Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ισπανία: Ακροβατώντας μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης - Νέο πακέτο μέτρων από την κυβέρνηση Ραχόι

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013
Ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων αναμένεται να παρουσιάσει την Παρασκευή η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους θα καθορίσει τη λεπτή γραμμή μεταξύ λιτότητας και...
ανάπτυξης
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι τάσσεται περισσότερο υπέρ της ανάπτυξης σε συνδυασμό όμως με περικοπές στις δαπάνες. Την ίδια ώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ιστορικό ποσοστό ανεργίας στη χώρα που πλέον μετρά  πάνω από έξι εκατομμύρια ανέργους.
“Δεν θα υπάρξει χαλάρωση στα μέτρα λιτότητας, γιατί πιστεύουμε σε αυτή την πολιτική. Λέγοντας αυτό και με όλη την Ευρώπη να βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής ύφεσης, θα ήταν παράλογο να μην προσαρμόσουμε το σχέδιο για μείωση του ελλείμματος”, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας. “Το σχέδιο θα αποτελεί ένα συγκεκριμένο, ολοκληρωμένο και αξιόπιστο πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και όχι μείωση των δαπανών απλά για να μειώσουμε τις δαπάνες”, πρόσθεσε.
Στόχος της κυβέρνησης να υλοποιηθούν οι νέες μεταρρυθμίσεις έως το 2015, προκειμένου να κερδίσει χρόνο η χώρα από την ΕΕ ώστε να εναρμονίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα με το απαιτούμενο 3% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με Ισπανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, που επικαλείται το Reuters, η κυβέρνηση θα δεσμευτεί να περάσει, μέχρι το καλοκαίρι, μια νέα μεταρρύθμιση σχετικά με το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα ώστε να επιταχυνθεί η προβλεπόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και να δοθεί ένα τέλος στις αξιολογήσεις που συνδέονται με τον πληθωρισμό των συνταξιοδοτικών πληρωμών.
REUTERS/Juan Medina  
Επίσης στο νέο πακέτο μετρων, σύμφωνα με το Reuters, θα περιλαμβάνονται η επανεξέταση των επιδομάτων ανεργίας, μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων και η μονιμοποίηση των προσωρινών αυξήσεων στους φόρους, που είχαν αποφασιστεί το 2011 και το 2012.
Στο μεταξύ η ανεργία στη χώρα “χτυπάει κόκκινο” καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2013 έφτασε σε ποσοστό 27,16%, που αντιστοιχεί σε 6.202.700 ανέργους, αριθμός ενισχυμένος κατά 237.400 συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: