Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΝΕΟ ΒΑΡΟΣ στις πλάτες μισθωτών - συνταξιούχων


Παρασκευή 21 Μαΐου 2010
Θα πληρώνουν πολλά φάρμακα καθημερινής χρήσης
Ισχύει από χθες.
Πρόκειται για συνολικό ποσό 300 εκ. Ευρώ που ως τώρα πλήρωναν τα ασφαλιστικά ταμεία"Καθ' οδόν" προς τα...
φαρμακεία ο κατάλογος!

Δαπάνες για φαρμακευτικά σκευάσματα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή θα σταματήσουν να καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ανέφερε το υπουργείο Εργασίας. Ετσι θα τα πληρώνουν απο τη τσέπη τους εργαζόμενοι και συνταξιούχοι!
Το μέτρο  ισχύει από χθες Πέμπτη 20 Μαΐου, όπως έκανε γνωστό η γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας Αθ. Δρέττα με επιστολή της στους αρμόδιους φορείς.

ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟ

Ωστόσο, όπως δήλωσε,   ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής Κ.Λουράντος κατάλογος φαρμάκων προκειμένου να εφαρμοστεί η ρύθμιση δεν υπάρχει. Παράλληλα, κατήγγειλε την πρακτική ορισμένων εταιριών να αλλάξουν τα κουπόνια σε ορισμένα φάρμακα, προκειμένου ενταχθούν στην κατηγορία των συνταγογραφούμενων.

ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ρύθμιση αφορά 253 «καθημερινά» φάρμακα, όπως  αναλγητικά, αντιπυρετικά, σιρόπια και αλοιφές. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ, που φαίνεται ότι κατέβαλαν το 2009 τα ασφαλιστικά ταμεία για την κάλυψή τους.

Πρόκειται για γνωστά φάρμακα όπως η Ασπιρίνη, το Depon, το Ρanadol, το Salospir, το Αpotel, το σιρόπι Βisolvon, το αντιισταμινικό Fenistil, το Lonarid, τα αντιόξινα (χορηγούνται σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος) Μaalox και Simeco κ.ά.

Στο εξής θα πρέπει οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι να αγοράζουν το φάρμακο ακόμη και αν έχουν συνταγή γιατρού.

Αξίζει να σημειωθεί πως μολονότι η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων ισχύει από χθες εν τούτοις ο κατάλογος με τις ονομασίες των σκευασμάτων δεν είναι διαθέσιμος αφού βρίσκεται... καθ΄ οδόν προς το υπουργείο Υγείας για έγκριση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατάλογος θα βασίζεται σε έναν παλαιότερο ο οποίος συντάχθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) το 2006 και επικαιροποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: