Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Στο δρόμο της οικονομικής και δημοσιονομικής ομαλότητας βαδίζει πλέον η χώρα, ξεκαθάρισε ο Γ. Παπανδρέου "Ο κίνδυνος πέρασε"

 

11.06.2010 Οικονομία
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους μεγάλους κινδύνους και πλέον βαδίζει στο δρόμο της οικονομικής και δημοσιονομικής ομαλότητας εξέφρασε από... την Τρίπολη ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση της ΟΚΕ Αρκαδίας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, έκανε λόγο για σκληρές και αναγκαίες αποφάσεις που αναγκαστικά ελήφθησαν για να σωθεί η Ελλάδα και τόνισε ότι η κυβέρνηση τώρα μπορεί να αφιερωθεί στην προώθηση τομών και αλλαγών για να μην ξαναβρεθεί η χώρα σε τέτοια δυσμενή οικονομική κατάσταση. Ο κ. Παπανδρέου προχώρησε σε εκ νέου διάψευση των σεναρίων επιστροφής στη δραχμή κάνοντας λόγο για "αστεία και επικίνδυνα πράγματα" και καταδικάζοντας τις "προφητείες περί καταστροφής".
Καταστροφικές και ανυπόστατες οι φημολογίες
"Βρισκόμαστε στο δρόμο της οικονομικής και δημοσιονομικής ομαλότητας έχοντας αφήσει πίσω τους μεγάλους κινδύνους", διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση της ΟΚΕ Αρκαδίας, στην Τρίπολη, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε πορεία αλλαγών με σχέδιο, πρόγραμμα, αποφασιστικότητα βασιζόμενη σε μια νέα αξιοπιστία την οποία κατέκτησε.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στις "καταστροφικές και ανυπόστατες" φημολογίες για χρεωκοπία της χώρας, έξοδο από το ευρώ ακόμα και όπως είπε, για καράβια που φέρνουν χαρτί για να τυπωθεί η δραχμή, χαρακτηρίζοντας τα σενάρια αυτά αστεία και άκρως επικίνδυνα, που αναστατώνουν τους πολίτες χωρίς λόγο και βάλλουν στον πυρήνα της προσπάθειας, τις θυσίες του ελληνικού λαού.
"Απορώ πράγματι από την ανευθυνότητα κάποιων που υιοθετούν τέτοιες φήμες, ακόμα και σοβαρά ΜΜΕ τα υιοθετούν, λόγω ίσως και του ανταγωνισμού, ενώ έχουν πρόσβαση σε επίσημη ενημέρωση και όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά την ίδια την ΕΕ", τόνισε και δήλωσε κατηγορηματικά ότι "η Ελλάδα σήμερα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα παρά μόνο τον ίδιο το φόβο".
Επεσήμανε δε, ότι η κυβέρνηση δείχνει πρωτοφανή αποφασιστικότητα, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι πρώτη φορά αποκαλύπτονται υπεύθυνοι που οδήγησαν στην ηθική απαξίωση, καθώς επίσης και ότι για πρώτη φορά ελέγχονται εφοριακοί.
Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στα σκάνδαλα επανέλαβε την ανάγκη να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαίου, στους πολίτες κάτι που όπως είπε κάνει ήδη η κυβέρνηση, όχι από κομματική αντίληψη ή αίσθημα εκδίκησης, αλλά διότι είναι απαίτηση του λαού και συμπλήρωσε, ότι είχε πει στον κ. Καραμανλή όταν ήταν Πρωθυπουργός ότι "πρώτα είμαστε εμείς πολιτικοί υπεύθυνοι για να ξεκαθαρίσουμε υποθέσεις, ώστε να μη δίνουμε σήμα ασυδοσίας στον κάθε ισχυρό".
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζαμε πολύ καλά ότι το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για φτωχό κράτος με πολλά διαρθρωτικά προβλήματα, επισημαίνοντας ότι το κόστος του δημοσίου διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια και μίλησε για τεράστια διαφθορά στο δημόσιο, κάτω από το βάρος των πελατειακών σχέσεων, για τεράστια ελλείμματα, λόγω αδιαφάνειας και διαφθοράς στα νοσοκομεία.
Επεσήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και είναι να φτιάξει ένα κράτος ευνομούμενο, κράτος δικαίου, διαφάνειας, διαβούλευσης, λογοδοσίας, κράτος αξιοκρατικό, επιτελικό, αποκεντρωμένο, απλό καικοντά στον πολίτη.
"Το ξεχαρβάλωμα του κράτους ήταν τέτοιο που αν δεν κάναμε μετάγγιση αίματος δεν θα μπορούσε να γίνει καμιά μεγάλη αλλαγή", είπε ο κ. Παπανδρέου.
Αναφερθείς στο φορολογικό σύστημα, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι αν για δυο χρόνια καταβάλλονταν κανονικά οι φόροι, όχι μόνο τα ταμεία θα ήταν εύρωστα και θα πληρώνονταν κανονικά μισθοί και συντάξεις, αλλά θα μειώνονταν και οι φόροι αυτών που μονίμως πληρώνουν.
Επιπλέον παραδέχθηκε ότι τα μέτρα που κλήθηκε να λάβει η κυβέρνηση πόνεσαν το λαό και αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, τόνισε ότι "οι αποφάσεις που πήραμε και παίρνουμε δεν είναι απλώς για να αλλάξουμε το ασφαλιστικό, αλλά για να διατηρήσουμε την βιωσιμότητα των ταμείων για να ξέρουμε ότι μπορούν να πάρουν τα παιδιά μας συντάξεις".
Ανάλογη αναφορά έκανε και για τις περικοπές των μισθών στο δημόσιο τομέα, σημειώνοντας πως το μέτρο αυτό ελήφθη "για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στους δημοσίους υπαλλήλους να παίρνουν κανονικά το μισθό τους", γιατί είχαμε φθάσει στο σημείο που θα μπορούσε να υπάρχει παύση πληρωμών.
ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: