Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Πίστωση χρόνου αντί δόσης από το Eurogroup - Αναβολή της απόφασης για τη δόση των 44 δισ. ευρώ μετά πολλών επαίνων


Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012
Σε νέα συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα μετά την αδυναμία να επιτευχθεί λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στην χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Στην ανακοίνωση του...
επικεφαλής του Eurogroup αναφέρεται ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα αλλά χρειάζεται περαιτέρω τεχνική επεξεργασία των στοιχείων για να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.
«Το Eurogroup διεξήγαγε εκτενείς διαβουλεύσεις συζητώντας μια σειρά αξιόπιστων πρωτοβουλιών που αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους», σύμφωνα με την ανακοίνωση μετά τη λήξη της
συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.

H ανακοίνωση του Eurogroup

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει ότι, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο της τρόικας και των ελληνικών αρχών σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ευρύ φάσμα θετικών μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οπως επισημαίνεται, το Eurogroup σημείωσε με ικανοποίηση ότι όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν ζητηθεί πριν από τη σημερινή συνεδρίαση έχουν εκπληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο.

Αυτό αντανακλά ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων όπως, επίσης, και τον προϋπολογισμό του 2013 και μια φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-2016.

Οι προσπάθειες αυτές, υπογραμμίζεται, αποδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής.

Το Eurogrpoup συνεχάρη τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές αρχές και οι 'Ελληνες
πολίτες για να φτάσουν σ’ αυτό το στάδιο.

Στην ανακοίνωση του Γιούνκερ αναφέρεται ότι το Eurogroup είχε μια διεξοδική συζήτηση και σημείωσε πρόοδο σχετικά με ένα συνεκτικό πακέτο αξιόπιστων πρωτοβουλιών, οι οποίες αποσκοπούν στη σημαντική συνεισφορά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, το Eurogrpoup διέκοψε τη συνεδρίασή του προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω τεχνική επεξεργασία σε κάποια από τα στοιχεία του πακέτου και θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου. 

Απογοητευμένος ο Γιούνκερ
Ερωτηθείς αν είναι απογοητευμένος που δεν επετεύχθη συμφωνία, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος: «στην Ευρώπη δεν έχω πια αυταπάτες».
 
Όπως εξήγησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία γιατί η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία δεν κατάφεραν να βρουν μια συμβιβαστική λύση με το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σε ερώτηση αν κατά την εκτίμησή του θα υπάρξει συμφωνία στις 26 Νοεμβρίου, ο Γιούνκερ απάντησε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί σήμερα και επομένως θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί και τη Δευτέρα.

«Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας», που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, προσέθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.   

«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ.  

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «ελαφρώς απογοητευμένος», αναφέροντας πως μια συμφωνία είναι «πιθανή τη Δευτέρα». 

Η ευρωζώνη πρέπει να βρει τρόπο για τη μείωση του ελληνικού χρέους που απειλεί να φθάσει το 190% του ΑΕΠ το 2014.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: