Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Κόντρα στο ρεύμα και στο γαλάζιο σύστημα

..

Κόντρα στο ρεύμα και στο γαλάζιο σύστημα

14:57

Ο Τζιτζικώστας ρισκάρει και κατεβαίνει για να αποδείξει ότι μπορεί να υπάρχει ζωή στον... πλανήτη ΝΔ χωρίς τα διάφορα «συστήματα» που θέλουν να παίξουν παιχνιδάκια και να διατηρήσουν το μαγαζάκι τους

Το μόνιμο παράπονο των Ελλήνων για τους νέους πολιτικούς που βγαίνουν και διεκδικούν μερίδιο στην εξουσία είναι ότι είναι... συστημικοί. Ακούμε συνεχώς κριτική ότι ο ένας ανήκει στην οικογένεια εκείνου, ο άλλος στη φαμίλια του παραδίπλα και ο τρίτος υποστηρίζεται από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ακόμη κι όταν δεν υπάρχει κάποια χειροπιαστή απόδειξη ότι κάτι κρύβεται πίσω από κάποιον πολιτικό, κυρίως πίσω από τους νέους μπαίνει η στάμπα «τον στηρίζει το σύστημα», και καθάρισαν όλοι. Διότι δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα (έτσι πιστεύουν οι περισσότεροι) να υπάρξει κάποιος που θα βγει και θα είναι «εκτός συστήματος». Ακόμη κι αν έχει δείξει ότι διαθέτει τα κότσια να το κάνει.
Έτσι, στη μάχη που γίνεται στη Νέα Δημοκρατία για την αρχηγία ο βασικός τρόπος για να μπορέσουν οι μέτριοι υποψήφιοι να παραμείνουν στην κούρσα είναι απλά να κάνουν όλους τους άλλους ίδιους με αυτούς.
Για παράδειγμα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ποιο σύστημα και πιο στενή σχέση με οικογένειες και συμφέροντα στο χώρο δεν υπάρχει. Με ποιο τρόπο, λοιπόν, θα μπορέσει πάει κόντρα στους υπολοίπους; Απλά διαρρέοντας στα γνωστά παπαγαλάκια ότι και οι άλλοι είναι ίδιοι αλλά εγώ είμαι πιο μάγκας.
Ο Κυριάκος της γνωστής οικογενείας προσπαθεί όλα να τα ισοπεδώσει και να δημιουργηθεί ένας πολιτικός χυλός ώστε να επιπλεύσει και κανείς να μην ασχοληθεί ότι είναι κι αυτός γιος του Μητσοτάκη, δηλαδή της διαπλοκής και του συστήματος η προσωποποίηση.
Υπ' αυτές τις συνθήκες Τζιτζικώστας κατά κύριο λόγο και Γεωργιάδης κατά δεύτερο πρέπει να ταυτιστούν με τα κυκλώματα, πρέπει να γίνουν μέρος του συστήματος ώστε να μην έχουν το πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων.
Όπως αντιλαμβανόμαστε ο Άδωνις μπορεί να μην ανήκει σε συστήματα αλλά είναι ο ίδιος μέρος ενός συστήματος που κυβέρνησε τη χώρα. Υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης, χρόνια βουλευτής, με επιρροές καθαρά συστημικές και χωρίς να έχει κάνει καμιά «επανάσταση», θέλει να πάρει την καρέκλα της ΝΔ και δικαίως το επιδιώκει. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορεί να επικαλεστεί την «παρθενογένεση», μέρος του ευρύτερους συστήματος είναι κι αυτός και δεν μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν του. Τουλάχιστον σε σχέση με τον Βαγγέλα και τον Κυριάκο ο Γεωργιάδης έχει ένα βασικό προτέρημα. Δεν ντρέπεται να λέει ότι είναι επαγγελματίας, ένας άνθρωπος της πιάτσας που πουλάει βιβλία και είναι αυτοδημιούργητος. Οι άλλοι τι να πουν; Ότι είναι μια ζωή στο κόμμα και δεν έχουν κάνει τίποτε άλλο στη ζωή τους; Τι να πει ο Μεϊμαράκης; Ότι έχει υπηρετήσει τη δικηγορία; Ενώ ο Κυριάκος που λέει ότι δούλεψε στον ιδιωτικό τομέα, βασική η πιο μεγάλη του δουλειά ήταν στην Εθνική Τράπεζα, εκεί που τον πήραν για να τον μάθουν οικονομικά συγκεκριμένοι φίλοι του πατέρα του.
Η περίπτωση του Τζιτζικώστα είναι διαφορετική γιατί τολμάει να τα βάλει με το σύστημα στον πολιτικό χώρο που ανήκει. Κι αυτό μπορεί να είναι το στίγμα του για το πώς μπορεί να πολιτευτεί τα επόμενα χρόνια, είτε γίνει αρχηγός είτε όχι.
Δύο φορές ο Τζιτζικώστας τα έχει βάλει με το «σύστημα ΝΔ» και αυτό είναι σίγουρα στα υπέρ του. Την πρώτη φορά κατέβηκε ως «αντάρτης» περιφερειάρχης απέναντι στην επίσημη υποψηφιότητα του κόμματος, τον Γιάννη Ιωαννίδη, μια λάθος επιλογή που τώρα όλοι το αντιλαμβάνονται. Ο νυν περιφερειάρχης χωρίς κομματική στήριξη και με μόνα του ατού τη δουλειά στην περιφέρεια της Μακεδονίας και ότι δεν ήταν «συστημικός», πήρε 71% και τους «κούφανε» όλους. Η κίνησή του αυτή μάλιστα εκτιμήθηκε δεόντως και από τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος δεν του χρέωσε καμιά ανταρσία, αντιθέτως εκτίμησε το τσαγανό του να πάει κόντρα σε όλα.
Η δεύτερη φορά που ο Τζιτζικώστας πάει κόντρα στον «γαλάζιο» κόσμο που έχει στηθεί εδώ και χρόνια είναι τώρα. Να θυμίσουμε ότι ο περιφερειάρχης χρεώνεται εδώ και καιρό στους «Καραμανλικούς» επειδή είχε καλές σχέσεις με τον Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα, όταν κατέβηκε ως «αντάρτης» πολλοί είπαν ότι το έκανε επειδή του το είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Εν πάση περιπτώσει, αυτός ο... «Καραμανλικός» όπως έλεγαν, πήγε κόντρα στη θέληση της «μεγάλης οικογένειας» της ΝΔ και κατεβαίνει στη διεκδίκηση της αρχηγίας. Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού λέγεται ότι ζητήθηκε από τον κ. Τζιτζικώστα να μην είναι υποψήφιος προκειμένου να εκπροσωπείται ο καραμανλικός χώρος μόνον από τον Μεϊμαράκη. Κι όμως, κόντρα στο ρεύμα και στο γαλάζιο σύστημα ο Τζιτζικώστας ρισκάρει και κατεβαίνει για να αποδείξει ότι μπορεί να υπάρχει ζωή στον... πλανήτη ΝΔ χωρίς τα διάφορα «συστήματα» που θέλουν να παίξουν παιχνιδάκια και να διατηρήσουν το μαγαζάκι τους.
Και είναι τέτοιος ο πανικός που έχει κυριεύσει τους αντιπάλους που έφτασαν στο σημείο να κάνουν διαρροές ότι αν κερδίσει ο Τζιτζικώστας επικεφαλής της Κ.Ο. της ΝΔ θα είναι ο Σαμαράς.
Πιο αστεία διαρροή δεν έχει υπάρξει ποτέ. Είναι δυνατόν ο άνθρωπος που έσωσε την Ελλάδα, ο καλύτερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης, να πάει από δήμαρχος κλητήρας; Ψυχραιμία σύντροφοι, εκτίθεστε.
Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για τη ΝΔ και για τη χώρα. Να μπορέσει δηλαδή ένας νέος πολιτικός να βγει κόντρα στα συστήματα. Να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του χωρίς να έχει φαμίλιες και συγκεκριμένους επιχειρηματίες στο πλάι του.
Δεν είναι δύσκολο αλλά έχει ξαναγίνει. Ο Σαμαράς το 2009 το έκανε και τους πήρε τις... ταυτότητες. Γιατί να μη γίνει και τώρα και γιατί να μη γίνει η αρχή με τον Τζιτζικώστα ώστε να ξεφύγει η χώρα και το πολιτικό σύστημα από τους «δημογέροντες», τους «τελειωμένους» και τους «ιδιοκτήτες»;
http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: