Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Το σκάνδαλο των υποβρυχίων


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011 Πολιτικό Σχόλιο
Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας giorgis@massavetas.gr
Τα εξοπλιστικά προγράμματα είχαν πάντα τεράστιο κόστος. Που ξεπερνούσε κατά πολύ το ...κόστος για την λειτουργία των νοσοκομείων και γενικώς τη δημόσια υγεία, ή τις δαπάνες για την παιδεία.

Ο ένας λόγος είναι ότι πράγματι τα οπλικά συστήματα είναι πανάκριβα. Ένα F16 κοστίζει περισσότερο από ένα νοσοκομείο. Πόσο μάλλον από ένα σχολείο. Και οι μεγάλοι μας φίλοι και σύμμαχοι που πωλούν αεροσκάφη, άρματα μάχης, πολεμικά πλοία και υποβρύχια, μας έχουν βάλει "στο λούκι" να εξοπλιζόμαστε όσο καμιά άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με το γεωγραφικό και το οικονομικό μέγεθος μας.

Θα έλεγε κανείς ότι η απροθυμία των συμμάχων και εταίρων μας να πιέσουν για λύση του κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και των ελληνοτουρκικών διαφορών με βάση τον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, είναι εκ του πονηρού. Για να μη χάσουν τον πελάτη. Για να συνεχίσουμε να έχουμε δυσανάλογο ποσοστό δαπανών για την άμυνα, αγοράζοντας πάντα τα προϊόντα τους.

Αλλά δεν είναι ο μοναδικό λόγος για τον οποίο ο Έλληνας φορολογούμενος "γονατίζει", πληρώνοντας για εξοπλιστικά προγράμματα πολλαπλάσια από όσα βαρύνουν τον Βέλγο, τον Ολλανδό, τον Πορτογάλο ή τον Σουηδό φορολογούμενο. Είναι και τα τεράστια "καπέλα" που μας φοράνε τα ημεδαπά σαΐνια, προκειμένου να εξασφαλίζουν πάντοτε παχυλές προμήθειες.

Όχι πως και σε άλλες χώρες δεν μπαίνουν καπέλα στις τιμές των εξοπλιστικών προγραμμάτων για να βγούνε μίζες. Ακόμη και ο πρώην βασιλιάς του Βελγίου Μπωντουέν, είχε κατηγορηθεί για μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα. Αλλά το κακό στη χώρα μας, ειδικά από τότε που "νομιμοποιήθηκε" το δικαίωμα πολιτικών στελεχών να κάνουν "ένα δωράκι" στον εαυτό τους έχει παραγίνει.

Αυτή η ιστορία με τις μίζες για την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων έχει πράγματι πολύ μεγάλο βάθος. Και αλίμονο αν καταλήξει και αυτή σε μάχες εντυπώσεων. Αν δεν καθίσει κάποιος στο σκαμνί. Και κυρίως αν δεν δημευθούν περιουσιακά στοιχεία που προήλθαν από τέτοιες άνομες συναλλαγές.

Και το ...κερασάκι της ιστορίας: Ήταν τόσο ευχαριστημένοι οι άνθρωποι, πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη και άλλου είδους μεσάζοντες, ώστε ...περιφρόνησαν την προσφορά δυο επιπλέον υποβρυχίων, ως δώρο. Βλέπε κάνεις δεν δίνει μίζα και για τα δώρα. Οπότε, τι μας κόφτει για δαύτα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: