Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Παράθυρο Αλ. Τσίπρα για βελτιώσεις στο ασφαλιστικό και πρόσκληση για διάλογο

..

Παράθυρο Αλ. Τσίπρα για βελτιώσεις στο ασφαλιστικό και πρόσκληση για διάλογο

FOSPHOTOS/Panayotis Tzamaros
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει η πρώτη αξιολόγηση να γίνει έγκαιρα, χωρίς κωλυσιεργίες και τακτικισμούς από την πλευρά των δανειστών.
«Παράθυρο» για βελτιώσεις στο σχέδιο για το ασφαλιστικό άφησε ο Πρωθυπουργός κατά την εισηγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, υπογραμμίζοντας πάντως ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καθίσουν όλες οι ομάδες και οι αγρότες στο τραπέζι του διαλόγου.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην προσπάθειά μας να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους, τα χαμηλά εισοδήματα μοιράζουμε το δικό τους βάρος στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα, βάρος που αναλογεί στις εισφορές. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό δημιουργεί επιβαρύνσεις που πρέπει να επανεξεταστούν. Είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε ακούγοντας τις προτάσεις των επιστημονικών φορέων. Το ίδιο θα πράξουμε και με τους αγρότες», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις».
«Σημαντικά περιθώρια βελτιώσεων» στο αγροτικό
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους αγρότες ο Πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός για έναν ειλικρινή διάλογο, προσθέτοντας πως υπάρχουν «σημαντικά περιθώρια βελτιώσεων» τόσο στο θέμα των εισφορών και της μεταβατικότητας των διατάξεων, όσο και της προστασίας του εισοδήματός τους, ιδίως των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις που επιδιώκουν για άλλους λόγους να εκμεταλλευτούν την αγωνία των αγροτών. «Κάνει λάθος ο αγροτικός κόσμος αν υπολογίζει σε αυτούς που σήμερα κανουν ότι τους υποστηρίζουν αλλά για πάρα πολλά χρόνια στο πρόσφατο παρελθόν τους λοιδορούσαν», είπε, καλώντας τους αγρότες να σκεφθούν ποια ήταν η πρόταση της Ν.Δ. σε σχέση με το αγροτικό, αλλά και γιατί «τα συστημικά ΜΜΕ σήμερα τους αποθεώνουν όταν λίγα χρόνια πριν τους πολεμούσαν με τον πιο φανατικό τρόπο».
«Η απάντηση δεν βρίσκεται στην ξαφνική τους αγάπη για τους αγρότες», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, αλλά συνδέεται, όπως είπε, «με την αγωνία ορισμένων να μην ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, με την αγωνία να μην προχωρήσει ο εξαντλητικός έλεγχος στις λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού».
Κυβερνητικές πηγές μετά τη συνεδρίαση, σημείωσαν ότι η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή για διάλογο προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις όπου χρειαστεί, αλλά όχι διάλογο από μηδενική βάση. Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται ούτε με τελεσίγραφα, ούτε από τηλεοράσεως, ούτε πάνω από τρακτέρ, παρατηρούσαν κυβερνητικές πηγές μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου. Οι συνομιλίες και η συνεννόηση με τους αγρότες μπορεί να υπάρξουν μόνο πάνω στο τραπέζι του διαλόγου, με τις ίδιες πηγές να υπενθυμίζουν, ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί και η Βουλή τους έχουν απευθύνει πρόσκληση για διάλογο.
«Παλεύουμε να μην κοπούν οι συντάξεις»
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν είναι προαιρετική, αλλά απολύτως αναγκαία. Υποστήριξε ακόμη ότι η πρόταση της κυβέρνησης τηρεί το γράμμα της συμφωνίας και γι’ αυτό είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς και σημείωσε πως το σχέδιο για το ασφαλιστικό γράφτηκε από την κυβέρνηση «και δεν μας δόθηκε από τους θεσμούς όπως γινόταν στο παρελθόν».
Κάλεσε παράλληλα όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αφήσουν τα «μικροπολιτικά παιχνίδια», «να καταθέσουν προτάσεις - αν έχουν» και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά που άναψαν και θέριεψαν τα τελευταία χρόνια» άλλα κόμματα.
Με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του ασφαλιστικού, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «ρεσιτάλ ανευθυνότητας» και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση «παλεύει να μην κοπούν οι συντάξεις για 12η φορά, να προστατευθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων και των αγροτών και να τους εξασφαλίσει μία αξιοπρεπή σύνταξη».
Έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση επιδιώκει η πρώτη αξιολόγηση να γίνει έγκαιρα, χωρίς κωλυσιεργίες και τακτικισμούς από την πλευρά των δανειστών.
Το ίδιο τόνιζαν και αμέσως μετά τη συνεδρίαση κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει το σήμα που θα εκπέμψει το αυριανό Eurogroup αναφορικά με τις προθέσεις των θεσμών. Στο μεταξύ οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζονται με ανταλλαγή στοιχείων σε επιμέρους ζητήματα και χωρίς, μέχρι τούδε, να έχουν υποβληθεί παρατηρήσεις στην Αθήνα για τα μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Σε αυτό το κλίμα, κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν ότι δεν έχει ζητηθεί μείωση κύριων συντάξεων.
«Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας στο προσφυγικό»
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό επανέλαβε ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη εβδομάδα και την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής προσφύγων και πως περιμένει και από τους εταίρους να κάνουν το ίδιο σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις τους.
Πηγές της κυβέρνησης, μετά τη συνεδρίαση έλεγαν ότι κοινή διαπίστωση στο υπουργικό συμβούλιο ήταν πως βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή και η πορεία του εξαρτάται από την τήρηση των συμφωνηθέντων εκ μέρους της Τουρκίας. Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη μέχρι τη Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα και το ίδιο αναμένει και από τις άλλες πλευρές.
Αναφορικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αποδεκτή μπορεί να γίνει μόνο εφόσον περιορίζεται στα τουρκικά παράλια.
«Θα αντέξουμε να υλοποιήσουμε την εντολή που πήραμε τρεις φορές» 
Ο Πρωθυπουργός απέρριψε εμμέσως και τα σενάρια εκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η χώρα έχει γυρίσει σελίδα, θα αντέξουμε να υλοποιήσουμε την εντολή που με σαφήνεια τρεις φορές μας έδωσε ο λαός τον τελευταίο χρόνο».
Πάντως, δεν αρνήθηκε ότι οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες, παρατηρώντας ότι «κάθε φορά που το καινούριο γεννιέται υπάρχουν οδύνες».
«Επανεκλεγήκαμε μόλις πριν από τέσσερις μήνες με σαφή εντολή να υλοποιήσουμε τη συμφωνία που φέραμε το καλοκαίρι κρατώντας κόκκινες γραμμές και εγγυώμενοι την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων», συνέχισε και δεσμεύθηκε: «Δεν θα κόψουμε για 12η φορά τις συντάξεις, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία δεν θα απελευθερώσουμε τις απολύσεις θα κάνουμε το παν για να ρυθμίσουμε την αγορά εργασίας στα πρότυπα των άλλων χωρών της Ε.Ε.». 
Στη Βουλή ξανά προς ψήφιση το «παράλληλο πρόγραμμα»
Ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε ότι σήμερα και την Παρασκευή θα συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής το ν/σ για το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», το οποίο θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.
Όπως είπε, η ψήφισή του θα γίνει κόντρα «στην χαιρεκακία κάποιων που έλεγαν ότι τα μαζεύουμε κακήν κακώς».
«Η μεγάλη τομή που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο είναι η κάλυψη των αναγκών των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στην περίθαλψη. Συμπολίτες μας που έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη θα έχουν δωρεάν περίθαλψη στο ΕΣΥ», πρόσθεσε.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: