Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Θύελλα αντιδράσεων μετά το πόρισμα για τη Ζίμενς



Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011 
Πυρά κατά Πα.σο.κ αλλά και ΝΔΤι δήλωσαν: Σημίτης, Βερελής, Παπαθανασίου, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, Χριστοδου-λάκης, Λιάπης, ΠαυλόπουλοςΘύελλα στο.... πολιτικό σκηνικό έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση των πορισματικών θέσεων των κομμάτων για την υπόθεση Siemens, με πυρά εναντίον τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και οργισμένες αντιδράσεις από πρώην υπουργούς για τους οποίους ζητείται περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν ευθύνες.
Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ο Κώστας Σημίτης αντέδρασε άμεσα, με ανακοίνωσή του, λέγοντας ότι «η ΝΔ προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με στοιχεία ανακριβή, ελλιπή ή και ψευδή» όπως «δήθεν συναντήσεις με τον Χριστοφοράκο, τον οποίο δεν συνάντησα ποτέ» ή το θέμα των προγραμματικών συμβάσεων που «αποτελούσαν ευρωπαϊκή πολιτική».

«Η χώρα βρίσκεται όχι μόνο σε οικονομική κρίση αλλά και σε αδυναμία να υπερβεί τις δυσκολίες της, γιατί ένα τμήμα των πολιτικών δυνάμεων προτιμά τα αδιέξοδα από τις λύσεις» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Σημίτης.
Ο Χ. ΒΕΡΕΛΗΣ
Έντονη ήταν και η αντίδραση του πρώην υπουργού Μεταφορών Χρίστου Βερελή: «Ο κεντρικός στόχος επιτεύχθηκε. Τα κομματικά ταμεία και αυτοί που έπρεπε έμειναν ανεξέλεγκτοι. Η εξεταστική ξεκίνησε για 'Μπεν Χουρ' και κατέληξε σε 'Άμποτ και Κοστέλο'.»
«Είμαι στη λίστα για δύο λόγους: ο πρώτος ως εκ της θέσεώς μου του υπουργού Μεταφορών. Ο δεύτερος λόγος είναι και ο ισχυρότερος και είναι αντιληπτός από το γεγονός ότι ο κατάλογος συντάχθηκε με κριτήρια face control σε μια κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων.

Ο Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Με οργή αντέδρασε και ο πρώην υπουργός Οικονομίας της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου. «Η απόφαση της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens να με συμπεριλάβει στο πόρισμά της εξυπηρετεί 100% κομματικές σκοπιμότητες και όχι την αλήθεια. Πρώτον διότι ουδεμία συμμετοχή είχα στην απομάκρυνση του εισαγγελέα κ. Ζορμπά όπως ψευδώς μου αποδίδει το πόρισμα της πλειοψηφίας. Δεύτερον, διότι ουδεμία θεσμική μεταβολή επέβαλα στην Αρχή για το 'ξέπλυμα' χρήματος όπως ψευδώς μου αποδίδει το πόρισμα της πλειοψηφίας.
»Τέλος, είναι δημόσια γνωστό ότι δεν χειρίστηκα ποτέ και καμία από τις επίμαχες συμβάσεις του Δημοσίου με την εν λόγω εταιρεία. Πρόκειται για μια απόφαση πέραν κάθε λογικής η οποία όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το σκοπό της διαφάνειας, αλλά γελοιοποιεί το σύνολο της διαδικασίας» καταλήγει ο κ. Παπαθανασίου.

Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο πρώην υπουργός Αμύνης Άκης Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι ουδέποτε υπέγραψε, παρέλαβε ή διαχειρίστηκε οποιαδήποτε σύμβαση εκ μέρους του Δημοσίου με τη Siemens. Ως εκ τούτου, συμπληρώνει, η απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της βουλής για την υπόθεση Siemens, να τον εντάξει στα «προς περαιτέρω διερεύνηση πρόσωπα» αποδεικνύει επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας.

«Κάποιοι θεώρησαν ότι έπρεπε να ενταχθώ με το ζόρι στο ‘κάδρο’ του πορίσματος, όπως ανακοινώθηκε, έστω και χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο», σημειώνει ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Γιάννος Παπαντωνίου έκανε λόγο για «πρωτοφανές θέατρο του παραλόγου» και πρόσθεσε: «Συσχετίζονται πρόσωπα με άσχετα θέματα χωρίς καμία τεκμηρίωση. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνει το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει. Όχι μόνο δεν πείθει τον ελληνικό λαό ότι προχωρεί η εξυγίανση του δημόσιου βίου για ότι και για όποιους αφορά, αλλά αντίστροφα επιβαρύνει το ήδη θολό τοπίο για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους».

Ο Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Κεραυνό εν αιθρία χαρακτήρισε ο Νίκος Χριστοδουλάκης την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της βουλής για την υπόθεση Siemens να επιρρίψει στον ίδιο πολιτικές ευθύνες και να ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι ουδέποτε είχε σχέση με τις συμβάσεις του ΟΤΕ και ουδείς τον ρώτησε για το θέμα αυτό, όταν εξετάσθηκε από την εξεταστική επιτροπή, ενώ επιφυλάχθηκε να απαντήσει αναλυτικά, όταν δει το τελικό πόρισμα.
Ως εξ αρχής προδιαγεγραμμένες από την κυβέρνηση, χαρακτήρισε σε δήλωσή του τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης, προσθέτοντας ότι «ένα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να μετακυληθεί και στη ΝΔ με μικρόψυχη λογική των συμψηφισμών». Ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι το κοινωνικό αίτημα για κάθαρση μετατράπηκε στα χέρια της κυβέρνησης σε όπλο ηθικής και πολιτικής εξόντωσης, αδιακρίτως ευθυνών.

Ο κ. Λιάπης υπογραμμίζει ότι δεν έβαλε τόσο για τον ΟΣΕ, όσο και τον ΟΤΕ ούτε μία υπογραφή, αφού κατά τον νόμο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Μεταφορών δεν έχει αρμοδιότητα. Όσον αφορά το υπουργείο Πολιτισμού επί υπουργίας του, σημειώνει, καταγγέλθηκε σύμβαση με τη Siemens που είχε υπογραφεί πριν αναλάβει ο ίδιος, ενώ η γερμανική εταιρεία υποχρεώθηκε να επιστρέψει όλες τις ποινικές ρήτρες και να αποζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο. «Το κακοστημένο σχέδιο στοχοποίησης και σπίλωσής μου, δεν θα αντέξει στο φως της αλήθειας», καταλήγει.

Ο Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Σε δήλωσή του για το ίδιο θέμα ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος σημειώνει: «Όταν ξεκινήσαμε όλοι μαζί την εξεταστική για τη Siemens, στόχο είχαμε να βρούμε μίζες και κλέφτες. Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει και τους κλέφτες και τις μίζες κα επιδίδεται σε ένα συκοφαντικό κυνήγι πολιτικών του αντιπάλων».

Διαφορετικές προσεγγίσεις
Διαφορετικές εκτιμήσεις για τις προοπτικές διαλεύκανσης της υπόθεσης Siemens διατυπώνουν μέλη της ομώνυμης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της και λίγο πριν κατατεθεί επισήμως το πόρισμα στην ολομέλεια του κοινοβουλίου.
Ο Παντελής Οικονόμου, ο οποίος κατέθεσε διαφοροποιημένο πόρισμα, μιλώντας στον Βήμα 99,5 υπογράμμισε:  «Το βασικό είναι ότι συμφωνήσαμε ότι έχει διαπραχθεί ένα οργανωμένο έγκλημα, ότι συστάθηκε συμμορία υπό το trade mark, υπό το σήμα κατατεθέν Siemens Γερμανίας και συνέπραξαν και πολιτικά πρόσωπα στο πλαίσιο της εγκληματικής δράσης, που είναι διαρκές έγκλημα, μη παραγεγραμμένο, διασυνοριακό».

Ο Κ. ΤΖΑΒΑΡΑΣ

Ο συντονιστής της ΝΔ στην επιτροπή Κώστας Τζαβάρας ζήτησε να παραιτηθούν από το δικαίωμα της παραγραφής όσοι το απολαμβάνουν, σημειώνοντας: «Έχοντας υπόψη μας τη μεγάλη καθυστέρηση και αναποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, θεωρώ ότι ήταν λάθος που η πολιτεία δεν ασχολήθηκε νωρίτερα με το θέμα (...) Καλώ όλους όσοι καλύπτονται πίσω από την παραγραφή, αρχίζοντας από τον κ. Σημίτη, να παραιτηθούν από το δικαίωμα της παραγραφής».

ΤΟ ΚΚΕ

Το ΚΚΕ σχολίασε: «Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ σηκώνουν κουρνιαχτό με την ονοματολογία για να κρύψουν ότι οι μίζες της Siemens πρώτα απ’ όλα κατευθύνονταν στα κεντρικά ταμεία των κομμάτων τους και ότι η διαμόρφωση της πολιτική τους έχει οργανική σύνδεση με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, στους οποίους η διαφθορά, η εξαγορά και η διαπλοκή αποτελεί νόμο της λειτουργίας τους. Στόχος τους είναι η συγκάλυψη. Το πόρισμα της ΚΟ του ΚΚΕ πρέπει να διαβαστεί από όλο το λαό για να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης φάνηκε απαισιόδοξος για την κατάληξη της υπόθεσης. «Το μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας δεν πέρασε από την επιτροπή. Λεφτά που πήγαν σε βαλίτσες και σουίτες δεν βρέθηκαν (...). Μίζες δόθηκαν και στα ταμεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για χρόνια, κάτι που καταγράφεται σε όλα τα κατηγορητήρια του Μονάχου. Οι ηγεσίες των κομμάτων δεν το παραδέχονται, ούτε καν δεσμεύτηκαν να το ψάξουν (...) Εκτιμώ ότι η Siemens θα εξελιχθεί σε Βατοπέδι Νο2. Χρειάζονται αστικές αγωγές εναντίον κομμάτων και προσώπων ώστε να επιστραφούν τα κλεμμένα».

Τα ονόματα

Το ΠΑΣΟΚ αποδίδει πολιτικές ευθύνες κατά τομέα έρευνας και ζητεί περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν άλλες ευθύνες:

* Για τον ΟΤΕ στους Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου και Νίκο Χριστοδουλάκη που μετείχαν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Αλογοσκούφη από την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

* Για τον ΟΣΕ στους Χρήστο Βερελή και Μιχάλη Λιάπη, ενώ για τη προμήθεια του C4I στους Γιάννο Παπαντωνίου από την περίοδο του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τους Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Χρήστο Μαρκογιαννάκη από την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.

* Για τις προμήθειες στα εξοπλιστικά στον Άκη Τσοχατζόπουλο, για τις προμήθειες στο υπουργείο Πολιτισμού στον Μιχάλη Λιάπη και για το σκέλος της «συγκάλυψης» στους πρώην υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου, εξαιτίας της απομάκρυνσης του πρώην εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά και της υποβάθμισης της Αρχής για το «ξέπλυμα» χρήματος σε απλή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

Η ΝΔ προτείνει η εξέταση να αφορά στον Κώστα Σημίτη, αλλά και στους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Ευάγγελο Μαλέσιο, Αναστάσιο Μαντέλη, Χρίστο Βερελή, καθώς και τον νυν υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου (για τη συμμετοχή του στο ΔΣ του ΟΤΕ επί κυβερνήσεων Σημίτη).

Στην περίπτωση αποδοχής της πρότασής της από το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, όπως δηλώνουν στελέχη της, «δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση να εξεταστούν και τα πεπραγμένα και των δικών της υπουργών», αν και «κρίνει ότι δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο εναντίον τους, αφού απλώς κλήθηκαν να υλοποιήσουν ήδη υπογεγραμμένες από το ΠΑΣΟΚ συμβάσεις».

Στις ενδεχόμενες προτάσεις της ΝΔ υπήρχε επί μακρόν και το όνομα του νυν υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή για τη διαφυγή Γιουγκ, αλλά απεσύρθη τελικώς. Επίσης ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ, όπως ο κ. Αν. Νεράτζης και η κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, διαφώνησαν με τις αναφορές του κόμματός τους στον κ. Βερελή.

Τα επόμενα βήματα

Χαρακτηριστικό του ογκώδους πορίσματος που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια ολοκληρωμένο την ερχόμενη Δευτέρα είναι η πολύ προσεκτική διατύπωση, αφού αποφεύγεται να γίνει αναφορά σε συγκεκριμένα αδικήματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την αρχική διατύπωση περί «συνέχισης της διερεύνησης της υπόθεσης για τυχόν ποινικές ευθύνες», με παρέμβαση του προέδρου της Εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη αφαιρέθηκε ο επιθετικός προσδιορισμός «ποινικές» και έμεινε μόνον «περαιτέρω τυχόν ευθύνες».

Με την κατάθεση του πορίσματος, κλείνει ένας κύκλος ερευνών και ανακρίσεων ένδεκα μηνών, με την υιοθέτηση από τα δύο μεγάλα κόμματα των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης. Το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής μετά από πρόταση 60 βουλευτών ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια.

Στη συνέχεια θα πρέπει με πρωτοβουλία 30 βουλευτών να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, στην οποία απαιτείται να αναφέρονται ρητώς και με σαφήνεια τα ονόματα όσων αφορά η νέα έρευνα, καθώς και τις πράξεις ή παραλήψεις που, κατά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες, όπως και να μνημονεύονται οι διατάξεις που παραβιάστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: