Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Στο όριο της δεδηλωμένης η κυβέρνηση - 44 απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ - Ψήφο εμπιστοσύνης ζητάει ο Τσίπρας στις 20 Αυγούστου

Στο όριο της δεδηλωμένης η κυβέρνηση - 44 απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ - Ψήφο εμπιστοσύνης ζητάει ο Τσίπρας στις 20 Αυγούστου

Με βαρύτατες απώλειες για την κυβέρνηση..
ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί η ψηφοφορία στην Βουλή. Το Μνημόνιο ψηφίστηκε με 222 ΝΑΙ, 64 ΟΧΙ και 11 ΠΑΡΩΝ. Οι κυβερνητικοί βουλευτές που ψήφισαν το νομοσχέδιο ήταν μόλις 118, κάτω από το όριο των 120.

Στις εκπλήξεις το «παρών» από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλο.

Σε σύνολο 297 βουλευτών επί της αρχής «ναι» ψήφισαν 222 βουλευτές, 64 «κατά» και 11 «παρών». 

Συγκεκριμένα καταψήφισαν: Π.Λαφαζάνης, Γ.Βαρουφάκης, Ζ.Κωνσταντοπούλου, Ν.Βαλαβάνη, Δ.Στρατούλης, Κ.Ήσυχος, Δ.Κοδέλας, Κ.Ζαχαριάς, Ε.Σωτηρίου, Δ.Χατζηλάμπρου, Κώτσιας, Κ.Λαπαβίτσας, Γ.Σταθάς, Ε.Χαραλαμπίδου, Ε.Γαϊτάνη, Σκούμας, Ιωαννίδης, Αλ.Τσανάκα, Κ.Δελημήτρος, Γ.Ζερδελής, Α.Διαμαντόπουλος, Κ.Σαμοΐλης, Ρ.Μακρή, Αμμανατίδου, Ζάννας, Κριτσωτάκης, Σ.Λεουτσάκος, Θ.Πετράκος, Ε.Ψαρρέα και Α.Κυρίτση, Κυριακάκης και Ε. Ουζουνίδου

Παρών δήλωσαν Α. Μητρόπουλος, Ν. Μιχαλάκης, Δ. Τζήκα, Β. Κατριβάνου, Χ. Καραγιαννίδης, Κ. Δερμιτζάκης, Θ. Κουρεμπές Γ. Κυρίτσης, Μ. Κανελλοπούλου, Δ. Σεβαστάκης και Α. Καββαδία, Η.Διώτη. Απόντες ήταν από τον ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ακριώτης αλλά και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά από τους ΑΝΕΛ. 

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη ψηφοφορία από τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταψηφίσει συνολικά 31 βουλευτές και πέντε «παρών» - υπήρξαν δηλαδή έξι διαρροές συγκριτικά με την πρώτη ψηφοφορία για εξουσιοδότηση της διαπραγματευτικής ομάδας. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου.

Δεν έχει τέλος η ψήφιση του τρίτου μνημονίου. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον α’ αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπολο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου τον διέκοψε. 

Όπως υποστήριξε η ψηφοφορία επί του συνόλου δεν μπορεί να προχωρήσει καθώς οι περισσότεροι βουλευτές έχουν ήδη αποχωρήσει. Μάλιστα επικαλούμενη τον Κανονισμότόνισε ότι «δεν γίνεται το νομοσχέδιο να ψηφιστεί σε άδεια έδρανα», με τον Αλέξη Μητρόπουλο να έρχεται σε φανερά δύσκολη θέση αλλά να της υπενθυμίζει ότι συνήθως έτσι γίνεται κι έχουν υπάρξει φορές που μετά την ονομαστική ψηφοφορία ένα νομοσχέδιο στο σύνολο έχουν ψηφίσει λίγοι βουλευτές. 

Βέβαια μετά από μία 10λεπτη διαμάχη χρειάστηκε η πυροσβεστική παρέμβαση του Βαγγέλη Μειμαράκη για να κατευνάσει τα πνεύματα. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - με περίπου 10 βουλευτές του παρακολούθησε την παρέμβαση της Προέδρου της Βουλής - της επισήμανε ότι σύμφωνα με άλλη διάταξη εφόσον οι βουλευτές έχουν ψηφίσει τα άρθρα ένα- ένα, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι έχουν την εξουσιοδότηση να ψηφίσουν επί του συνόλου. 

Είχε προηγηθεί ένα μία εκρηκτική διαμάχη ανάμεσα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η Βουλή ψήφισε. Το αποτέλεσμα δεν αναιρείται. Όλα τα άλλα είναι τυπολατρία» τόνισε ο Νίκος Φίλης. Φανερά εκνευρισμένη η Πρόεδρος της Βουλής, του απάντησε όρθια από τα κοινοβουλευτικά έδρανα ότι «η ψηφοφορία στην Δημοκρατία δεν είναι πρόσχημα ούτε τυπολατρία» και ζήτησε να επιστρέψουν οι βουλευτής για να προχωρήσει η ιαδικασία. 

«Η συζήτηση και ψήφιση κατεπειγόντων νομοσχεδίων ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση» επέμεινε ο Αλέξης Μητρόπουλος και συμπλήρωσε απηυδισμένος: «Θα την κλείσω (τη διαδικασία) κι ο,τι κι αν λέτε ας παρανομήσω. Δεν μπορούμε να εκτεθούμε έτσι!». 


Γεροβασίλη: Θα κάνουμε όσα προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή και τις απώλειες που καταγράφηκαν στην κυβερνητική πλειοψηφία τόνισε πως «θα κάνουμε όσα προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα».

Η κα. Γεροβασίλη δεν επιβεβαίωσε επίσημα τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά άφησε ανοιχτό αυτό το σενάριο και φυσικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Επανέλαβε, όμως, πολλές φορές πως η κυβέρνηση θα κάνει «όσα προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα».

«Ολοκληρώθηκε μία δύσκολη συνεδρίαση, αλλά η συμφωνία υπερψηφίστηκε με ισχυρή πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη στο Eurogroup, προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην ελληνική οικονομία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η μάχη για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος», είπε η κα. Γεροβασίλη και συνέχισε:

«Είχαμε έναν αριθμό βουλευτών που επέλεξε μία άλλη διαδρομή. Θα κάνουμε όσα πρέπει να γίνουν με βάση τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα».


ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: