Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Αιμοδότες σε καραντίνα εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου


Τρίτη 09 Αυγούστου 2011
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας εξαιτίας των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου. Με...
απόφαση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, με ημερομηνία 5 Αυγούστου 2011, μπαίνουν σε καραντίνα για 28 ημέρες οι αιμοδότες που διαμένουν ή επισκέφτηκαν τις περιοχές όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα, δηλαδή Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Λάρισα, Καρδίτσα και Αττική.
Μάλιστα, στους αιμοδότες αυτούς περιλαμβάνονται και οι εθελοντές αιμοδότες του στρατού, οι οποίοι αποτελούν σημαντική “πηγή” μεγάλου αριθμού μονάδων αίματος. Ταυτόχρονα, στην ίδια απόφαση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, προβλέπεται εντατικοποίηση των ελέγχων με εφαρμογή του μοριακού ελέγχου του αίματος στο νομό Αττικής και σταδιακή επέκτασή του στις μονάδες αίματος που συλλέγονται στους νομούς Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Λάρισας και Καρδίτσας.
Επίσης, απαγορεύεται η χρήση του πλάσματος αίματος που συγκεντρώθηκε έως και τις 15 Ιουλίου, καθώς και η χρήση αίματος που έχει ήδη συλλεγεί σε περιοχές όπου δεν υπάρχει δυνατότητα μοριακού ελέγχου. Κατ’ εξαίρεση, προτείνεται να γίνεται περιορισμένη χορήγηση των μονάδων αίματος που συνελέγησαν στο νομό Αττικής το επίμαχο διάστημα, μόνο στα επείγοντα περιστατικά και σ’ αυτά που χρειάζονται μετάγγιση.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έχει κηρύξει “πληγείσες περιοχές” τους νομούς Ημαθίας και Αττικής, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα αναφορικά με τη συλλογή και τη χορήγηση αίματος στους δύο νομούς, με έμφαση στην Αττική, αφού ο ιός του Δυτικού Νείλου φαίνεται ότι αιφνιδίασε τους αρμοδίους.
“Η καραντίνα αφορά σε αιμοδότες που διαμένουν ή επισκέφτηκαν περιοχές όπου καταγράφηκαν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, δηλαδή Αττική, Λάρισα, Καρδίτσα, Ημαθία και Θεσσαλονίκη. Σημαντικό ρόλο, βέβαια, παίζει η εφαρμογή ή μη του μοριακού ελέγχου σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Για παράδειγμα, εάν ένας αιμοδότης από Θεσσαλονίκη ή Ημαθία βρεθεί στην Ήπειρο και θελήσει να δώσει αίμα, οι αρμόδιες αρχές δεν πρέπει κάνουν αιμοληψία, διότι εκεί δεν υπάρχει μοριακός έλεγχος. Αν, όμως, ένας αιμοδότης βρίσκεται σε περιοχή όπου λειτουργεί κέντρο μοριακού ελέγχου, μπορεί να δώσει αίμα”, εξηγεί στη “Μ” η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), Ευφροσύνη Οικονόμου.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα τα δείγματα αίματος που έχουν ληφθεί σε περιοχές όπου είναι ανύπαρκτος ο μοριακός έλεγχος να σταλούν σε περιοχές όπου γίνεται μοριακός έλεγχος κι αν οι εξετάσεις βγουν αρνητικές, τότε να αποδεσμευτεί το αίμα. Ακόμη και σε περιπτώσεις που έχει ήδη ληφθεί αίμα από αιμοδότες που διαμένουν ή επισκέφτηκαν τις περιοχές όπου εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, πάλι μπορεί να σταλεί δείγμα για μοριακό έλεγχο κι αν τυχόν τα αποτελέσματα είναι θετικά για ύπαρξη του ιού, τότε να τεθούν υπό παρακολούθηση τόσο ο δότης όσο και ο λήπτης.
Από την πλευρά του ο υποδιοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και επικεφαλής της Επιτροπής Διαχείρισης και Συντονισμού Δράσεων για τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Βόρεια Ελλάδα, Παναγιώτης Νάνος, τονίζει ότι λαμβάνονται αυξημένα μέτρα αιμοεπαγρύπνησης σε όλες τις περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί κρούσματα, δηλαδή στους νομούς Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Καρδίτσας, Λάρισας και Αττικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας αιμοδότης απ’ αυτές τις περιοχές έχει τη δυνατότητα να δώσει αίμα, αλλά το αίμα του θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί μοριακά πριν χρησιμοποιηθεί. Συνεπώς, εάν δεν προηγηθεί μοριακός έλεγχος, δεν διατίθεται καμία φιάλη αίματος κι αυτό ακριβώς σημαίνει “καραντίνα”. Μάλιστα, πρόταση της 3ης ΥΠΕ είναι να δημιουργηθεί το δεύτερο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας της χώρας μας στη Θεσσαλονίκη με έδρα στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων.



Αυξάνονται τα κρούσματα

Λιγότεροι έφτασαν φέτος στα νοσοκομεία σε σύγκριση με πέρυσι

Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχουν φτάσει στα 14, εκ των οποίων πέντε στην Μακεδονία, πέντε στη Θεσσαλία και τέσσερα στην Αττική. 
“Είμαστε σε επαγρύπνηση έως το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και περιορίζεται ο αριθμός των κουνουπιών. Βέβαια, προς το παρόν έχουμε λιγότερα δηλωθέντα κρούσματα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά αυτό δεν μας εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση, ούτε μας επιτρέπει να πούμε εάν θα τα πάμε καλύτερα ή χειρότερα. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, ενώ συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι φέτος θα έχουμε λιγότερα θανατηφόρα κρούσματα σε σύγκριση με πέρυσι”, δηλώνει στη “Μ” η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Τζένη Κρεμαστινού.
Παράλληλα, τονίζει ότι για φέτος οι υπεύθυνοι του ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν την εντύπωση ότι τόσο οι περιφέρειες όσο και οι δήμοι, οι οποίοι είχαν κατά κύριο λόγο πληγεί από τον ιό την περσινή χρονιά, θα ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι, κάτι που στην Κεντρική Μακεδονία πήγε καλά. Αντίθετα, μικρότερη οργάνωση υπήρχε σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου χρειάστηκε η παρέμβαση του ΚΕΕΛΠΝΟ με τη διενέργεια τοπικών ψεκασμών. Ανάλογοι ψεκασμοί ξεκίνησαν χθες και στον Μαραθώνα του νομού Αττικής.
Αναφερόμενη στην ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, η κ. Κρεμαστινού επισημαίνει ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διένειμε 1,5 εκατομμύριο φυλλάδια στη Βόρεια Ελλάδα σε σχολεία και κέντρα υγείας και προσθέτει ότι “πιθανόν το ‘σφάλμα’ μας να ήταν ότι δώσαμε έμφαση σε περιοχές όπως η Πέλλα και η Ημαθία που είχαν πληγεί πέρυσι από τον ιό κι όχι σε περιοχές με μικρότερο αριθμό κουνουπιών”.

Μεγαλύτερος κίνδυνος για τους ηλικιωμένους
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Ειδικότερα, το καλοκαίρι - φθινόπωρο του 2010 εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Από τις αρχές Αυγούστου έως και τον Νοέμβριο της περσινής χρονιάς διαγνώστηκαν συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 ήταν κρούσματα με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση) και 71 κρούσματα με ήπιες εκδηλώσεις (κυρίως εμπύρετο νόσημα). Συνολικά καταγράφηκαν 35 θάνατοι, οι οποίοι ήταν, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. 



Απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τα τσιμπήματα των κουνουπιών

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συστήνει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης και προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, που μεταφέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου. Συγκεκριμένα, το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει την προστασία από τα κουνούπια με τους εξής τρόπους:

    Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κι άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μετά το πότισμα, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
    Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
    Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).
    Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερα κουνούπια).
    Με χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα ανοίγματα του σπιτιού.
    Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα, σε μορφή αεροζόλ, ταμπλετών, εξατμιζόμενων διαλυμάτων και σπιράλ (“φιδάκι”).
    Με χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται, η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (για παράδειγμα εντομοαπωθητικά με DEET σε βρέφη μικρότερα των δύο μηνών).
    Με χρήση ρούχων που καλύπτουν τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος, δηλαδή ρούχων με μακριά μανίκια και ανοιχτόχρωμα.
    Με χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα κι επάνω από τα ρούχα.
Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: