Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Η ζωή επιστρέφει στο Κάιρο

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011


Κίνηση και κορναρίσματα στους δρόμους, ανοιχτά μαγαζιά, μερικές τράπεζες σε λειτουργία αλλά και ψιλόβροχο. Στο Κάιρο η ζωή επέστρεψε ήδη από την... Κυριακή και πολύ περισσότερο από τη Δευτέρα το πρωί στους κανονικούς της ρυθμούς, με τους διαδηλωτές όμως να παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ, επιμένοντας στο αίτημα για άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ.
Δεκατέσσερις μέρες διαδηλώσεων και ταραχών μετράει η πρωτεύουσα της Αιγύπτου, όμως, για πρώτη φορά από την Κυριακή, η ζωή στο Κάιρο έμοιαζε βγαλμένη από τους συνηθισμένους της ρυθμούς. Δειλά δειλά από νωρίς το πρωί οι κεντρικοί δρόμοι που οδηγούν στην πλατεία Ταχρίρ άρχισαν να γεμίζουν αυτοκίνητα και τα συνεχή κορναρίσματα, τόσο συνηθισμένα στο Κάιρο, αντηχούσαν παντού – δείγμα αυτή τη φορά όχι εκνευρισμού αλλά ευχάριστης ρουτίνας. Από το πρωί της Δευτέρας δε, η εικόνα στο κέντρο του Καΐρου επανήλθε στους πλήρεις ρυθμούς της, πλην της υπό κατάληψης πλατείας Ταχρίρ.
Λειτούργησαν τράπεζες
Περίπου 150 υποκαταστήματα τραπεζών λειτούργησαν στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, εφοδιάζοντας τους πολίτες αλλά και την αγορά με μετρητά που είχαν λείψει σε αυτές τις 13 μέρες της εξέγερσης. Το Χρηματιστήριο του Καΐρου όμως δεν άνοιξε, ενώ όπως έγινε γνωστό, η επανέναρξη των εργασιών του θα ανακοινωθεί δύο ημέρες νωρίτερα – υπό τον φόβο μεγάλης πτώσης του γενικού δείκτη με μαζικές πωλήσεις.
Μικρά μαγαζιά, ακόμα και στις παρυφές της Ταχρίρ, άνοιξαν για πρώτη φορά εδώ και 13 μέρες, ενώ παρατηρείται επιστροφή του κόσμου στις εργασίες του, από τις οποίες απουσίαζε τις ημέρες της εξέγερσης, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Η απαγόρευση πάντως ίσχυσε και την Κυριακή, από τις 7 το απόγευμα ως τις 6 το πρωί της Δευτέρας.
Στους δρόμους του Καΐρου επέστρεψε όμως και η Αστυνομία. Από τις πρώτες μέρες των ταραχών οι αστυνομικοί είχαν αποσυρθεί και μόλις την Κυριακή επανεμφανίστηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, δίχως να σημειωθούν επεισόδια ή αντεγκλήσεις με πολίτες.
Με δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, σημείωσε ότι οι νεκροί που καταγράφτηκαν αυτές τις μέρες έφτασαν τους 11, ενώ ξεπερνούν τις 5.000 οι τραυματίες από τις συγκρούσεις.
Γάμος στην Ταχρίρ Η κατάληψη της πλατείας Ταχρίρ συνεχίζεται όμως, με χιλιάδες κόσμου να περνάει από το κεντρικό σημείο του Καΐρου και να συμμετέχει στο αίτημα για αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία. Για πρώτη φορά σε όλο αυτό το διάστημα της εξέγερσης, στα γύρω στενά δεν καταγράφτηκε μέχρι την Κυριακή το βράδυ παρουσία υπερασπιστών του αιγύπτιου προέδρου, ενώ δεν αναφέρθηκαν επεισόδια.
Ένα ζευγάρι αποφάσισε μάλιστα να παντρευτεί στη μέση της πλατείας Ταχρίρ, ενώ για πρώτη φορά κόσμος διέσχισε το οδόφραγμα της οδού Azza Khalit, όπου τις προηγούμενες ημέρες διαδραματίστηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αντιπολιτευόμενων και οπαδών του Μουμπάρακ.
Επαφές και συνομιλίες Η επόμενη μεγάλη διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Τρίτη, την ώρα που εντείνονται οι παρασκηνιακές πιέσεις για άμεσες εξελίξεις, οι φήμες για το μέλλον του Μουμπάρακ αλλά και οι επαφές της κυβέρνησης με τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης, όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι που ανακοίνωσαν ότι θα συμμετέχουν στις συνομιλίες, αντίθετα με την αρχική τους απόφαση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθείται η δημιουργία επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των οργανώσεων και των κομμάτων, προκειμένου να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση που ζητούν οι πολίτες, ως αποτέλεσμα ακόμη μίας οπισθοχώρησης της πλευράς Μουμπάρακ.
Με δηλώσεις του στο CNN, το απόγευμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Αχμέντ Σαφίκ, επανέλαβε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν προτίθεται να φύγει πριν από τις εκλογές του προσεχούς Σεπτέμβρη, ενώ ζήτησε συγνώμη για «ορισμένα περιστατικά», όπως τόνισε, βίας και συλλήψεων κατά πολιτών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων.
«Βεντέτα» με ΜΜΕ Η «βεντέτα» πάντως των αιγυπτιακών αρχών με τον Τύπο παραμένει: ένας δημοσιογράφος του Al Jazeera, ο Αϊμάν Μοχιελντίν, συνελήφθη την Κυριακή και αφέθηκε ελεύθερος το πρωί της Δευτέρας, ενώ καταγράφτηκαν περιστατικά κατάσχεσης των καρτών μνήμης από φωτορεπόρτερ, με ευθύνη του αιγυπτιακού στρατού. Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε επίσης την έναρξη άμεσης έρευνας για την τύχη του στελέχους της Google στην Αίγυπτο, Γουάελ Γκόνιμ, ο οποίος αγνοείται εδώ και μερικές ημέρες, ενώ βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, απεικονίζει την απαγωγή του από άνδρες που φέρονται μέλη των μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή τηλεόραση αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος τη Δευτέρα.(ΠΗΓΗ - ΒΗΜΑ)

ΚΡΑΧΤΗΣ  http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: