίνει με τις προτάσεις που ακούγονται κατά τις συζητήσεις ενόψει της νέας ΚΑΠ, δηλαδή για κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων, πράγμα που αν συμβεί θα είναι καταστροφικό για τους καπνοπαραγωγούς της χώρας.
Θεωρώ ότι η επανεκκίνηση της γεωργίας και η ανάπτυξη της υπαίθρου είναι υπόθεση όλων μας. Είναι εθνική υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι με αυτή μας την πρωτοβουλία για ενημέρωση και συζήτηση γύρω από το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και τη νέα ΚΑΠ, θα έχουμε το αποτέλεσμα που όλοι επιδιώκουμε για το καλό της χώρας και των αγροτών μας».
ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΕΚΘΕΣΗΣ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν, πέρα από την ημερίδα και τα εγκαίνια, διάφορες εκδηλώσεις, όπως παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από πολιτιστικούς φορείς της Πιερίας με τη συνοδεία τοπικών μουσικών σχημάτων (Παρασκευή 21/9), παραδοσιακή μουσική βραδιά με το συγκρότημα της Φυλιώς Πυργάκη – αντάμωμα  χορευτικών τμημάτων πολιτιστικών συλλόγων (Σάββατο 22/9) καθώς και έντεχνη λαϊκή μουσική με την ορχήστρα νέων Δίου (Κυριακή 23/9).
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στις εκδηλώσεις για τη γιορτή του αγρότη (στην ημερίδα για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας ή και στην τελετή των εγκαινίων της 10ης έκθεσης αγροτικών προϊόντων και αγροτικής τεχνολογίας) συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Γιώργος Παπαστάμκος ο οποίος μαζί με τον καθηγητή πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ηλία Ελευθεροχωρινό ήταν οι δύο εισηγητές στην ημερίδα, αλλά και η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου καθώς και ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου που μαζί με τον βουλευτή Γ.Κωνσταντόπουλο απηύθυναν χαιρετισμό στην ημερίδα.
Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές Λίτσα Αμανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ Ν.Θεσσαλονίκης) και Δημήτρης Χριστογιάννης, ο τ. δήμαρχος του τ. δήμου Δίου και νυν περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο τ. δήμαρχος του τ. δήμου Πέτρας Θωμάς Παπαδημητρίου που ήταν και εκπρόσωπος της βουλευτού Άννας Μάνη αλλά και η πρώην βουλευτής Μαρία Μίχου.
Επίσης, παραβρέθηκαν ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Φαρμάκης, ο αναπληρωτής δήμαρχος Κατερίνης Ζήνων Σατραζέμης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Καρίτσας Νίκος Πατρής, οι αντιδήμαρχοι Δίου-Ολύμπου Πέτρος Κιάφας και Μαρία Τσιμήτρη, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου καθώς και ο αστυνομικός διευθυντής Πιερίας Αθανάσιος Μαντζούκας.
Τέλος, στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τσιμήτρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Ζέρβα (είχε τον συντονισμό όλων των εκδηλώσεων στον χώρο της έκθεσης, πλην της τελετής των εγκαινίων),  Σ. Ζουρζούρα, Θεόδωρος Τζίκας, Μιχάλης Κρεμέτης, Βασίλης Παπαδημητρίου, Νίκος Λάππας, Γιώργος Ζτάνης, Γιώργος Κεχαγιάς, Θανάσης Μπατζικώστας κ.ά., ο πρόεδρος του ιδρύματος «Διονύσης Πασχάλης» ο οποίος κατάγεται από την Καρίτσα Δ.Δίου-Ολύμπου, σύμβουλοι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, άλλοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, επιμελητηριακοί σύμβουλοι, οι πολιτευτές Ξενοφών Μπαραλιάκος και Αστέριος Τόκας, εκπρόσωποι αγροτικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και άλλων φορέων, εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων, υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς επίσης κάτοικοι και αγρότες της περιοχής.από ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: