Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

«Τύμπανα πολέμου» ηχούν στο ΑΠΘ

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012
«Καζάνι που βράζει» θυμίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εν όψει των εκλογών της Τετάρτης για την ανάδειξη του πρώτου Συμβουλίου Διοίκησης του..
ιδρύματος. Οι απειλές για ματαίωση των εκλογών από φοιτητές αριστερών παρατάξεων, τον ΕΣΔΕΠ (Ενιαίο Σύλλογο ΔΕΠ) και εργαζομένους, σε συνδυασμό με το γνωστό «διαζύγιο» των πρυτανικών αρχών με την Οργανωτική Επιτροπή, τορπιλίζουν το κλίμα στο πανεπιστήμιο. Αν και απομένουν μόλις τρία 24ωρα για το άνοιγμα της κάλπης, δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς εάν θα ολοκληρωθεί η ψηφοφορία. Εάν τελικά όλα κυλήσουν ομαλά, οι 24 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις οκτώ θέσεις των εσωτερικών μελών στο νέο διοικητικό όργανο στις 15 Φεβρουαρίου.
Αγριεύει η κόντρα στο πανεπιστήμιο εν όψει των εκλογών της Τετάρτης για το πρώτο Συμβούλιο Διοίκησης, οι οποίες αποτελούν κομβικό σημείο στην πορεία εφαρμογής του νέου νόμου-πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση. Υστερα από διαδοχικές αναβολές, συγκρούσεις και εντάσεις φτάσαμε στο... παρά πέντε της ψηφοφορίας, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν θα ολοκληρωθούν οι εκλογές. Ηδη, μία μερίδα φοιτητών και καθηγητών που επιδιώκουν να τις ματαιώσουν έχουν δείξει τις διαθέσεις τους. Την περασμένη Τετάρτη εισέβαλαν σε αμφιθέατρο της Ιατρικής, όπου συνεδρίαζε η Οργανωτική Επιτροπή με τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και τους 24 υποψηφίους. Οι αντεγκλήσεις και οι απειλές διαμόρφωσαν ένα εκρηκτικό κλίμα, με τον πρώην πρύτανη και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Αναστάσιο Μάνθο, να καταγγέλλει ότι δέχτηκε απειλές και του πήραν με τη βία το φάκελο.
Οργανωτική Επιτροπή
Μιλώντας στον «ΑτΚ» ο κ. Μάνθος επισήμανε ότι έχει υποστεί «ύβρεις ανήκουστες». Για τις εκλογές διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν κανονικά από την Επιτροπή. «Εάν θα υπάρξουν βίαια επεισόδια ή όχι δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Το απευχόμαστε, διότι θεωρούμε ότι είναι όνειδος σε ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο να μην αφήνεται το προσωπικό του να εκφραστεί με τον τρόπο που ορίζουν οι δημοκρατικές διαδικασίες και η δεοντολογία», είπε ο κ. Μάνθος. Σε κάθε περίπτωση, η ενδεχόμενη άσκηση βίας πιθανόν να παρεμποδίσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ψηφοφορίας, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ποιοι αντιδρούν
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (από το χώρο του ΚΚΕ), η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) και η Αριστερή Ενότητα (νεολαία του ΣΥΝ) έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με στόχο τη ματαίωση των εκλογών. «Για πρώτη φορά βλέπουμε δυνάμεις από διαφορετικούς χώρους να συμπορεύονται για να δώσουν τη μάχη για το δημόσιο πανεπιστήμιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΑΡ.ΕΝ., Γιάννης Παπαδεράκης, ενώ ο εκπρόσωπος του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, Δημήτρης Αγτζίδης, τόνισε πως 13 φοιτητικοί σύλλογοι έχουν πάρει απόφαση να «μπλοκάρουν» τις εκλογές.
Σε αυτήν τη «μαχητική συμπόρευση» - όπως την αποκαλούν - συμμετέχουν ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ, δηλαδή το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών στο ΑΠΘ, και ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων. «Ο νόμος 4009/11 επιταχύνει και ολοκληρώνει για το δημόσιο πανεπιστήμιο τη θεσμική, οργανωτική και οικονομική του διάλυση. Εναρμονίζεται πλήρως με τις πολιτικές της πιο άγριας λιτότητας και της κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων», σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση του ΕΣΔΕΠ, του συλλόγου διοικητικών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών.
Ρήγμα στις σχέσεις Πρυτανείας-Οργανωτικής Επιτροπής
Οι διαταραγμένες σχέσεις των πρυτανικών αρχών με την Οργανωτική Επιτροπή φαίνεται ότι επιδεινώθηκαν μετά την τελευταία συνάντηση για τις διαδικαστικές λεπτομέρειες των εκλογών. Από τη συνάντηση είχε αποχωρήσει η πρώην αντιπρύτανης και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Αθ. Τσατσάκου, η οποία δήλωσε βαθιά προσβεβλημένη από την αντιμετώπιση εκ μέρους του πρύτανη, Γιάννη Μυλόπουλου.
Να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και τέσσερις μήνες έχει ξεσπάσει «πόλεμος» με επιστολές μεταξύ της διοίκησης του ΑΠΘ και της Επιτροπής είτε για την παράδοση των εκλογικών καταλόγων είτε για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων ή για άλλα ζητήματα των εκλογών. Πρόσφατα, η Επιτροπή ζήτησε διοικητική και τεχνική υποστήριξη για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας (Η/Υ, τεχνικό προσωπικό, ψηφοδέλτια, φύλαξη των χώρων ψηφοφορίας κ.λπ.), αλλά οι πρυτανικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι θα παρασχεθούν αυστηρά τα προβλεπόμενα, όπως αυτά ορίζονται από τη νομοθεσία.
Ψηφίζουν 2.300 πανεπιστημιακοί
Δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς εκλογές, κατά τις οποίες θα λειτουργήσουν 12 εφορευτικές επιτροπές, έχουν περίπου 2.300 μέλη ΔΕΠ.
Οι κάλπες προγραμματίζεται να ανοίξουν στις 9 το πρωί και να κλείσουν στις 4 το απόγευμα, ενώ έχουν υποβληθεί 24 υποψηφιότητες για τις οκτώ θέσεις των εσωτερικών μελών. Ειδικότερα την ψήφο των συναδέλφων τους διεκδικούν οι Γιάννης Αντωνίου, Ιωάννης Βλέμμας, Ανδρέας Γιαννακουδάκης, Γεώργιος Ζαλίδης, Ορέστης Καλογήρου, Γρηγόριος Καλφέλης, Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου, Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, Γεώργιος Κυριαζής, Μαγδαληνή Κώστα-Τσολάκη, Γεώργιος Λιτσαρδάκης, Δημήτριος Μάρδας, Αριστοτέλης Μέντζος, Νικόλαος Μουσιόπουλος, Φώτιος Παπαχρήστου, Φωτεινή-Νιόβη Παυλίδου, Κωνσταντίνος Πολυζωίδης, Ηρακλής Ρεράκης, Παρασκευάς Σαββαΐδης, Ζαχαρίας Σκούρας, Σπυρίδων Σπαταλάς, Βασίλειος Ταρλατζής, Γρηγόριος Τσόκας και Μιχαήλ Χρυσανθόπουλος.
«Εκείνο που κρίνεται...»
Ο υποψήφιος Γιώργος Λιτσαρδάκης, καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, θεωρεί πως εκείνο που κρίνεται με τις εκλογές και την εφαρμογή του νόμου είναι αν θα αλλάξει κάτι στα πανεπιστήμια. Ο Αριστοτέλης Μέντζος, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής και υποψήφιος, μπορεί να έχει αντιρρήσεις για το νόμο και για τον τρόπο ορισμού της Οργανωτικής Επιτροπής, αλλά, όπως λέει, η τελευταία καταβάλλει κάθε προσπάθεια να διοργανώσει έντιμες και αντιπροσωπευτικές εκλογές. «Σε μία χώρα δημοκρατική δεν μπορούμε να μην εφαρμόζουμε τους νόμους. Δεν μπορούν 100 φοιτητές να εμποδίζουν τη διεξαγωγή των εκλογών», σχολιάζει η Μαγδαληνή Κώστα-Τσολάκη, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής.
Ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και υποψήφιος Ορέστης Καλογήρου απηύθυνε έκκληση προς την κοινωνία και την πανεπιστημιακή κοινότητα να προστατεύσουν την ελεύθερη έκφραση της βούλησης της πανεπιστημιακής κοινότητας, δεδομένου ότι «υπάρχουν απειλές από την ΕΑΑΚ ότι θα πάρουν τις κάλπες και από τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ότι θα ματαιώσουν τις εκλογές, χωρίς βέβαια να διευκρινίζουν τι σημαίνει αυτό». Το ενδεχόμενο να ματαιωθούν οι εκλογές του ΑΠΘ θα αποτελέσει μία ήττα της κοινωνίας και του πανεπιστημίου, όπως υποστήριξε ο ίδιος.
Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και υποψήφιος Φώτης Παπαχρήστου εξέφρασε την πεποίθηση πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ, που ψηφίστηκε από ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για τον εκσυγχρονισμό του πανεπιστημίου και την απαλλαγή του από αγκυλώσεις του παρελθόντος. «Υπάρχουν, βέβαια, διατάξεις που πρέπει να τροποποιηθούν, όπως η διαδικασία ανάδειξης των κοσμητόρων και η κατάργηση των τομέων στις μονοτμηματικές σχολές (π.χ. Ιατρική ΑΠΘ)», συμπλήρωσε ο κ. Παπαχρήστου εκφράζοντας την αντίθεσή του σε μεθοδεύσεις «που σκοπό έχουν την ακύρωση του νόμου».
Ασυλο και Αστυνομία
Στις συζητήσεις που γίνονται σε καθηγητικά γραφεία στο ΑΠΘ, για τις εκλογές και την ενδεχόμενη παρεμπόδιση της ψηφοφορίας την Τετάρτη, ακούγονται και φωνές υπέρ της παρουσίας της Αστυνομίας. Οπως είναι γνωστό, το ακαδημαϊκό άσυλο έχει καταργηθεί με το νέο νόμο και πλέον οι αρχές μπορούν να παρεμβαίνουν όταν διαπράττονται έκνομες πράξεις εντός της πανεπιστημιούπολης.
Η εκδήλωση του Συνδέσμου
Η κίνηση του Συνδέσμου Καθηγητών ΑΠΘ, να διοργανώσει εκδήλωση προσκαλώντας έξι υποψηφίους για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, υποδηλώνοντας τη στήριξή του σε συγκεκριμένα πρόσωπα, τροφοδότησε συζητήσεις και ποικίλα σχόλια στο πανεπιστήμιο. Μάλιστα, κάποιοι υποψήφιοι δεν έκρυψαν και τη δυσφορία τους για τη συγκεκριμένη ενέργεια. Να σημειωθεί πως στην επίμαχη εκδήλωση της περασμένης Πέμπτης προσκλήθηκαν για να μιλήσουν οι Ορέστης Καλογήρου, Γρηγόρης Καλφέλης, Νιόβη Παυλίδου, Βασίλης Ταρλατζής, Μάγδα Τσολάκη και Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, αλλά παρέστησαν τελικά μόνο οι δύο (Ορ. Καλογήρου και Γρ. Καλφέλης). Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Καθηγητών επανέλαβε τη θέση του ότι οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν θέση στο Συμβούλιο του Ιδρύματος θα πρέπει να κριθούν με βάση έξι κριτήρια (όπως η επιστημονική καταξίωση, η τήρηση κανόνων διαφάνειας, η ανεξαρτησία από κομματικούς μηχανισμούς και ομάδες συμφερόντων και η δημόσια καθαρή κατάθεση απόψεων για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το πανεπιστήμιο κ.ά.). «Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσουμε ότι, κατά την κρίση μας και ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι μέλη του Συνδέσμου, σημαντικός αριθμός υποψηφίων για το Συμβούλιο του ΑΠΘ πληροί σε μεγάλο βαθμό τα παραπάνω κριτήρια», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου, ο οποίος με γνώμονα τις παραπάνω σκέψεις κάλεσε τους έξι πανεπιστημιακούς.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: