Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

«ΔΟΓΜΑ ΜΠΑΡΟΖΟ» Μεταρρυθμίσεις στον Νότο, αυξήσεις μισθών στον Βορρά

Το σχέδιό του για να απογειωθεί ξανά η ευρωπαϊκή οικονομία παρουσίασε ο Πρόεδρος Μπαρόζο
Πέμπτη 30 Μαίου 2013
Το σχέδιό του για να απογειωθεί ξανά η ευρωπαϊκή οικονομία παρουσίασε ο Πρόεδρος Μπαρόζο
Του Β. Δεμίρη, Βρυξέλλες
Η στροφή της...
Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ανάπτυξη με σταδιακή εγκατάλειψη της λιτότητας επιβεβαιώθηκε χθες με την ευκαιρία των εξειδικευμένων ανά χώρα οικονομικών συστάσεων της Κομισιόν. Παρά το γεγονός ότι οι συστάσεις αυτές δεν αφορούν τις μνημονιακές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία), οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης, η ευελιξία που επιδεικνύει πλέον η Επιτροπή στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής σηματοδοτεί την υπό όρους χαλάρωση των προσπαθειών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο πλαίσιο των νέων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης του Ιουνίου, όπου θα κυριαρχήσει η καταπολέμηση της ανεργίας, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ και την ΕΚΤ για την αύξηση των πιστώσεων στις ΜμΕ των χωρών του μεσογειακού Νότου.
Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι αιχμές που άφησαν κατά της Γερμανίας τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο όσο και ο επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν, οι οποίοι ζήτησαν από το Βερολίνο να συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης.
Μάλιστα, ο Ζ. Μπαρόζο ζήτησε από τη Γερμανία να άρει τους περιορισμούς προκειμένου να ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση και να ανοίξει η αγορά υπηρεσιών, η οποία παραμένει κλειστή σε μη γερμανικές ΜμΕ.
Γερμανία
Για την ανάγκη τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης στη Γερμανία, ο Ολι Ρεν επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξουν μισθολογικές αυξήσεις, καθώς και μείωση της φορολογίας και των κοινωνικών εισφορών. Οι προτροπές αυτές δεν θα αρέσουν καθόλου στο Βερολίνο, δεδομένων και των στοιχείων που ανακοινώθηκαν χθες για τον πληθωρισμό (αυξήθηκε στο 1,5% τον Μάιο από 1,2% τον Απρίλιο) και την ανεργία (αυξήθηκε τον Απρίλιο περισσότερο από όσο εκτιμούσαν οι αναλυτές).
Η Κομισιόν συστήνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δοθεί διετής παράταση για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στη Γαλλία, την Ισπανία, τη Σλοβενία και την Πολωνία και μονοετής παράταση στην Ολλανδία και την Πορτογαλία. Η Επιτροπή συνέστησε επίσης στο Συμβούλιο την έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος 5 χωρών (Ιταλία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία). Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, εξέδωσε ανακοίνωση για να εκφράσει την ικανοποίησή του για τις συστάσεις της Επιτροπής και να επαναλάβει τη δέσμευση της ιταλικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Κοινωνική στήριξη
Στο πλαίσιο της «στροφής υπέρ της ανάπτυξης» που καλείται να δρομολογήσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Ζ. Μπαρόζο ζήτησε από τους «27» να συμφωνήσουν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε έναν «ευρωπαϊκό συμβιβασμό» εκπονώντας μια «στρατηγική κρίσης». Για να είναι επιτυχής αυτή η στρατηγική, υποστήριξε, θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένη και «να έχει κοινωνική στήριξη, κάτι που ισχύει στην Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο, που κάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις». Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν πλέον περιθώρια για να επιβραδύνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή μετά την πρόοδο που επιτεύχθηκε. Κατά τον Μπαρόζο, νέο δόγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να είναι: Oι ελλειμματικές χώρες να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και οι χώρες που παρουσιάζουν πλεόνασμα να αυξήσουν τη ζήτηση.
μεταρρυθμισεις << Ο πρόεδρος Ζ. Μπαρόζο υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και υπηρεσιών και να υπάρξει μείωση της γραφειοκρατίας, που είναι ο καλύτερος τρόπος για την αύξηση της απασχόλησης κυρίως για τους νέους. Προς τον σκοπό αυτό, ζήτησε να συμφωνηθούν άμεσα τα προγράμματα αξίας 6 δισ. ευρώ για τους νέους. Υπογράμμισε ακόμη, ότι το κόστος εργασίας επηρεάζεται από το βάρος της φορολόγησης στους εργαζομένους και ζήτησε από 15 κράτη-μέλη να βελτιώσουν το εκπαιδευτικό τους σύστημα για να αυξηθούν οι δεξιότητες. Σύμφωνα με τον Ζ. Μπαρόζο, έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στον ψηφιακό τομέα, καθώς έως το 2015 θα υπάρχουν 900.000 κενές θέσεις εργασίας, ενώ εξειδικευμένοι εργαζόμενοι λείπουν επίσης στην υγεία και την πράσινη οικονομία.
Δυσαρέσκεια Ολάντ
Η Κομισιόν μπορεί να έδωσε διετή παράταση στη Γαλλία για τη μείωση του ελλείμματος, πλην όμως προχώρησε και σε σημαντικές συστάσεις. Το Παρίσι θα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να άρει «μη δικαιολογημένους περιορισμούς στην άσκηση επαγγελμάτων». Καλείται, επίσης, να περιορίσει το κόστος εργασίας, ξεκινώντας με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών. Παράλληλα πρέπει να ενισχυθεί το ασφαλιστικό σύστημα και να ληφθούν μέτρα μέχρι το τέλος του έτους, ώστε τα Ταμεία να βρεθούν σε βιώσιμη τροχιά πριν από το 2020. Περικοπές ζητούνται άμεσα στα επιδόματα ανεργίας, ώστε το σύστημα να είναι βιώσιμο και να προσφέρει τα «κατάλληλα κίνητρα εξεύρεσης εργασίας». Ο Πρόεδρος Φ. Ολάντ δήλωσε, μάλιστα, προφανώς ενοχλημένος, ότι «η Ε.Ε. δεν χρειάζεται να υπαγορεύει στη Γαλλία τι πρέπει να κάνει». Σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος θα υποδεχθεί την Καγκελάριο Μέρκελ.
  • Ισπανία
    Στις συστάσεις της για την Ισπανία, η Κομισιόν ζητά μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος μέχρι την άνοιξη του 2014, αλλαγές στον φόρο κατανάλωσης και αύξηση των φόρων στα καύσιμα, ολοκλήρωση εντός του 2013 των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα συντάξεων (με αύξηση των ελάχιστων ορίων συνταξιοδότησης) και στην αγορά εργασίας.
  • Βέλγιο
    Η Κομισιόν δεν έκανε χρήση των νέων εξουσιών της για επιβολή οικονομικών κυρώσεων λόγω υπέρβασης του ελλείμματος στο Βέλγιο. Ο Ολι Ρεν προειδοποίησε ότι «οι Βρυξέλλες τη γλίτωσαν στις καθυστερήσεις».
  • Σλοβενία
    Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αποδέχθηκε τη διεξαγωγή stress tests στο τραπεζικό σύστημα της χώρας από ανεξάρτητους εκτιμητές, ανοίγοντας τον δρόμο της προσφυγής στον ESM. ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: