Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Πιο αυστηροί όροι για τις ρυθμίσεις των οφειλών

..

Ενεργοποιείται από σήμερα η νέα αυστηρότερη διαδικασία για όσους έχουν οφειλές ή δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, όσοι δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίσουν τις νέες οφειλές προς την εφορία εντός 30 ημερών από την ημέρα που καθίστανται ληξιπρόθεσμες, τότε αυτομάτως θα βγαίνουν από τη ρύθμιση. Οσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και επιθυμούν να μην τη χάσουν θα πρέπει να εξοφλούν ή να ρυθμίσουν εντός 30 ημερών όλες τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Σε διαφορετική περίπτωση θα χάνουν τη ρύθμιση αλλά θα αναβιώνουν και όλες οι προσαυξήσεις που διαγράφηκαν, καθώς και τα πρόστιμα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και είναι υπόχρεος σε ΕΝΦΙΑ, και δεν πληρώσει την τρίτη δόση έως τις 31 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να το πράξει το αργότερο έως τις 30 Ιανουαρίου 2016, ή διαφορετικά έως τα τέλη Ιανουαρίου να έχει υποβάλει αίτηση να ενταχθεί η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο στην πάγια ρύθμιση (των 12 δόσεων) από τις 15 Οκτωβρίου 2015 έχει μειωθεί από το 8% στο 5,05%. Από την 1η Ιουλίου 2016 η νομοθεσία γίνεται ακόμα σκληρότερη για τους οφειλέτες, καθώς όσοι είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων και θα δημιουργήσουν νέες οφειλές για το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2017, η προθεσμία των 30 ημερών μειώνεται στις 15 ημέρες. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης είναι η εξόφληση των νέων οφειλών εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, δηλαδή ακριβώς με την καταληκτική ημερομηνία.

Οσοι καθυστερήσουν την πληρωμή της νέας οφειλής έστω και μία ημέρα τότε η ρύθμιση χάνεται. Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση διατηρείται μόνο αν ο φορολογούμενος ρυθμίσει τις νέες οφειλές του σε 12 δόσεις πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες. Εφόσον οι νέες οφειλές υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ, η ρύθμιση των νέων οφειλών χορηγείται μόνο εάν ο οφειλέτης αποδεικνύει οικονομική αδυναμία εντός της νόμιμης προθεσμίας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: