Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Χρεοκοπία εντός ευρώ βλέπουν τα funds


....

Το 42% των μεγάλων διαχειριστών κεφαλαίων περιμένει κάποιο πιστωτικό γεγονός από την Ελλάδα, αλλά όχι και Grexit. Εξοδο από την Ευρωζώνη βλέπει το 15% και ομαλή επίλυση της κρίσης το 43%.
Αυτό προκύπτει από ευρεία έρευνα μεταξύ 207 ξένων fund manager, με συνολικά κεφάλαια υπό άμεση διαχείριση ύψους 562 δισ. δολαρίων, που πραγματοποίησε η Bank of America Merrill Lynch το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Εκτοτε, βεβαίως, τα ποσοστά εκτιμάται ότι έχουν μεταβληθεί, καθώς η αντιπαράθεση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της κλιμακώθηκε.
«Οι θεσμικοί επενδυτές δεν έχουν ακόμα πάρει θέσεις έναντι του χειρότερου σεναρίου για την Ελλάδα, δηλώνουν όμως ήδη πωλητές μετοχών διεθνώς, μειώνουν τα επίπεδα ρίσκου στα χαρτοφυλάκιά τους και αυξάνουν το ρευστά διαθέσιμα εδώ και ένα μήνα» σχολιάζει ο Chief Investment Strategist της BofA Merrill Lynch, Michael Hartnett.
Ειδικά στην Ευρώπη η διακράτηση μετρητών στα χαρτοφυλάκια των θεσμικών επενδυτών βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2009, οπότε και η ευρωπαϊκή κρίση χρέους σοβούσε. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως το 18% των ερωτηθέντων fund managers εκτιμά πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές είναι το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης. Κίνδυνος, ο οποίος δεν ήταν μέχρι τώρα μετρήσιμος στη σχετική έρευνα που πραγματοποιείται κάθε μήνα.
«Φαίνεται πως έχουμε εισέλθει σε ένα περιβάλλον “cash is king”, το οποίο θα παραμείνει έτσι για το ορατό μέλλον» σημειώνει ο chief investment officer της Russell Investments, Christophe Caspar.
Σε αυτό το περιβάλλον αυξημένο είναι και το ποσοστό των επενδυτών που έχουν αγοράσει εξασφαλίσεις (hedge) έναντι μιας μεγάλης πτώσης των χρηματιστηρίων κατά το επόμενο τρίμηνο. Βρίσκεται μάλιστα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με την έρευνα της BofA Merrill Lynch που πραγματοποιείται κάθε μήνα εδώ και δέκα χρόνια.
Το άλλο ζητούμενο που προκαλεί νευρικότητα στις αγορές είναι η χρονική στιγμή που θα επιλέξει η αμερικανική κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου. Το 54% αναμένει αύξηση τον Σεπτέμβριο.
Ανάλογα είναι τα ευρήματα και άλλης έρευνας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ενωσης Χρηματοπιστωτικής Βιομηχανίας (SIFMA), το 90% των μελών της προβλέπει αύξηση των επιτοκίων της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (US Fed) εντός του τρίτου τριμήνου. Η μειοψηφία προβλέπει ότι η αύξηση αυτή, που θα είναι η πρώτη από το 2006, θα λάβει χώρα το δ΄ τρίμηνο.
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσουν τη σχετική απόφαση. Η επίλυση της ελληνικής κρίσης θεωρείται πλέον ευρέως ως το προαπαιτούμενο, αλλά και η θρυαλλίδα για ένα ράλι. Σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch τις καλύτερες προοπτικές ανόδου σε μια τέτοια περίπτωση συγκεντρώνουν οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές, αλλά και οι αναδυόμενες αγορές.
Οσον αφορά τις αξιοσημείωτες κινήσεις των θεσμικών επενδυτών κατά το τελευταίο διάστημα, η μεγαλύτερη στροφή καταγράφεται υπέρ των αμερικανικών κεφαλαιαγορών, του ασφαλιστικού κλάδου διεθνώς και των πρώτων υλών.
Το πλέον δημοφιλές trade παραμένει η long θέση στο δολάριο και ακολουθούν οι επενδύσεις σε αμερικανικά επιχειρηματικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων (high yield). Πιο συγκρατημένες είναι πλέον οι προσδοκίες για την παγκόσμια οικονομία, αν και παραμένουν σε περιοχή που σηματοδοτεί αυξημένη αισιοδοξία.
Παράλληλα αποκλιμακώνονται οι ανησυχίες για τον αποπληθωρισμό. Σε κάθε περίπτωση και με βάση τα ευρήματα της BofA Merrill Lynch φαίνεται πως οι ξένοι fund managers έχουν αρχίσει να προεξοφλούν αυξημένες πιθανότητες ελληνικής χρεοκοπίας εντός ευρώ, ενώ ένας στους πέντε περιμένει χειρότερη εξέλιξη.
Χαρακτηριστική η αποστροφή του Dominic Rossi, επικεφαλής επενδύσεων σε μετοχές, στη Fidelity Worldwide Investment, μετά το νέο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων την περασμένη Κυριακή, πως «η προοπτική χρεοκοπίας της Ελλάδας φαίνεται σχεδόν βέβαιη».
Το μόνο που θεωρεί ανοικτό είναι ότι εάν η χώρα χρεοκοπήσει, να εισάγει κάποιου είδους περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων και να παραμείνει στο ευρώ σε μια παραλλαγή του σεναρίου που διαδραματίστηκε προ δύο ετών στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: