Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Η πιο λογική πρόταση

Το πιο απλό, το πιο δίκαιο, το πιο λογικό πράγμα που βγήκε από τα χείλη δημοσίου.. λειτουργού, σε όλους ετούτους του μήνες που γίνεται πολύς λόγος για τους κλέψαντες και τους λαδωμένους, είναι η πρόταση του επιθεωρητή του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γιώργου Σχοινιωτάκη: Να κατασχεθούν αμέσως, υπέρ του ελληνικού δημοσίου, τα 440.000 γερμανικά μάρκα της "χορηγίας", δηλαδή του λαδώματος, της Ζίμενς προς τον Τάσο Μαντέλη.

Το έχω γράψει πολλές φορές και επιμένω. Το πρωτίστως ζητούμενο δεν είναι μόνο το αν θα πάνε φυλακή κάποιοι από αυτούς που πλούτισαν με ανομίες σε βάρος του ελληνικού κράτους, σε βάρος των έντιμων φορολογουμένων, αλλά και το αν εκείνα που παρανόμως καρπώθηκαν, ως μίζες, θα επιστρέψουν στον δημόσιο κορβανά.

Μεγαλύτερη τιμωρία για τον φιλοχρήματο άνθρωπο, δεν είναι να τον βάλεις φυλακή, σε ένα σύστημα όπου οι αποφυλακίσεις, με διάφορα τερτίπια, επώνυμων καταδικασμένων, είναι το ευκολότερο επίτευγμα ακριβοπληρωμένων και διαπλεκόμενων σε παραδικαστικά κυκλώματα δικηγόρων, οπότε θα συνεχίσει να απολαμβάνει τους καρπούς της ανομίας του, εκείνο που πάνω από όλα λατρεύει, δηλαδή το χρήμα.

Περισσότερο θα τους πονέσει ακριβώς αυτό. Το να υποχρεωθούν να επιστρέψουν τα "λαδώματα" που εισέπραξαν. Και επειδή για να βγουν αυτές οι "μίζες" πληρώσαμε παράλογα καπέλα σε προμηθευτές και εργολάβους, να τους καταλογισθούν οι "προκλητικά αποκλίνουσες διαφορές". Όπως για παράδειγμα στις προμήθειες φίλτρων αιμοκάθαρσης που αναφέρθηκα προ ημερών. Όπου εκείνα τα οποία οι άλλοι Ευρωπαίοι τα πληρώνουν επτά ευρώ εμείς τα πληρώνουμε πενήντα.

Κάποιοι υπογράφουν αυτές τις συμβάσεις. Και δεν έχει σημασία αν είναι πολιτικοί ή υπηρεσιακοί παράγοντες. Πρέπει για όλους να ισχύει η αρχή της ατομικής ευθύνης. Και όχι, επειδή δεν μπορείτε, είτε δεν θέλετε, οι ασκούντες εξουσία, να κατανείμετε αυτές τις ατομικές ευθύνες, σε εκείνους που τους αναλογούν, να καταφεύγετε στην απαράδεκτη πρακτική της "συλλογικής ευθύνης" επί των κεφαλών ...των μη ευθυνόμενων.

Διότι αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα. Επειδή δεν μπορείτε να πάρετε τα κλεμμένα από τους ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, τις εξωχώριες εταιρίες και τις πολυδαίδαλες επενδύσεις των επιτήδειων, τιμωρείτε συλλογικά τους αθώους. Τους μεροκαματιάρηδες, τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους.

Ομολογώντας, χωρίς ντροπή, ότι τα μέτρα είναι άδικα. Ε, κάντε λοιπόν και κάτι που να είναι δίκαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: