Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάλου

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 Τοπικά

Εντυπωσιασμένος δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης για το χώρο τον οποίο δε γνώριζε
Τον αρχαιολογικό χώρο στον Μακρύγιαλο Πιερίας, επισκέφτηκε χθες το πρωί ο περιφερειάρχης Κεντρικής...
Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος δεν έκρυψε τον θαυμασμό και την έκπληξη του για τον αρχαιολογικό πλούτο που αντίκρισε τον οποίο όπως ομολόγησε δεν γνώριζε...
Η επίσκεψη
Ο κ. Ψωμιάδης, μετά από πρόταση της υποψήφιας Περιφερειακής Συμβούλου του συνδυασμού του Μαρίας Ναβροζίδου, επισκέφθηκε το χώρο αλλά και τις αποθήκες όπου στοιβάζονται κυριολεκτικά ευρήματα σπάνια και ενημερώθηκε τόσο από τον επικεφαλής της σωστικής ανασκαφής, αρχαιολόγο κ. Μάνθο Μπέσιο όσο και από τον αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ κ. Τσιφόπουλο για τον πραγματικό πλούτο που παραμένει σε αποθήκες και χωρίς την ανάλογη προβολή.
Ο Περιφερειάρχης συνοδευόμενος και από την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου δεν έκρυψε την έκπληξή του και ταυτόχρονα δήλωσε εντυπωσιασμένος από την παρουσίαση που του έγινε από τον κ. Μπέσιο των τελευταίων σημαντικών ευρημάτων που πρόκειται πολύ σύντομα να παρουσιαστούν στο κοινό της Πιερίας.
Υπήρξαν δε πολλές οι φορές που ρώτησε τους υπευθύνους για ποιο λόγο όλα αυτά τα σπουδαία ευρήματα και αυτός ο χώρος δεν έγινε γνωστός.
Η δημιουργία μουσείου
Ο ίδιος έγινε δέκτης του πάγιου αιτήματος των αρχαιολόγων αλλά και της τοπικής κοινωνίας για τη δημιουργία ενός Μουσείου που θα στεγάσει και θα φιλοξενήσει τα σημαντικά αυτά ευρήματα, ενώ επισκέφθηκε και το χώρο όπου επρόκειτο να ανεγερθεί το μουσείο, το οποίο "κολλάει" εδώ και χρόνια στο γράμμα του αθηνοκεντρικού νόμου και όχι μόνο. Ο ίδιος δήλωσε αρωγός στην προσπάθεια, τονίζοντας πως από την πλευρά του θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την ένταξη του έργου του μουσείου και την προβολή του αρχαιολογικού πλούτου της βόρειας Πιερίας.
Ο κ. Μπέσιος
Ο κ. Μπέσιος τόνισε από την πλευρά του πως "Τα ευρήματα είναι πολύτιμα για την ιστορία μας αλλά έχουν και εμπορική αξία. Μόλις τα αποκαλύπτουμε, πηγαίνουν κατευθείαν στα εργαστήρια, στη Θεσσαλονίκη. Στη Βόρεια Πιερία έχουμε μερικές μοναδικές συλλογές που δεν τις έχουν ακόμη και μεγάλα μουσεία. Τα χρυσά κοσμήματα, για παράδειγμα, είναι η πιο πλούσια συλλογή της Μακεδονίας. Κάποια εκτίθενται στην έκθεση του χρυσού των Μακεδόνων, αλλά τα περισσότερα βρίσκονται στα υπόγεια".
Ο κ. Μπέσιος αναφέρθηκε επίσης στα δημόσια αρχαϊκά κτίρια που βρέθηκαν και στα ενυπόγραφα κομμάτια αγγείων -δείγματα της πρώιμης φάσης της ελληνικής συγγραφής- επισημαίνοντας πως "Πάντα τα χρυσά συγκινούν, αλλά αυτές οι πρώιμες επιγραφές είναι πιο σημαντικές.
Έχουμε ελληνική γραφή από τον 8ο αι. στα παράλια της Μακεδονίας. Ο καθένας λοιπόν ας βγάλει τα συμπεράσματά του". Και συμπληρώνει: "Στον Μακρύγιαλο μπορεί να γίνει ένα από τα ωραιότερα μουσεία στη Βόρεια Ελλάδα, το δεύτερο μετά τη Θεσσαλονίκη. Έχουμε συλλογές που ελάχιστα μεγάλα μουσεία έχουν: μεταλλικά αντικείμενα, χρυσά, επιγραφές, μαρμάρινα ειδώλια, εργαλεία.
Στον Μακρύγιαλο πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη ανασκαφή που έγινε σε νεολιθικό οικισμό".

ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: