Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ε.Ε. = Ένωση Επιμηθέων

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011 Πολιτικό Σχόλιο
Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας www.massavetas.gr
Αργά, πολύ αργά, οι Βρυξέλλες αποδέχονται την αλήθεια. Αυτό δηλαδή που χιλιάδες αναλυτές, πολιτικοί, αρθρογράφοι (μεταξύ των..
οποίων και η μικρή αυτή στήλη) υποστηρίζουν από τον Μάιο του 2010. Ότι δηλαδή η επίθεση των κερδοσκόπων κατά της Ελλάδας ήταν απλώς η «πρόβα τζενεράλε». Η δοκιμαστική βολή. Και ότι ο πραγματικός στόχος ήταν το ίδιο το ευρώ και η ευρωζώνη.

Χθες ο επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν παραδέχθηκε το προφανές και αυτονόητο. Ότι «η κρίση χρέους πλήττει τον πυρήνα της ευρωζώνης και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη για το αντίθετο». Αλλά το Βερολίνο επιμένει στη δική του αλαζονεία, την οποία με προκλητικότερο τρόπο ακόμη και από την ίδια την Ανγκελα Μέρκελ εκφράζει ο υπουργός οικονομικών Βόλφκανγκ Σόϊμπλε.

Ακόμη και τώρα αρνούνται να παραδεχθούν ότι οι συνταγή που έχουν ακολουθήσει, πρωτίστως στην περίπτωση της Ελλάδος και εν συνεχεία στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει μια ολομέτωπη επίθεση των κερδοσκόπων που έχουν στοιχηματίσει στην χρεοκοπία του ευρώ, και πιέζουν με κάθε τρόπο «να τους κάτσει».

Με πολιορκητικούς κριούς τους περίφημους «οίκους αξιολόγησης», οι «αγορές» αποδεικνύονται, μέχρι στιγμής, ισχυρότερες και εξυπνότερες από την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οποία λειτουργεί ως μια ...Ένωση Επιμηθέων, τρέχοντας μονίμως πίσω από τις εξελίξεις και κωφεύοντας προκλητικώς και επικινδύνως έναντι όλων εκείνων που τις προδιαγράφουν.

Τώρα, στην περίπτωση μας, κόλλησαν στην ανοησία των «δεσμευτικών υπογραφών». Λες και αν αύριο ο Παπανδρέου, ο Σαμαράς ή ο Καρατζαφέρης, που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλάξουν γνώμη και αθετήσουν την υπογραφή τους, θα τους τιμωρήσουν παίρνοντας τους την προσωπική περιουσία τους. Λες και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν αθετήσει τόσες φορές τις «δεσμευτικές» υπόγραφες τους έναντι της Ελλάδος. Τόσο ως προς την ίδια την διαχείριση της κρίσης, όσο και παλαιότερα, στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Εδώ, ένας λαός ολόκληρος, με τις θυσίες του, έχει προσυπογράψει, θέλοντας και μη, όλες τις συμφωνίες που ως τώρα έχουν συναφθεί. Και προκαλείται, εξωθείται αυτός ο λαός σε κοινωνική εξέγερση, όταν εκβιάζεται ότι δεν θα καταβληθεί η έκτη δόση και δεν θα πληρωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό επιδιώκουν;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: