Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Εθνική Ελλάδας: Η νίκη με την Ουγγαρία (4-3) έφερε ελπίδες για το μέλλον - ΒΙΝΤΕΟ


Αποθέωση από 3.000 Έλληνες φιλάθλους
Εθνική Ελλάδας: Η νίκη με την Ουγγαρία (4-3) έφερε ελπίδες για το μέλλον..

Η επόμενη μέρα στην ομάδα - Τι δηλώνουν οι πρωταγωνιστές - Τσάνας: «Υπάρχουν παίκτες να σηκώσουν το βάρος»

Η Ελλάδα αποκλείστηκε από το προσεχές Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα όμως το Καραϊσκάκη για πρώτη φορά φέτος έζησε χαρούμενες στιγμές με την Εθνική. Η επικράτηση επί των Ούγγρων με 4-3 ξεσήκωσε για τα καλά την κερκίδα των 3.000 φιλάθλων, που επί δύο λεπτά και λίγο πριν τελειώσει το ματς τραγουδούσε τον εθνικό μας ύμνο για να αποθεώσει και να χειροκροτήσει μετά τους νικητές, δείχνοντας ότι πιστεύουν πως η ομάδα που πριν από 11 χρόνια κατακτούσε το Euro μπορεί να επανέλθει στις επιτυχίες και στην ελίτ της Ευρώπης.

Για να γίνει όμως αυτό δεν αρκεί η διάθεση -αν και όποτε- των παικτών, ούτε οι υποσχέσεις για πριμ, ούτε καν απλά το «κουκούλωμα» των προβλημάτων με την τοποθέτηση ενός μεγάλου προπονητικού ονόματος στην άκρη του πάγκου. Χρειάζονται πολλά περισσότερα και οι υπεύθυνοι για την Εθνική οφείλουν να το καταλάβουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. 

Η διαρροή ουκ ολίγων ονομάτων ως υποψηφίων ομοσπονδιακών τεχνικών έχει μπερδέψει πολύ κόσμο, καθώς μεταξύ τους οι προπονητές αυτοί έχουν περισσότερες διαφορές απ' ότι ομοιότητες. Σούστερ, Σάαφ, Μπόλονι είναι μερικά από τα ονόματα που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα, όμως όπως τονίζουν πρώην και νυν ποδοσφαιριστές, τουλάχιστον για τους δύο πρώτους, δεν αρκεί η εθνικότητα (βασιζόμενη στον Ότο Ρεχάγκελ), αλλά να επιλεγεί βάσει μελέτης ο τεχνικός εκείνος που θα ταιριάζει στο παιχνίδι της Εθνικής.

Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στα κατάλληλα πόστα:εκείνοι που όχι μόνο θα γνωρίζουν από προπονητική, αλλά και θα έχουν τις ικανότητες να προχωρήσουν στην κατάλληλη συμφωνία και στο «τρέξιμο» του νέου πρότζεκτ της Εθνικής. Χωρίς να παίζουν ρόλο οι τίτλοι, αφού φάνηκε ότι στην περίπτωση του Γιώργου Καραγκούνη λίγη σημασία είχε, μιλάμε για διευθυντή ποδοσφαιρικού τμήματος και για τεχνικό διευθυντή. Από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσουν όλα και έπειτα να προχωρήσουν στο θέμα προπονητή.

Αυτό επίσης που επισημαίνουν άνθρωποι που έχουν ζήσει εκ των έσω την ομάδα, είναι ότι επιβάλλεται η Εθνική να ξαναγίνει κλειστό κλαμπ. Ένα «σωματείο» που θα βασίζεται σε 16-17 παίκτες, οι οποίοι μπορεί να μην είναι φίλοι μεταξύ τους, αλλά θα μπορούν να βρίσκονται μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα με κλειστά μάτια μεταξύ τους. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με ό,τι συνέβαινε μέχρι πριν από δύο χρόνια.

Το σίγουρο είναι ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει όλα ώστε ο νέος προπονητής να έχει τη δυνατότητα και τον χρόνο να κάνει επανεκκίνηση στην Εθνική ομάδα.

Το ματς

Λένε –και μάλλον έχουν δίκιο- πως στον αθλητισμό συνήθως εκείνος που έχει το κίνητρο διατηρεί και περισσότερες πιθανότητες για νίκη. Η Ουγγαρία είχε τέτοιο. Βαθμολογικό. Ήξερε πως μια νίκη μπορούσε να τη στείλει απευθείας στα τελικά του EURO, όμως και οι παίκτες του Τσάνα αγωνίστηκαν υπακούοντας στη δική τους κινητήρια δύναμη που σχετιζόταν με τον ποδοσφαιρικό εγωισμό τους και την ανάγκη το μαρτύριο αυτής της προκριματικής φάσης να μην ολοκληρωθεί με ακόμη μια ανορθογραφία. Αυτή του να μην σημειώσει ούτε μια επιτυχία το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. 

Εκτός από το κίνητρο, όμως, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έδειξε στην αρχή του ματς πως διαθέτει άλλα δύο στοιχεία που της έλειψαν πάρα πολύ τον τελευταίο χρόνο: τύχη και ποιότητα. Κάτι που εκφράστηκε από το γεγονός πως η πρώτη καλή στιγμή της στο ματς μεταφράστηκε σε γκολ χάρη στην ταυτόχρονη παρουσία των Πέλκα, Μάνταλου, Φορτούνη στην ενδεκάδα, σε συνδυασμό με την ικανοποιητική εξισορρόπηση μεταξύ αμυντικών και επιθετικών καθηκόντων των δύο ακραίων μπάκ. 

Το γκολ που σημείωσε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα φέρει την υπογραφή των Κίτσιου-Σταφυλίδη και το όνομα του δεύτερου στον πίνακα των σκόρερ, αλλά δυστυχώς κάτι αντίστοιχο συνέβη και με εκείνο της ισοφάρισης. Ο παίκτης του ΠΑΟΚ, ο οποίος αργότερα αποχώρησε με τράβηγμα και αντικαταστάθηκε από τον Χολέμπας- επέτρεψε στον προσωπικό του αντίπαλο να βγάλει σέντρα κι εκείνος της Άουγκσμπουργκ δεν είδε ποτέ τον Λόβρενσικς που πετάχτηκε στην πλάτη του και ισοφάρισε. 

Η κοινή διαπίστωση πως μετά το 20λεπτο οι Μαγυάροι ήταν καλύτεροι μέσα στο γήπεδο κράτησε μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους, αφού οι διεθνείς επέστρεψαν μετά την ανάπαυλα με λίγη από τη φρεσκάδα και το πάθος της έναρξης του αγώνα, αλλά είχαν την ατυχία –κόντρα στη ροή του αγώνα- να δεχθούν ένα γκολ από τον… παλιόφιλο Κρίστιαν Νέμεθ. 

Η απάντηση και αποκατάσταση της αίσθησης δικαίου ήρθε με τη σέντρα όταν το «τριγωνάκι» Μήτρογλου-Μάνταλου-Ταχτσίδη και το δυνατό, ευθύβολο σουτ του τελευταίου έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Η πιο τρανταχτή αδυναμία της Εθνικής αφορούσε την ικανότητά της να έχει γρήγορες επιστροφές και να προστατεύει την εστία του Καρνέζη. Δυστυχώς, από μια φάση που θα μπορούσε να είχε αποφέρει κάτι καλό στους γηπεδούχους, η διστακτικότητα του Χολέμπας να κάνει το σουτ έφερε μαγυάρικη αντεπίθεση, το δεύτερο γκολ του Νέμεθ και τρίτο των Ούγγρων… 

Είπαμε, όμως, μπροστά υπήρχε ποιότητα. Τέτοια διαθέτει μπόλικη ο Κώστας Μήτρογλου, την έδειξε στο 79’ όταν ισοφάρισε, αλλά και ο Κονέ που στο 85’ με κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό 4-3. Η ιαχή «Ελλάς-Ελλάς» που ακούστηκε μετά από καιρό στο μισοάδειο «Γ. Καραϊσκάκης» αποτέλεσε την καλύτερη ανταπόδοση για την προσπάθεια και αναγνώριση πως είναι δυνατόν σύντομα να αποδειχθεί πόσο αυτά τα παιδιά αδίκησαν εδώ και 14 μήνες τους εαυτούς τους. Τουλάχιστον απόψε έδωσαν ένα τέλος στο αρνητικό σερί των 13 αγώνων δίχως νίκη και την ελπίδα πως αυτή η προκριματική φάση αποδειχθεί μια εφιαλτική παρένθεση. 

Ελλάδα: Καρνέζης, Κίτσιου, Μόρας, Παπασταθόπουλος (63’ Τζανετόπουλος), Σταφυλίδης (35΄Χολέμπας), Σάμαρης, Ταχτσίδης, Φορτούνης, Μάνταλος (73΄Κονέ), Πέλκας, Μήτρογλου.

Ουγγαρία: Κίραλι, Φιολά, Χουγάζ, Καντάρ, Λεάντρο, Γκέρα (71’ Νάγκι), Ελεκ, Λόβρενσιτς (61’ Νίκολιτς), Τζούτζακ (71’ Κάλμαρ), Νέμεθ, Μπόντε.

Τσάνας: «Υπάρχουν παίκτες να σηκώσουν το βάρος»

Ικανοποιημένος από αρκετά πράγματα έμεινε ο Κώστας Τσάνας μετά την πρώτη νίκη της Εθνικής στα προκριματικά του EURO. 

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός τόνισε ότι υπάρχουν οι παίκτες που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας, ενώ σε ό,τι αφορά το μέλλον του, 

ξεκαθάρισε πως είναι έτοιμος να αποδεχτεί οποιαδήποτε εξέλιξη. 

Αναλυτικά: 

Για το ματς: 
«Φτάσαμε στο τελευταίο παιχνίδι για να πάρουμε μια νίκη που μας αφήνει γλυκόπικρη γεύση. Ευχαριστώ τον κόσμο που ήρθε και μας συμπαραστάθηκε παρά το γεγονός πως ήμασταν ουραγοί σε έναν όμιλο που ξεκινήσαμε με ελπίδα. Υπάρχει χρόνος μέχρι τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον επόμενο Οκτώβρη. Μπορούμε να βρούμε τις αιτίες όσων δεν πήγαν καλά και να προχωρήσουμε μπροστά». 

Για τη διαφορά σε απόδοση σε άμυνα και επίθεση και το στοιχείο που μέτρησε περισσότερο: 
«Μια ομάδα δεν την κρίνεις μόνο αμυντικά ή μόνο επιθετικά. Ήμασταν ανταγωνιστικοί και δείξαμε χαρακτήρα όταν μείναμε δυο φορές πίσω στο σκορ. Αυτό που άλλαξε σε σχέση με άλλα ματς ήταν η τριάδα πίσω από τον Μήτρογλου που είχαν τα χαρακτηριστικά να κάνουν ωραία πράγματα στο γήπεδο. Δεν βάζεις εύκολα τέσσερα γκολ σε αυτό το επίπεδο, αλλά όταν δέχεσαι τρία πρέπει να βρίσκεις τι δεν πήγε καλά». 

Για το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν κληθεί 53 παίκτες και τι προίκα αφήνει στο διάδοχό του: 
«Τι να κάνουμε όταν κάποιος δεν παίζει στην ομάδα του ή είναι τραυματίας; Να μην τον καλέσουμε; Δεν αφήνω προίκα. Όποιος αναλάβει την Εθνική πρέπει να γνωρίζει τη δεξαμενή των παικτών και να διαλέγει τους καλύτερους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Εθνική λειτουργεί καλύτερα αν είναι πιο κλειστό κλαμπ, άλλοι έχουν διαφορετική άποψη. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν παίκτες που μπορούν να σηκώσουν το βάρος». 

Για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα και τι πρέπει να κάνει ο διάδοχός του: 
«Δεν είναι ούτε ο τόπος ούτε ο χρόνος για να απαντήσω». 

Αν θα παραμείνει ως συνεργάτης του επόμενου προπονητή: 
«Είναι γνωστό πως η Ομοσπονδία έχει αποφασίσει πως ανήκω στο τιμ της Ανδρών. Αν αλλάξει κάτι, θα το αποδεχτώ. Αυτή είναι η μοίρα των προπονητών». 

Παπασταθόπουλος: «Να μπει μια τάξη και κανόνες»

Την άποψη του για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν στην Εθνική για να επιστρέψει στις επιτυχίες κατέθεσε ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος μετά το τέλος του αγώνα με την Ουγγαρία. 

«Είναι κομβικό το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Θα πρέπει να γίνουν πολλά και να αλλάξουν πολλά. Πιστεύω ότι σε αυτόν τον όμιλο τρομερά μεγάλη ευθύνη φέρουμε εμείς, όπως και τρομερά μεγάλη ευθύνη φέρουν όσοι διοικούν και ασχολήθηκαν με την ομάδα», τόνισε και συνέχισε: 

«Θα πρέπει να έρθει ένας προπονητής. Να μπει μια τάξη και κανόνες στην ομάδα και ο κάθε παίκτης που έρχεται να δίνει το 100% των δυνάμεών του για την Εθνική. Και το εμείς να είναι πάνω από το εγώ τους. Θα πρέπει να αλλάξουν πολλά», κατέληξε. 

Μήτρογλου: «Όλοι φταίμε»

Υπεύθυνοι για την κατρακύλα της Εθνικής στα προκριματικά του Euro είναι όλοι όσοι την «υπηρετούν», όπως δήλωσε ο Κώστας Μήτρογλου. 

Ο φορ της Μπενφίκα, βέβαια, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως με σκληρή δουλειά, τα πάντα μπορούν να αλλάξουν και η γαλανόλευκη να επανέλθει στον δρόμο των επιτυχιών, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια. 

Ο Παναγιώτης Ταχτσίδης, ο Δημήτρης Πέλκας και ο Άνταμ Τζανετόπουλος μίλησαν και εκείνοοι για την επιτυχία της Εθνικής και αλλά και το μέλλον.

Ταχτσίδης: «Δεν έχει σημασία η εμφάνιση αλλά η νίκη. Το είχαμε ανάγκη και εμείς και όλος ο κόσμος για να αλλάξει η ψυχολογία. Ελπίζω και ο κόσμος σήμερα να χάρηκε το παιχνίδι. Η Εθνική δεν άλλαξε σε 24 ώρες. Όλοι προσπαθούσαμε πάντα για να κάνουμε κάτι καλό. Το ότι δεν μας βγήκαν τα αποτελέσματα είναι γεγονός. Εμείς σήμερα είπαμε θα το γυρίσουμε και το κάναμε. Πλέον κοιτάμε το Μουντιάλ. Κοιτάμε μπροστά και με έναν σωστό προπονητή μπορούμε να πάμε μπροστά. Βλέπετε έχει ταλέντο η ομάδα και με έναν σωστό προπονητή μπορούμε πολλά».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Πέλκας: 

«Θέλαμε να φύγουμε με ψηλά το κεφάλι και να δώσουμε το 100%. Είμαι χαρούμενος που κερδίσαμε, θέλει πολύ δουλειά και σιγά-σιγά για να έρθει και πάλι αυτή η ομάδα εκεί που της αρμόζει».

Για τη χρησιμοποίηση τριών παικτών με το ίδιο προφίλ (Φορτούνη, Μάνταλου και του ίδιου) στο κέντρο: «Ήμασταν τρεις μέσοι που μπορούσαμε να αλλάζουμε και να κινούμαστε ελεύθερα. Πρώτη φορά παίξαμε έτσι, δεν ήταν εύκολο όμως, επειδή σε όλα τα παιδιά μας αρέσει να έχουμε κάτω τη μπάλα μας βοήθησε να παίξουμε. Προσπαθήσαμε να έχουμε κάτω την μπάλα, κάτι που μόνο εύκολο δεν ήταν γιατί παίζαμε για πρώτη φορά μαζί. Είπαμε βήμα-βήμα κοιτάζουμε τη συνέχεια. Όλοι μας δείξαμε διάθεση γιατί δεν έχουμε πολλές συμμετοχές με την Εθνική. Είχαμε όρεξη, τρέξαμε και μας βγήκε το καλό παιχνίδι».

Τζανετόπουλος: «Η κλήση ήταν ένα όνειρο για εμένα. Ήταν η πρώτη μου συμμετοχή και μπήκα λίγο αγχωμένος αλλά προσπάθησα να το ξεπεράσω και να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Υπάρχει ποιότητα στην ομάδα. Η νίκη αυτή μπορεί να είναι έναυσμα για μια νέα αρχή, ένα καλό ξεκίνημα ενόψει των προκριματικών του Μουντιάλ, όπου μπορούμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα».
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: