Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΔΝΤ: Διαχειρίσιμο μεσοπρόθεσμα το ελληνικό χρέος - Κλειδί ο ρυθμός ανάπτυξης

Τρίτη 11 Μαΐου 2010
Διαχειρίσιμο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα είναι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ίδια στιγμή, για επαναδιαπραγμάτευση των επιτοκίων, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως είπε ο κ... Πεταλωτής, αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που άλλη χώρα ζητήσει να χρησιμοποιήσει τον κοινό μηχανισμό της Ευρωζώνης και λάβει χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που έχει δανειστεί η Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε έκθεση που έλαβε την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ το βράδυ της Κυριακής.  η χαμηλή ανάπτυξη της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ έως και 149% το 2013 και στη συνέχεια να υποχωρήσει σταδιακά στο 120% το 2020. Παράλληλα, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι το κράτος να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό.
Η έκθεση αναφέρει ότι η αύξηση του χρέους της Ελλάδας αντικατοπτρίζει το υψηλό έλλειμμα του δημοσίου τομέα, που αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,6% του ΑΕΠ το 2013, την χαμηλή ανάπτυξη και τον αποπληθωρισμό. Προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2010-2011 και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,75% μετά το 2015.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκε αργά την Δευτέρα, το χρέος της χώρας μπορεί να διαμορφωθεί στο 149% του ΑΕΠ το 2013 και να υποχωρήσει σταδιακά στο 120% το 2020. Το 2009 ανήλθε στο 115% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα συρρίκνωσης του ΑΕΠ ετησίως το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να αυξηθεί στα επίπεδα του 166% του ΑΕΠ έως το 2020. Αντίθετα η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της χώρας στο 80% του ΑΕΠ έως το 2020.
Πεταλωτής: Ίσως να διαπραγματευτούμε εκ νέου
Την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευτεί τα επιτόκια των δανείων που θα λάβει στο πλαίσιο της βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ σε περίπτωση που άλλη χώρα ζητήσει να χρησιμοποιήσει τον κοινό μηχανισμό της Ευρωζώνης με χαμηλότερα επιτόκια, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
«Είναι αυτονόητο ότι αν υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι θα τους εκμεταλλευτούμε κι εμείς», είπε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πεταλωτής.(ΝΕΑ)
ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: