Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Δευτέρα 10 Μαΐου

Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο

SKITSO
Παλιό, το σκίτσο αλλά διαχρονικό. Ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα των Τεμπών.

Προτιμότερο ...το πακέτο μέτρων από τη χρεοκοπία, λέει (σύμφωνα με δημοσκοπήσεις) η πλειονότητα των πολιτών.
Πάντα μεγάθυμοι οι Έλληνες! Σου λέει, καλύτερα να χρεοκοπήσουμε εμείς, οι μισθοσυντήρητοι κι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που ‘μαστε μαθημένοι στα δύσκολα, παρά να σκίσει κάνα καλσόν ο τραπεζίτης, ο κερδοσκόπος κι οι κομπιναδόροι που μας φέσωσαν μέχρι τον αστράγαλο.
Τόσο κιμπάρηδες άνθρωποι είμαστε!
Για να καταλάβετε πόσο, το 59,1% των πολιτών δηλώνει ότι οι θυσίες που θα γίνουν λόγω της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης δεν θα έχουν αποτέλεσμα, το 45% πιστεύει ότι η όποια βελτίωση θα αρχίσει να φαίνεται «μετά τα δέκα χρόνια» έως «ποτέ» και παρόλ’ αυτά δηλώνουν πρόθυμοι να θυσιάσουν μισθούς, δώρα και συντάξεις, χωρίς να αισθάνονται μ...ς.


Τη στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα και την ενεργοποίηση του σχεδίου οικονομικής βοήθειας 110 δισ. ευρώ ανακοίνωσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση των ηγετών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
«Σήμερα», είπε, «η συνάντηση έδειξε και κάτι παραπάνω. Η ανάγκη να θωρακίσουμε την ευρωζώνη δεν σχετίζεται μόνο με τα προβλήματα της Ελλάδας, το ζήτημα είναι πολύ ευρύτερο και αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης».
Εντάξει, άργησε να το καταλάβει ο άνθρωπος, αλλά δε φταίει. Έλληνας της διασποράς είναι και δυσκολεύεται στη μετάφραση.


Στις αρχές του περασμένου μήνα ο πρωθυπουργός (διαβάσαμε) είχε ζητήσει από τους υπουργούς να τον ενημερώσουν μέχρι τις 19 Απριλίου τι έκαναν για τον περιορισμό της διαφθοράς, για τη διαφάνεια και την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Στις 20 Απριλίου είχε λάβει μόνο μία απάντηση.
Υποψιαζόμαστε ότι ήταν αυτή του υπουργού οικονομικών, που έλεγε για την πάταξη της διαφθοράς των δημοσίων υπαλλήλων που, δεν φτάνει που έπαιρναν 1200 ευρώ μηνιάτικο, μου ‘θελαν και δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων.


MATHITIKO_FESTIVAL
«Δεν θα εμπιστευτούμε το μέλλον μας σε αυτούς που κατέστρεψαν το παρόν μας», έγραφε το πανό στην εξέδρα του μαθητικού φεστιβάλ που οργάνωσε η Νεολαία ΣΥΝ Κατερίνης το βράδυ του Σαββάτου.
Στο Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια ως μια «ανάσα» πριν τις μαθητικές εξετάσεις, πήραν φέτος μέρος 6 μαθητικά-νεανικά συγκροτήματα, που, μαζί με το μαθητόκοσμο που μαζεύτηκε, «έβαλαν φωτιά» στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης.


Το πρωί της Τετάρτης (στις 10.00) ορίστηκε (με πρωτοβουλία του βουλευτή Πιερίας Θανάση Παπαγεωργίου, όπως μας πληροφορεί το πολιτικό του γραφείο) η συνάντηση των Βουλευτών του Νομάρχη και του προέδρου της ΤΕΔΚ Πιερίας με την ηγεσία, στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού, για το πρόβλημα που έχει προκύψει στη νότια Πιερία από την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του 1985 (χαρακτηρισμός του Πιερικού Όλυμπου ως Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τόπου) και του Ν. 3028/2002 «περί προστασίας Αρχαιοτήτων-Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Η συνάντηση αυτή αποφασίστηκε στην ειδική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πιερίας που πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου  και στην οποία συμμετείχαν οι Βουλευτές, οι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Φορέων της Πιερίας.
Στη συνάντηση (με πρόσκληση του Υπουργείου, μας είπαν και όχι των τοπικών παραγόντων) θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Ομάδας εθελοντικής Δράσης Πιερίας.
Το τι θα συζητηθεί (και θα ζητηθεί) στη συνάντηση, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.                          Κυρίως για το τι θα πει η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, για την αδιαφορία της (ως υπουργείου και όχι ως προσώπων) να χαράξει συγκεκριμένες ζώνες προστασίας στο βουνό, αντί να βάζει τους πολίτες να μαλώνουν με τους αρχαιολόγους.
Υποψιαζόμαστε πάντως ότι θα ρίξει το μπαλάκι στα άλλα υπουργεία, που δεν έχουν ξεμπερδέψει ακόμη με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τα νέα όρια και τους κανόνες προστασίας του εθνικού δρυμού.


1
Στο 18,5% δείχνουν οι χθεσινές δημοσκοπήσεις το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας.
Ο ΦΠΑ, υψηλότερος είναι στη χώρα μας, αλλά ουδόλως πρέπει να ανησυχούνε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθότι θα γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος έχει εμπειρία από μικρά (και νέα) κόμματα.


Την έκφραση των τοπικών κοινωνιών ζητά το ΥΠΕΣ ενόψει «Καλλικράτη», αλλά δεν λέει με ποιον τρόπο. Δημοψήφισμα στη Μεθώνη, για το εάν επιθυμούν την έδρα του νέου Δήμου στον Μακρύγιαλο. Είναι σαν γίνεται δημοψήφισμα στην Ελλάδα, για τον εάν επιθυμούν ή όχι οι Έλληνες η FYROM να ονομαστεί Μακεδονία….


Στραβά, την ξεκινάνε τη δουλειά εκεί στον Ανατολικό Όλυμπο, όσον αφορά το όνομα του νέου Δήμου. Επιμένουν ότι ο νέος δήμος, αντί για Δίου, να ονομαστεί Όλυμπου. Κάπως έτσι την ξεκίνησαν τη δουλειά (και έχασαν το δάσος, βλέποντας το δέντρο) και το 1997.
Και δεν κατάλαβα, θεωρούν ότι επειδή ο δήμος τους το ’98 ονομάστηκε Δήμος Αν. Ολύμπου  και όχι Πλαταμώνα ή Λεπτοκαρυάς, κέρδισαν περισσότερα;
Έναν βιολογικό 6 (plus) δεν κατάφεραν να θέσουν σε λειτουργία!


Τη δέσμευση ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου Κατερίνης στο Σ. Σταθμό απέσπασε ο βουλευτής Θανάσης Παπαγεωργίου, από τον Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
Δεν αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις του βουλευτή, αλλά κρατάμε μια πισινή όσον αφορά τον Γενικό, καθότι από δεσμεύσεις χορτάσαμε…


Εδώ που καταντήσαμε πλέον, μόνο καλύτερες μέρες μπορούμε να περιμένουμε, αφού χειρότερα δεν γίνεται.
(Ε! ξέρεις από ΔΝΤ;)


Ερώτηση για δυνατούς μαθητές:
Τι είναι πιο πιθανό; Να μας δώσουν οι Γερμανοί τις αποζημιώσεις ή οι Έλληνες πολιτικοί να μας επιστρέψουν τα λεφτά που μας έφαγαν;


Η χώρα μας θα μπορεί να καυχάται για το εκπαιδευτικό σύστημά της «όταν και ο τελευταίος μαθητής, ο οικονομικά αδύναμος, στο πιο απομακρυσμένο νησί ή χωριό της χώρας θα έχει ίδιες δυνατότητες με το μαθητή της Εκάλης και της Κηφισιάς», ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Γιάννης Αμοιρίδης
Ναι, αλλά θα πρέπει να έχει και ο μπαμπάς (από το τελευταίο νησί ή χωριό) τις ίδιες δυνατότητες με τον μπαμπά της Κηφισιάς ή της Εκάλης… οπότε μάλλον δεν θα προλάβουμε να καυχηθούμε (σ’ αυτήν τη ζωή τουλάχιστον) για την παιδεία μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: