Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Λαγκάρντ: Ηχηρό «όχι» στην πρόταση Ντάισελμπλουμ για το χρέος

..
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Λαγκάρντ: Ηχηρό «όχι» στην πρόταση Ντάισελμπλουμ για το χρέος

Λαγκάρντ: Ηχηρό «όχι» στην πρόταση Ντάισελμπλουμ για το χρέος

H ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να γίνει με τα πρότυπα του ΔΝΤ και δεν συμφωνεί ότι ο προσδιορισμός ενός πλαφόν 15% στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα επαρκούσε για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλου, δήλωσε το Σάββατο η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη συγκεκριμένη πρόταση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, η κ. Λαγκάρντ τόνισε το εξής:

«Είναι ένα από τα πολλά συστατικά. Αλλά σίγουρα δεν λειτουργούμε στη βάση ενός μεγέθους μιας τέτοιας φύσης καθώς είναι ένας παράγοντας. Η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι πολύ πιο περίπλοκη από την ανάλυση του ποια θα είναι η εξυπηρέτηση του χρέους σε βάθος χρόνου. Σίγουρα στις εκθέσεις που έχουμε δημοσιοποιήσει θα δείτε πως υπάρχει μια οροφή (σ.σ. για το κόστος εξυπηρέτηση του χρέους) αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το μοναδικό συστατικό που θα εξετάζαμε. Απολύτως όχι».

Η γενική διευθύντρια απαντούσε σε ερωτήσεις στη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του IMFC χθες στη Λίμα του Περού. Αναφορικά με την Ελλάδα είπε τα εξής:

«Υπό τον κίνδυνο να επαναλάβω τον εαυτό μου θέλω να τονίσω πως η θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν έχει διαφοροποιηθεί. Είμαστε πανέτοιμοι να εμπλακούμε, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα βασίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος αφορά σε ισχυρές και σε βάθος μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένων των συντάξεων και των αλλαγών στις τραπεζικές διοικήσεις, και κάποιων άλλων μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται για να επανακτηθεί η οικονομική ισχύ και η χρηματοδοτική φερεγγυότητα.

»Ο δεύτερος πυλώνας προϋποθέτει πως το χρέος της Ελλάδος είναι βιώσιμο, και υπό την δική μας αντίληψη της κατάστασης αυτό προϋποθέτει μια παρέμβαση στο χρέος. Η φύση, οι όροι και οι προϋποθέσεις προφανώς θα χρειασθεί να αναζητηθούν όταν θα έχουν ληφθεί οι μεταρρυθμίσεις. Αλλά θα πρέπει να βασίζονται στα δικά μας τα πρότυπα και στη δική μας ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους».


Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: