Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Ο ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ Δ.Ε.Α.Δ.Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013
ΑΠ’ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΙΣ 24/7/2013:
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Δ.Ε.Α.Δ.Ο. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012

- Μετά τον προϋπολογισμό του 2013, ήρθε... και ο ισολογισμός της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. για το οικ. έτος 2012 να ολοκληρώσει την εικόνα αποσύνθεσης της δημοτικής εταιρείας ανάπτυξης. Η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, αλλά και η εισήγηση του λογιστή της εταιρείας κ. Μανωλόπουλου, αποτυπώνουν με ιδιαίτερα ζοφερά χρώματα την οικονομική κατάσταση της εταιρείας με ζημία άνω του 1.000.000για το 2012 (με περίπου 3.000.000€ ανοιχτά υπόλοιπα πελατών στα τέλη του 2012, απ’ τα οποία για τα 1,6 εκ. ευρώ περίπου εκτιμάται ότι θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη ενδεχόμενης μη είσπραξής τους) και προβλέψεις ακόμη πιο δυσοίωνες για το 2013.

Βέβαια στη δική του εισήγηση ο πρόεδρος της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. κ. Φαρμάκης προσπάθησε να αμβλύνει κάπως την όλη αρνητική εντύπωση μιλώντας για «ρευστότητα» καταστάσεων στα οικονομικά μεγέθη και για ήδη υπάρχουσα βελτίωση μετά την επανέναρξη της συνεργασίας με τη γνωστή κοινοπραξία (ανακοινώθηκε πως, μετά από σχετικό συμφωνητικό, αποσύρθηκε η διαταγή πληρωμής και η κοινοπραξία παίρνει και πάλι υλικό από τη Δ.Ε.Α.Δ.Ο., αφού πλήρωσε ήδη ένα μέρος της οφειλής της με την υπόσχεση να πληρώσει κι άλλες δύο μεγάλες δόσεις εντός του 2013). Ο κ. Μανωλόπουλος πάντως διόρθωσε τον «αισιόδοξο» κ. Φαρμάκη, επισημαίνοντας ότι η κοινοπραξία περιλαμβανόταν στον κύκλο εργασιών μέχρι το α’ τρίμηνο του 2013, αυτό όμως δεν βοήθησε ιδιαίτερα στο να βελτιωθεί η όλη κατάσταση.

Από την πλευρά μας υπογραμμίσαμε ξανά πως τέτοιες συμφωνίες – «μαμούθ» με αποκλειστικούς - σχεδόν - πελάτες, κρύβουν πάντα τον κίνδυνο της «παγίδευσης» σε προβληματικές καταστάσεις σαν τη σημερινή. Το ότι η κοινοπραξία προχώρησε σε πληρωμή μέρους της οφειλής της, προφανώς και είναι θετική εξέλιξη, δεν παρέχει όμως καμία εγγύηση ότι οι πληρωμές θα συνεχιστούν κανονικά στο μέλλον και πως δε θα γίνουμε ξανά θεατές του γνώριμου σκηνικού, δηλ. να μειώνεται κάπως το ύψος της οφειλής, να ξαναδίνουμε υλικό, να μένει απλήρωτη για τις νέες ποσότητες η Δ.Ε.Α.Δ.Ο. και τελικά η οφειλή να ανεβαίνει εκ νέου σε δυσθεώρητα ύψη. Άλλωστε, όπως συχνά έχει ειπωθεί «το χαλίκι τελειώνει» και για τον λόγο αυτό για πολλοστή φορά επισημάναμε ότι πρέπει επιτέλους η Δ.Ε.Α.Δ.Ο. να αλλάξει μοντέλο, σκοπούς κι αντικείμενο λειτουργίας (και φυσικά δεν αναφερόμαστε απλώς στο ΒΙΟ.ΠΑ.), όσο υπάρχουν ακόμη τα περιθώρια!

Τέλος, ορμώμενοι από την τελική παρατήρηση - παρότρυνση του κ. Μανωλόπουλου προς το Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. και το Δημ. Συμβούλιο Δίου – Ολύμπου ότι είναι στο χέρι τους «…να λάβουν τις σωστές αποφάσεις και σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στην επιχείρηση να βρουν την καλύτερη των λύσεων», υπενθυμίσαμε ότι αυτήν ακριβώς την πρόταση καταθέσαμε ήδη πριν από 2 συνεδριάσεις, όταν ζητούσαμε πραγματοποίηση κοινής ειδικής συνεδρίασης Δ.Σ. Δ.Ε.Α.Δ.Ο., Δημ. Συμβουλίου κι εργαζομένων για να καταθέσουν όλοι, ενώπιοι ενωπίοις, τις θέσεις τους και να επανεξεταστούν οι στόχοι και το μοντέλο λειτουργίας της επιχείρησης. Δυστυχώς τότε το αίτημά μας δε συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών. Παραμένει όμως το ίδιο, αν όχι περισσότερο, επίκαιρο. Ελπίζουμε αυτή η κοινή συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί σύντομα, πριν να είναι αργά!

Υ.Γ: Ευχόμαστε, όπως κι ο κ. Φαρμάκης, να επανεκκινήσουν σύντομα τα μεγάλα έργα στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να έχει την ελπίδα μίας «ανάσας ζωής» και η Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει προηγουμένως να κρατήσουμε τη Δημοτική Εταιρεία… «ζωντανή»!
Υ.Γ. 2: Πολλές φήμες διασπείρονται τώρα τελευταία για μεγαλοεργολάβους που καραδοκούν σαν «κοράκια» να κατασπαράξουν την «ετοιμοθάνατη» Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Να είναι όλοι βέβαιοι ότι δεν θα το επιτρέψουμε! Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου

Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: