Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Σε επιφυλακή οι τραπεζίτες


..

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Αυξημένες για δεύτερη στη σειρά ημέρα ήταν οι εκροές καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα. Μετά τα περίπου 300 εκατ. ευρώ (σε αυτά δεν υπολογίζονται οι αναλήψεις που έγιναν από το Δημόσιο) που σήκωσαν χθες ιδιώτες, σήμερα οι εκροές ενισχύθηκαν περαιτέρω και ανήλθαν, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Ανώτατα τραπεζικά στελέχη τόνισαν στο Capital.gr ότι αν και το ποσό των 700 εκατ. ευρώ δεν έθεσε σε άμεση κατάσταση συναγερμού τις τράπεζες, ωστόσο τις θέτει σε αυξημένη επιφυλακή. Καθώς η ενίσχυση σήμερα του ρυθμού των εκροών αποτελεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο προβληματίζει ιδιαίτερα τους τραπεζίτες. Και τούτο διότι το μαξιλάρι ρευστότητας, αν συνεχιστεί και αύριο ο ίδιος ρυθμός, θα περιοριστεί σε οριακό επίπεδο, αρκετά κάτω από τα 2 δισ. ευρώ. Και είναι σαφές ότι το σύστημα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει επ acute; αόριστον σε αυτούς τους ρυθμούς απώλειας καταθέσεων.
Γεγονός που καθιστά καθοριστική για τις τραπεζικές αντοχές την παροχή και νέας ρευστότητας μέσω ELA από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η οποία παρά τις επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον της ο πρωθυπουργός, είναι εκείνη που έχει διατηρήσει ζωντανό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω των συνεχών ενέσεων ρευστότητας.
Βεβαίως, η δυνατότητα αυτή δεν είναι ανεξάντλητη και ήδη έχει περάσει σε ένα διαφορετικό επίπεδο η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, ως μία προληπτικού πλέον χαρακτήρα ενέργεια, ώστε να μην υπάρξει κάποιο ξαφνικό σοκ. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι καθοριστικής σημασίας η -αν μη τι άλλο- συνέχιση και πρόοδος των διαπραγματεύσεων για να μπορεί να συνεχιστεί και να μην διακοπεί η αιμοδοσία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Κάτι που θα σημάνει και τη γενικότερη κατάρρευση

Δεν υπάρχουν σχόλια: