Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Πολύ κακό για το τίποτα

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011 Πολιτικό Σχόλιο
Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας giorgis@massavetas.gr
Ατυχώς για την Ευρώπη και για μας, το ένα από τα δυο πολιτικώς υγιέστερα μυαλά της, αν και δεν είναι ο ίδιος ..
πολιτικός, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, θα είναι για λίγο μόνο ακόμη στη θέση του στη Φρανκφούρτη, καθώς έληξε η θητεία του και έχει ήδη εκλεγεί ο αντικαταστάτης του.

Το πόσο οι απόψεις αυτού του τεχνοκράτη ήταν πολιτικώς ορθότερες από την πολιτική ηγεσία των ισχυρών χώρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης φάνηκε από την ...μεγάλη επιτυχία του σχεδίου για συμμετοχή των "ιδιωτών" -δηλαδή των μεγάλων γερμανικών και γαλλικών τραπεζών και άλλων θεσμικών επενδυτών- στο νέο πακέτο "διάσωσης"” της Ελλάδας. Μόλις και μετά βίας 3,5 δισεκατομμύρια είναι διατεθειμένοι να "διακρατήσουν εθελοντικώς" οι Γερμανοί. Δηλαδή στα όρια του 1% του συνολικού δημοσίου χρέους. Είναι αυτό που οι πρόγονοι μας περιέγραφαν με την φράση "ώδινεν όρος και έτεκεν μυν".
Και έναντι αυτής της ...γενναιοδωρίας αντιμετωπίζουμε ευθέως την απειλή των περίφημων οίκων αξιολόγησης να θεωρήσουν την όλη διαδικασία ως "πιστωτικό γεγονός" και να μας κηρύξουν τελεσιδίκως σε καθεστώς "επιλεκτικής χρεοκοπίας". Εξέλιξη για την οποία είχε προειδοποιήσει ο κ. Τρισέ, όπως άλλωστε και ο άλλος Ζαν Κλοντ, ο Γιουνγκέρ, που αν και εκπροσωπεί μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα, το Λουξεμβούργο, έχει αποδείξει ότι διαθέτει μεγαλύτερα ηγετικά προσόντα από τούς "κορυφαίους" όπως η Μέρκελ και ο Σαρκοζί. Και κυρίως μεγαλύτερη επάρκεια κοινού νου.
Το ότι δεν αξίζει για ένα τόσο μικρό ποσοστό διακράτησης του ελληνικού χρέους από τους δανειστές μας να δοθεί στους ούτως ή άλλως ύποπτους μεν, αλλά και πανίσχυρους δε, οίκους αξιολόγησης να μας δώσουν την χαριστική βολή, φάνηκε από το ότι Βερολίνο και Παρίσι ψύχονται πάλι να βρουν άλλο "πρόγραμμα".
Πρόγραμμα διάσωσης της ευρωπαϊκής ηγεσίας, από την συνεχή διακωμώδηση της, χρειάζεται κατά προτεραιότητα. Διότι, έστω και αργά, άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι το μέγα πρόβλημα δεν είναι η μικρή Ελλάδα αλλά η Μεγάλη Ευρώπη. Αυτή είναι ο κύριος στόχος της διεθνούς κερδοσκοπίας. Εμείς είμαστε απλώς το ...σαμάρι, επί του οποίου εξασκούνται δοκιμάζοντας τις αντοχές του ...γαϊδουριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: