Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Μειώσεις μισθών έως 40% στις ΔΕΚΟ

Μειώσεις μισθών έως 40% στις ΔΕΚΟ  
Τριτη 12 Ιουλίου 2011
Χαμηλότερες έως και 40% θα είναι, μετά την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, οι αμοιβές των "ρετιρέ" στους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μεγάλοι..
χαμένοι και οι υπάλληλοι στα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.

Στην "πρέσα" του Ενιαίου Μισθολογίου θα μπουν οι αμοιβές περίπου 120.000 υπαλλήλων που απασχολούνται σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ΑΕ του Δημοσίου.
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται ότι "οι μισθοί των υπαλλήλων στης δημόσιες επιχειρήσεις θα είναι σε αρμονία με το νέο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα".
Η εναρμόνιση των αποδοχών των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με αυτές του Δημοσίου σημαίνει ότι θα μπουν ενιαίοι κανόνες για τις αποδοχές και τα επιδόματα στις ΔΕΚΟ, στα ΝΠΙΔ και στις ΑΕ, βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθεί σταδιακή περικοπή των ετήσιων αποδοχών που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 40%.
Οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ανώνυμες εταιρείες) υπολογίζονται περίπου σε 120.000, οι οποίοι θα υποστούν το κόστος των σταδιακών περικοπών στις αποδοχές τους σε βάθος τριετίας.
Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και οι υπάλληλοι των δημοτικών επιχειρήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα η δεύτερη φάση της απογραφής των υπαλλήλων που αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να μην έχει επιβεβαιωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων στα ΝΠΙΔ σε σχέση με τα στοιχεία που διαθέτει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Με τη θεσμοθέτηση της έννοιας του «κρατικού υπαλλήλου» θα «σπάσει» ο δεσμός των υπαλλήλων με τα υπουργεία στα οποία εργάζονται
Με τη θεσμοθέτηση της έννοιας του «κρατικού υπαλλήλου» θα «σπάσει» ο δεσμός των υπαλλήλων με τα υπουργεία στα οποία εργάζονται
Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζουν ότι δεν θα πραγματοποιηθούν νέες οριζόντιες περικοπές με τη θεσμοθέτηση του Γενικού Μισθολογίου, αλλά θα εφαρμοστεί σταδιακά η αρχή "ίση αμοιβή για ίδια δουλειά". Οι υπάλληλοι υπουργείων που λαμβάνουν υψηλά επιδόματα (Οικονομικών, Εσωτερικών) θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται σε βάθος τριετίας, ενώ οι συνάδελφοί τους που απασχολούνται σε άλλα υπουργεία πιθανότατα να δουν τις βασικές αποδοχές τους να αυξηθούν έστω και λίγα ευρώ.
Περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν υψηλά επιδόματα, τα οποία θα περικοπούν σταδιακά μέχρι το 2015.
Σύμφωνα με ένα σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να μη μειωθούν απότομα οι μισθοί των υπαλλήλων που ανήκουν στα "ρετιρέ" προτείνουν τη σταδιακή μείωση κατά 30% κατ' έτος μέχρι το 2015.(ΕΘΝΟΣ)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: