Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Γιάννης Αμοιρίδης: Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, όχι με νούμερα

Να επιδείξει ευαισθησία στην κοινωνική πολιτική, βελτιώνοντας τουλάχιστον τα όρια ηλικίας ..συνταξιοδότησης των μητέρων ανήλικων παιδιών, κάλεσε την κυβέρνηση ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης, κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. «Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και όχι με νούμερα», είπε, τονίζοντας μάλιστα πως οι βουλευτές δέχονται απειλές στις εκλογικές τους περιφέρειες εξαιτίας του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με τα χθεσινά ρεπορτάζ ο βουλευτής Πιερίας ήταν ένας από τους πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που, στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών-όπου ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου τους ενημέρωσε για το Ασφαλιστικό των γυναικών στο Δημόσιο και την πορεία του Μνημονίου-έθεσαν θέμα βελτίωσης των προωθούμενων, με το νέο νομοσχέδιο, αλλαγών, που έχουν ξεσηκώσει την οργή όλων των συνδικαλιστών παρατάξεων συμπεριλαμβανομένων και των κυβερνητικών.
Στη συνεδρίαση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν μεταξύ άλλων καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης, ενώ ο Γιάννης Αμοιρίδης φέρεται να αμφισβήτησε ακόμα και την ικανότητα της κυβέρνησης, αναφορικά με το εάν έκανε σωστά όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τους κοινωνικούς φορείς.
Αν και κανείς τους δεν φάνηκε να αμφισβητεί ότι το Μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί, επισήμαναν ωστόσο ότι επικρατεί μια «θολή εικόνα» σχετικά με τα μέτρα, δηλαδή ποια μέτρα επιβάλλονται από την τρόικα και το Μνημόνιο, ποια αποτελούν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και σε ποιο βαθμό και πόσο σκληρά τα διαπραγματεύεται η κυβέρνηση.

Έχει κι άλλα μέτρα-σοκ η αγγλική έκδοση του Μνημονίου!

Τη ίδια στιγμή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτησή τους προς τους Υπουργούς
Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κάνουν λόγο για πρωτοφανή εμπαιγμό του ελληνικού λαού και της Βουλής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι το κείμενο του «Μνημονίου» στην αγγλική έκδοσή του περιέχει επιπλέον μέτρα από την ελληνική έκδοση η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή.
«Η Ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους Έλληνες πολίτες αλλά και τη Βουλή ως ‘αφελείς ιθαγενείς»’, λένε, επικαλούμενοι την αγγλική έκδοση του «Μνημονίου Συνεννόησης πάνω στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής», όπου, στην παράγραφο 2 ii, προβλέπονται τα εξής επιπλέον μέτρα, τα οποία έχουν παραλειφθεί από την αντίστοιχη ελληνική έκδοση του Μνημονίου η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή:
-η αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις να είναι κάτω από 2,5% επί του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2010-2060,
-την άμεση ισχύ της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών  στον δημόσιο τομέα στα 65 έτη, αντίθετα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες που κάνουν λόγο για σταδιακή εφαρμογή του σχετικού μέτρου κατά την περίοδο από το 2011 έως το 2013,
-μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης θα παγώσουν και θα εξεταστούν μετά την θέσπιση των νέων κανόνων.
Τα παραπάνω, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως τμήμα της αίτησης της ελληνικής κυβέρνησης προς το ΔΝΤ για Συμφωνία Στήριξης (Request for Stand-by Agreement), καθώς και στο νομοσχέδιο για την Κύρωση της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Ευρωζώνης και του Διακανονισμού Χρηματοδότησης Άμεσης Ετοιμότητας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Και ρωτούν την κυβέρνηση αν σκοπεύει να εφαρμόσει και τα επιπλέον αυτά απαράδεκτα μέτρα και στην περίπτωση αυτή αν σκοπεύει να φέρει στη Βουλή το πλήρες κείμενο του Μνημονίου για κύρωση.

……………………………………………………………………………………………………………

(ένθετο)

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΔΥ ΠΙΕΡΙΑΣ:

Να καταργηθεί η συμφωνία
με το ΔΝΤ και την Ε.Ε


Όχι μόνο να ανακληθούν τα αντιλαϊκά μέτρα, όχι μόνο να μην κατατεθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, αλλά και να καταργηθεί η συμφωνία με το ΔΝΤ και την Ε.Ε, ζητά το Νομαρχιακό Τμήμα Πιερίας της ΑΔΕΔΥ.

Στην ανακοίνωση-κάλεσμα για τη γενική απεργία της ερχόμενης Τρίτης και την απεργιακή συγκέντρωση (στις 10.00 το πρωί) στο Εργατικό κέντρο της Κατερίνης, την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος Λάζαρος Φυρινίδης και ο Γενικός Γραμματέας Παναγιώτης Σταμπούρλος (αμφότεροι της ΠΑΣΚ), ο συνδικαλιστικός φορέας των δημοσίων υπαλλήλων του νομού, καταγγέλλει την κυβέρνηση γιατί, σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. αποφάσισαν στο όνομα της κρίσης να καταργήσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων και της κοινωνίας.
«Έτσι», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «με βάση το περίφημο Μνημόνιο, προχώρησαν στην κατά 35% μείωση των μισθών και των συντάξεών μας, σε απολύσεις, σε νέα φορολογικά βάρη, στο πάγωμα των αυξήσεων, στις νέες ιδιωτικοποιήσεις, στις ανατροπές των εργασιακών μας σχέσεων, στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων».
«Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την κρίση», προστίθεται, «αλλά οι πολιτικές που, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των Τραπεζών και των επιχειρήσεων, χορήγησαν νέα προνόμια στους οικονομικά ισχυρούς και με τις φοροαπαλλαγές και τη φοροδιαφυγή, με τις ιδιωτικοποιήσεις και την απουσία κάθε παραγωγικού μοντέλου μείωσαν τα έσοδα του Κράτους και αύξησαν τα ελλείμματα και το χρέος και που σήμερα ικανοποιούν τα αιτήματα των εργοδοτών για αύξηση των απολύσεων, μείωση των αποζημιώσεων, κατάργηση του κατώτερου μισθού της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Απαιτούμε να ανακληθούν τα αντιλαϊκά μέτρα, να μην κατατεθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, να καταργηθεί η συμφωνία με το ΔΝΤ και την Ε.Ε».(
Πολιτεία/Β.Χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: