Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Επιστροφή των παράνομων συντάξεων - ΡΥΘΜΙΣΗ - ΜΕΓΚΕΝΗ


http://content-aka.feed.gr/filesystem/images/20120807/low/assets_LARGE_t_241261_105754582.JPG 

Τρίτη 07 Αυγούστου 2012
Νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή στο ακέραιο συντάξεων και επιδομάτων, που εισπράττονταν παράνομα, συντάσσει το υπουργείο Εργασίας. Λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να τερματιστούν διά παντός τα κρούσματα των πλασματικών δικαιούχων που προκαλούν ακατάσχετη αιμορραγία στα ασφαλιστικά....
ταμεία
Επιστροφή των παράνομων συντάξεων
Εισαγγελική έρευνα «μαμούθ» βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να πέσει βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης όχι μόνο σε όσους παίρνουν προνοιακά επιδόματα και συντάξεις «μαϊμού», αλλά και σε όσους κρατικούς υπαλλήλους και ιατρούς τους συνέδραμαν στο τεράστιο αυτό πάρτι διαφθοράς.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας Ιω. Βρούτσης γνωστοποίησε χθες ότι από 1-9-2012 θα «κοπούν» περίπου 2.800 συντάξεις του ΟΓΑ, καθώς οι δικαιούχοι δεν εμφανίστηκαν στο στάδιο της απογραφής, γεγονός που θα αποφέρει ετήσιο όφελος για το κράτος ύψους 14 εκατ. ευρώ.
Η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδη οδήγησε στην περαιτέρω ενεργοποίηση των εισαγγελικών αρχών, ώστε να αντιμετωπίζουν κατά προτεραιότητα και με αυστηρότητα τέτοιες περιπτώσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος, ενώ παράλληλα έφερε στο φως και το πρωτοφανές γεγονός 61 ατόμων που παίρνουν επίδομα τυφλότητας και την ίδια στιγμή έχουν δίπλωμα οδήγησης!
O  υπουργός Εργασίας Ιω. Βρούτσης
O υπουργός Εργασίας Ιω. Βρούτσης
Ο Ιω. Βρούτσης, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον εισαγγελέα, γνωστοποίησε ότι σύντομα θα προωθήσει και νομοθετικές ρυθμίσεις για να επιστρέψουν από μόνοι τους τα χρήματα όσοι εισέπραξαν συντάξεις και επιδόματα παρανόμως, ενώ θα θεσπίσει ένα νέο σύστημα με βάση το οποίο ?σύμφωνα με όσα δήλωσε? δεν θα ξαναϋπάρξει παραβατικότητα στα ασφαλιστικά ταμεία και θα τερματιστεί το φαινόμενο των συντάξεων «μαϊμού» που επιβαρύνουν τελικά τον φορολογούμενο πολίτη.
Τις φιλόδοξες κυβερνητικές απόψεις για πάταξη του φαινομένου δεν συμμερίζονται πάντως απόλυτα οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, που γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα τεράστιο και δύσκολο έργο εντοπισμού χιλιάδων παρανομιών ανά την επικράτεια, το οποίο απαιτεί και την άμεση συνδρομή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, που δεν είναι ωστόσο δεδομένη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτεταμένη εισαγγελική έρευνα για το ίδιο πρόβλημα είχε ξεκινήσει εδώ και περίπου οκτώ μήνες ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπ. Μουζακίτης με αφορμή δηλώσεις του τότε αρμόδιου υπουργού Γ. Κουτρουμάνη, που είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον 20.000 συντάξεις «μαϊμού» και για οικονομική βλάβη μεγαλύτερη των 120 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία τα τελευταία χρόνια.
Ομως όταν ο οικονομικός εισαγγελέας «χτύπησε την πόρτα» των αρμόδιων υπηρεσιών ζητώντας να του παράσχουν τα απαιτούμενα στοιχεία για να προχωρήσει στις κατάλληλες διώξεις, δέχθηκε μέσα στο τελευταίο 6μηνο μόλις 13 υποθέσεις με παράνομες συντάξεις.
Το γεγονός αυτό -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει προκαλέσει δυσφορία στις εισαγγελικές αρχές, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι και στους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να οδηγούνται όλες οι περιπτώσεις γρήγορα στη Δικαιοσύνη, αφού σε αρκετές περιπτώσεις που μπορεί να έχουν πλημμεληματικό χαρακτήρα ίσως τεθεί και ζήτημα παραγραφής για τις ποινικές ευθύνες.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Ι. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: ΣΤΟ ΦΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
«Το πάρτι που γινόταν μέχρι σήμερα θα τελειώσει οριστικά»

Ο καταλογισμός ευθυνών θα απλωθεί σε όλους όσοι εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις, διαβεβαίωσε ο υπουργός
Η κυβέρνηση παράλληλα με την παραβατικότητα στον χώρο των ασφαλιστικών ταμείων προσπαθεί μέσα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις να συλλάβει και περιπτώσεις φοροδιαφυγής, με τη βοήθεια του ΚΕΠΥΟ.
Μετά τη συνάντησή του με τον αντεισαγγελέα ΑΠ Αθ. Κατσιρώδη, ο Ιω. Βρούτσης δήλωσε ότι θέλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εντοπιστεί όλοι όσοι εισπράττουν παράνομα συντάξεις και προνοιακά επιδόματα, για να υποστούν τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης όσοι δικαιούχοι εξαπάτησαν το κράτος. Διαβεβαίωσε ότι ο καταλογισμός ποινικών ευθυνών θα απλωθεί παντού και σε όσους άλλους έχουν εμπλοκή σε τέτοιες υποθέσεις, δηλαδή σε υπαλλήλους, ιατρούς κ.λπ.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ο αντεισαγγελέας ΑΠ συμφώνησε να ζητά από τις κατά τόπους Εισαγγελίες την κατά προτεραιότητα διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων, ξεκινώντας με τον φάκελο συντάξεων «μαϊμού» που δημοσιεύθηκαν τελευταία στα ΜΜΕ.
Πέρα από το εισαγγελικό «χτένισμα» για τις παρανομίες ανά την επικράτεια, ο υπουργός, με στόχο την άμεση είσπραξη των παρανόμως καταβληθέντων, δήλωσε ότι θα φέρει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή που θα δίνει τη δυνατότητα ήπιας ποινικής μεταχείρισης για όσους σήμερα λειτουργούν παραβατικά, προκειμένου να σταματήσουν μόνοι τους να παίρνουν τις παράνομες συντάξεις και επιδόματα, αρχίζοντας να επιστρέφουν τα χρήματα.
Οσοι δεν αξιοποιήσουν τη νομοθετική ρύθμιση - κίνητρο «θα κάνουν κακό του κεφαλιού τους» -είπε χαρακτηριστικά-, γιατί μέχρι το τέλος του χρόνου η Πολιτεία θα τους γνωρίζει όλους με όνομα, επώνυμο και διεύθυνση, και τότε ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι πολύ βαρύς. Το «πάρτι» που γινόταν μέχρι σήμερα -συμπλήρωσε- θα τελειώσει οριστικά, για να σταματήσει η αιμορραγία των Ταμείων από χιλιάδες περιπτώσεις παραβατικότητας.
61 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Τυφλοί με... δίπλωμα οδήγησης

Ιδιαίτερη συζήτηση είχαν ο υπουργός με τον εισαγγελέα για την περίπτωση 61 ατόμων στη Ζάκυνθο, όπου η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων με άλλες κρατικές υπηρεσίες κατέδειξε ότι παίρνουν επίδομα τυφλότητας, αλλά την ίδια στιγμή διαθέτουν και δίπλωμα οδήγησης. Η εισαγγελική έρευνα αναζητά τώρα σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά πότε εκδόθηκε το δίπλωμα οδήγησης σε σύγκριση με το πότε εμφανίστηκε το πρόβλημα τυφλότητας και την έναρξη είσπραξης του ειδικού επιδόματος, προκειμένου να σχηματισθούν οι κατάλληλες δικογραφίες... Ο υπουργός, μιλώντας για τη συγκεκριμένη υπόθεση, τόνισε ότι ξεπερνά κάθε όριο λογικής και διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη θα συνεργαστούν για να επιστραφούν, όπου διαπιστωθεί παράβαση, τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη.
ΟΓΑ
Καθυστερήσεις στην καταβολή πολυτεκνικών επιδομάτων

Μετά τις 15 Αυγούστου πρόκειται να καταβάλει ο ΟΓΑ τα πολυτεκνικά επιδόματα του τέταρτου διμήνου στους δικαιούχους. Τα συγκεκριμένα επιδόματα (πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχή και ισόβια σύνταξη) θα καθυστερήσουν να καταβληθούν, όπως ανακοίνωσε ο ΟΓΑ, με το αιτιολογικό ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες διαδικασίες για την πληρωμή τους.
http://content-aka.feed.gr/filesystem/images/20120807/low/assets_LARGE_t_241261_105754582.JPG

Δεν υπάρχουν σχόλια: