Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Απο τα γραφεία των Βουλευτών τα πορίσματα ΕΛΓΑ.

Εκτύπωση
drivelegasΣτα γραφεία των Βουλευτών έβγαιναν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και.... Τροφίμων - Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις».

Η σοβαρή καταγγελία έκανε αρκετούς βουλευτές να ζητήσουν από τον κ. Δριβελέγκα να δώσει εξηγήσεις ο οποίος τόνισε ότι έχει γίνει καταγγελία από τον ΕΛΓΑ και έχει γίνει ΕΔΕ και βρίσκεται στον εισαγγελέα ότι γίνονταν πορίσματα σε γραφεία Βουλευτών. Θα ολοκληρωθεί πιστεύω και μάλιστα έχει δείξει ιδιαίτερο ζήλο ο εισαγγελέας. Άμα δούμε την ΕΔΕ και τελειώσει –γιατί κι εγώ δεν ξέρω ποιοι και τι- και ο εισαγγελέας θα κάνει βεβαίως αυτό που πρέπει να κάνει.
Διαβάστε τον διάλογο :
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων)>Ακούστηκε κάπου ότι ο ΕλΓΑ διαλύεται κ.λπ.. Ποιος τα είπε αυτά; Τώρα διαλύεται ο ΕΛΓΑ που έχει γίνει πρότυπο, τώρα που ανασυγκροτείται; Θέλαμε τον ΕΛΓΑ με το έλλειμμα των 4,5 δισεκατομμυρίων; Θέλαμε τον ΕΛΓΑ –και κάνω πρώτη φορά καταγγελία- στον οποίο έβγαιναν τα πορίσματα σε γραφεία Βουλευτών; Πήγαιναν, δηλαδή, οι Βουλευτές και έβγαζαν πορίσματα και τα μοίραζαν στον κόσμο.
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ (Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Είναι πολύ σοβαρό αυτό που λέτε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Βεβαίως. Και έχουν πάει στον εισαγγελέα.
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Αυτά τα έχουμε καταγγείλει.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Αυτά ήταν ρουσφέτια ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Έχουν πάει στον εισαγγελέα. Ό,τι λέω εγώ το λέω μετά λόγου γνώσης.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Να μας πείτε ποιοι Βουλευτές, κύριε Υπουργέ και ποιων κομμάτων.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εμείς έχουμε κάνει εξορθολογισμό και θα δείτε τον ΕΛΓΑ από εδώ και πέρα να καλύπτει και άλλες καλύψεις, γιατί κόπηκαν οι κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις που οδήγησαν εκεί που οδήγησαν. Πού; Στο να υπάρχουν χίλια με χίλια πεντακόσια άτομα, αγαπητέ κύριε συνάδελφε –επειδή αναφερθήκατε στο παρελθόν και θα το ξεπεράσω- που παίρνουν από 150.000 το χρόνο έως 750.000 σε τρία χρόνια νομοτύπως και μιλώ για μία οικογένεια. Αυτά τελείωσαν. Δεν υπάρχει καμμία κατ' εξαίρεση απόφαση. Θα δείτε τι θα κάνει ο ΕΛΓΑ.
Τώρα, όσον αφορά το σχέδιο νόμου και για την τροπολογία για την οποία έγινε φασαρία, μάλλον δεν γνωρίζετε όλοι τι συμβαίνει ή εν πάση περιπτώσει, αν το γνωρίζετε, δεν το είπατε. Δεν έρχονται, κύριε Ροντούλη και κύριοι συνάδελφοι –αναφέρομαι στον Αστέριο, γιατί ξέρει από γεωργικά- έτσι, δεν καλεί ο αγρότης μεγάλος ή μικρός μια οικογένεια -λέω από εμάς- από τη Βουλγαρία ή -εδώ- από αλλού, για να δουλέψει. Όχι. Απευθύνεται πρώτα –προσέξτε- στην περιφέρεια και ζητά έγκριση και η περιφέρεια ρωτά αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν αγροτοεργάτες Έλληνες. Όταν δεν υπάρχουν –που δεν υπάρχουν προς στιγμήν...
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Πού το ξέρει η περιφέρεια; Ποιος είναι ο μηχανισμός της περιφέρειας;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Στον ΟΑΕΔ απευθύνεται, κύριε συνάδελφε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Αυταπατάσθε τώρα, προφανώς!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αφού ξέρετε ότι τα γνωρίζω τα πράγματα!
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ξέρετε πολύ καλά ότι και εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τα πράγματα!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τότε θα σας διέφυγε αυτό!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Ροντούλη, παρακαλώ! Το κάνετε συνεχώς! Σας παρακαλώ πολύ! Δείξτε λίγη συνέπεια στις ευθύνες που έχουμε όλοι!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Έτσι, λοιπόν, κινείται η διαδικασία της μετάκλησης των κατοίκων των τρίτων χωρών. Και, βεβαίως, καλά έγινε αυτό, διότι πράγματι δούλευαν χωρίς να έχουν ασφάλιση. Καλά έγινε και έγινε αυστηροποίηση. Ήταν πάρα πολύ αυστηρό το πρώτο μέτρο ενόψει αυτής της οικονομικής κρίσης, γι' αυτό ήρθε αυτή η τροπολογία να ηρεμήσει λίγο τα πράγματα και να τα ομαλοποιήσει.
Έχετε απόλυτο δίκιο, κύριε συνάδελφε του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, όταν μιλάτε για την οριοθέτηση των κτηνοτροφικών ζωνών. Το έθεσαν και οι άλλοι συνάδελφοι, όπως η κα Αμμανατίδου, ο κ. Τσιώνης και άλλοι. Ας μην το πιστώσω σε κάποιον συγκεκριμένο, αλλά σε όλους. Είναι πρώτιστο θέμα. Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα; Το γνωρίζετε και εσείς, αλλά ιδιαίτερα εγώ. Το πρόβλημα είναι η κακοδαιμονία της χώρας που είναι όλα μοιρασμένα. Αρμοδιότητα στο ΥΠΕΚΑ, αρμοδιότητα στους Δήμους, αρμοδιότητα των ιδιωτικών εκτάσεων και υπάρχει πρόβλημα συντονισμού. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να το κάνουμε; Πρέπει! ήδη έχω αναλάβει πρωτοβουλία να υπάρχει αυτός ο συντονισμός, για να αρχίσουμε επιτέλους να κάνουμε τις κτηνοτροφικές ζώνες.
Για το σχέδιο νόμου, τα έχουμε πει πολλές μέρες τώρα, αγαπητοί συνάδελφοι. Επαναλαμβάνω αυτό που είπα στην αρχή, ότι δηλαδή δεν είχα τη φιλοδοξία να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Είχα μία φιλοδοξία, όμως, να λύσουμε πολλά προβλήματα δεκαετιών με τη βοήθεια των συναδέλφων. Και αυτό κάνει το σχέδιο νόμου που σε λίγο θα είναι και νόμος του κράτους. Τουλάχιστον, όπως είπε και η κυρία Αντιπρόεδρος, ακόμα και εγώ έχω πάρει από πολύ κόσμο τη δήλωση ότι κάναμε μία πολύ σοβαρή ίσως προσπάθεια να λύσουμε θέματα δεκαετιών.
Δεν θα υπάρξουν προβλήματα; Βεβαίως και θα υπάρξουν προβλήματα! Όμως, εδώ είμαστε να το δούμε και αν υπάρξουν, να τα διορθώσουμε. Όμως, δεν μπορεί εκ των προτέρων να λέμε ότι δεν το κάνουμε αυτό, γιατί θα παρουσιαστεί εκείνο και, άρα, δεν κάνουμε τίποτα. Αυτή η λογική του να μην κάνουμε τίποτα είναι αυτή που μας έφερε εδώ. Πρέπει, λοιπόν, να προχωρήσουμε και, αν υπάρχουν προβλήματα, εγώ είμαι αυτός που λέω ότι πρέπει να τα διορθώσουμε. Πιστεύω πως όποιοι και αν είναι, σ' αυτή τη λογική θα πορεύονται, γιατί πρέπει να εξυπηρετούμε τον πολίτη και τον κόσμο.
Θέλω, κύριε Πρόεδρε, να κλείσω λέγοντας ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους συναδέλφους που συνέβαλαν αποφασιστικά στο να γίνει ένα σχέδιο νόμου που χρόνια το περίμεναν πάρα πολλοί και ιδιαίτερα αγρότες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτό το σχέδιο νόμου προστατεύει τη δημόσια γη και περιουσία με τη δημιουργία αρχικά της βάσης δεδομένων. Πόσες φορές θα το πω; Ακούστηκε από πολλούς. Δεν κάνουμε κτηματολόγιο. Κάνουμε βάση δεδομένων, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για το Κτηματολόγιο. Κοιτάξτε, λένε κάποιοι «μας λέει το Κτηματολόγιο σε ορισμένες περιοχές να δηλώσουμε τα κτήματά μας. Δεν τα ξέρουμε! Αν δεν υπάρχει βάση δεδομένων, πώς θα πάμε να τα δηλώσουμε»; Αυτό κάνουμε!
Κάνουμε, όμως και κάτι άλλο, που είναι μεγάλη τομή, κατά τη γνώμη μου. Σας άκουσα να μιλάτε αρκετοί για το Βατοπέδι. Γνωρίζουν πάρα πολλοί εδώ ότι ήμουν αυτός που μαζί με δέκα συναδέλφους, ως επικεφαλής κατέθεσα πρώτος τη μεγάλη ερώτηση των δώδεκα σελίδων. Άρα, επιτρέψτε μου να έχω και εγώ την ίδια ευαισθησία που έχετε όλοι σας και να πω ότι πράγματι αυτά πρέπει να περιέλθουν και κακώς καθυστερεί το Υπουργείο Οικονομικών. Δεν ξέρω τα νομικά διαδικαστικά, καθώς δεν είμαι δικηγόρος. Κακώς καθυστερεί που δεν πάνε πίσω τα κτήματα εκεί που ανήκουν, δηλαδή στο Ελληνικό Δημόσιο. Γι' αυτό, λοιπόν, εμείς πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία, ώστε να μην υπάρξει ξανά δυνατότητα οποιασδήποτε τέτοιας μορφής σκανδάλων!
Αγαπητοί μου συνάδελφοι, κλείνω με το εξής: Πιστεύω ότι και στο επόμενο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί την Τρίτη, θα έχουμε πάλι την ίδια συνεργασία για να λήξει επιτέλους η θεσμική παρέμβαση του Υπουργείου και μετά να πάμε στην υλοποίηση όλων αυτών που όλοι ονειρευόμαστε. Έχουμε σχέδιο γι' αυτό που θα παρουσιάσουμε την άλλη εβδομάδα, ότι δηλαδή ενάμισι εκατομμύριο κόσμος εκδηλώνει την επιθυμία να πάει στην περιφέρεια. Και καλά κάνει και την εκδηλώνει. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα και πρέπει να δώσουμε εργαλεία σ' αυτόν τον κόσμο και να τον βοηθήσουμε, έτσι ώστε να γίνει πράξη η αντίστροφη μέτρηση και να πάνε στην παραγωγή οι Έλληνες πολίτες.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστούμε πολύ.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Έχετε προσωπικό;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε, κατά τον Κανονισμό, θέλω να μου δώσετε ένα λεπτό να εξηγήσω σε τι συνίσταται το προσωπικό ζήτημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ορίστε, κύριε Ροντούλη, έχετε το λόγο για ένα λεπτό.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Λιγότερο χρόνο θα χρειαστώ, κύριε Πρόεδρε.
Υπήρξε μία πάρα πολύ σοβαρή καταγγελία από την πλευρά του κυρίου Υφυπουργού πριν από λίγα λεπτά που νομίζω ότι μας προσβάλλει όλους, όλη τη Βουλή και δεν μπορεί να μη διευκρινιστεί. Όταν την άκουσα, έμεινα ενεός! Έμεινα άναυδος! Είναι δυνατόν, κύριε Υφυπουργέ, να έρχεστε εδώ μέσα στη Βουλή και να λέτε ότι πορίσματα του ΕΛΓΑ γίνονταν σε γραφεία Βουλευτών;
Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να διευκρινίσει ο κύριος Υπουργός ποιοι είναι αυτοί οι Βουλευτές και σε ποια κόμματα ανήκουν! Ποιοι είναι οι Βουλευτές, στα γραφεία των οποίων γίνονταν πορίσματα του ΕΛΓΑ; Έχει καταγραφεί στα Πρακτικά! Διαφορετικά, έχει προσβάλει όχι μόνο τους παρισταμένους, αλλά όλη τη Βουλή των Ελλήνων!
Το δεύτερο που θέλω να πω είναι το εξής: Κύριε Υφυπουργέ, λέτε ότι αναλαμβάνετε πρωτοβουλία για να συντονιστούν οι υπηρεσίες για τους βοσκοτόπους, κλπ. Ένα πράγμα θέλω να σας πω...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Αυτό δεν είναι προσωπικό, κύριε Ροντούλη.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εντάξει, το λέμε ενημερωτικά.
Ο τελευταίος νόμος ήταν ο ν. 1734/1987, ο οποίος κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικός. Έκτοτε, νόμος για τους βοσκοτόπους δεν υπήρξε. Εάν, λοιπόν, αναλαμβάνετε μία τέτοια πρωτοβουλία, θα μας βρείτε αρωγούς. Πολύ καλά κάνετε. Να μας καλέσετε και τους εκπροσώπους των κομμάτων στο Υπουργείο να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη, για να προχωρήσουμε σε μία νέα νομοθετική ρύθμιση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Υπουργέ, πριν σας δώσω το λόγο, θέλετε να ακούσετε και τον κ. Λαφαζάνη και μετά να απαντήσετε συνολικά;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Δεν έχω πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε. Θέλω μόνο να απαντήσω, γιατί το ζήτημα είναι σοβαρό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Εντάξει, κύριε Υπουργέ, θα σας δώσω το λόγο αμέσως μετά.
Ο κ. Λαφαζάνης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν θέλω να δώσω άλλες προεκτάσεις στη συζήτηση. Αλίμονο, τελειώνει η συζήτηση. Βεβαίως και είναι σοβαρό αυτό το θέμα που κατήγγειλε ο Υφυπουργός και ελπίζω να μας δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις.
Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Άκουσα με προσοχή τον κ. Μπεντενιώτη και τον κύριο Υφυπουργό, όσον αφορά τα θέματα των εκτάσεων, τα οποία αμφισβητούνται δυστυχώς ακόμα από τη Μονή Βατοπεδίου.
Και θα σας εισηγούμουν, κύριε Υφυπουργέ, να φέρετε μία διάταξη, νομοθετική ρύθμιση που να ξεκαθαρίζει σε όφελος του δημοσίου αυτό το θέμα. Νομίζω ότι αυτή η διάταξη θα βρει την έγκριση της συντριπτικής, αν όχι όλης, της Ολομέλειας, όλων των συναδέλφων. Και εκεί θα δοκιμαστούν αυτοί οι οποίοι δεν θέλουν να περάσουν στο δημόσιο αυτές οι εκτάσεις οι οποίες δυστυχώς έγιναν με αυτόν τον τρόπο κλωτσοσκούφι για να εξυπηρετηθούν αλλότρια συμφέροντα και συμφέροντα συγκεκριμένα όσον αφορά τη Μονή Βατοπεδίου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
Πρώτον όπως ξέρετε, κύριοι συνάδελφοι, εγώ πάντα καλώ όλα τα κόμματα και κάνω διαβούλευση για οποιοδήποτε σχέδιο νόμου. Άρα αυτονοήτως θα κληθείτε και στο επόμενο.
Δεύτερον σ' αυτό που είπε ο κ. Λαφαζάνης, αν ήταν αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήδη θα το είχα κάνει, διότι όπως επαναλαμβάνω, έχω ιδιαίτερη ευαισθησία γι' αυτό το θέμα. Θα το είχα κάνει, κύριε Λαφαζάνη, εάν ήταν δική μου αρμοδιότητα, διότι, όπως είπα, έχω ίδια ευαισθησία, αλλά βεβαίως θα επιμείνουμε και με τον κύριο Μπεντενιώτη επιτέλους να έρθει αυτή η πρωτοβουλία.
Αυτό που είπα, κύριε Ροντούλη είναι ότι έχει γίνει καταγγελία από τον ΕΛΓΑ και έχει γίνει ΕΔΕ και βρίσκεται στον εισαγγελέα ότι γίνονταν πορίσματα σε γραφεία Βουλευτών. Θα ολοκληρωθεί πιστεύω και μάλιστα έχει δείξει ιδιαίτερο ζήλο ο εισαγγελέας. Άμα δούμε την ΕΔΕ και τελειώσει –γιατί κι εγώ δεν ξέρω ποιοι και τι- και ο εισαγγελέας θα κάνει βεβαίως αυτό που πρέπει να κάνει.
http://www.agroschannel.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: