Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Η ...αδελφική τοκογλυφία!

ΠΕΜΠΤΗ 22.04.2010
Χρόνια είχα να τον ακούσω. Ήταν από τους τροφοδότες της στήλης στην «Ελευθεροτυπία». Προσφιλές πρόσωπο στους αναγνώστες μου. Ο Λάκης ο Πασόκος από το Περιστέρι. Τώρα πια, λόγω.... ηλικίας, δεν μπορώ να αναφέρομαι σε «Λάκη». Είναι ο κύριος Μιχάλης από το Περιστέρι. Καταγόμενος όπως μου εξήγησε από την Ηλεία. Και έτσι με θυμήθηκε. Διότι έπεσε στα χέρια του το φύλλο της «Πρώτης» του Πύργου, με τίτλο «Υπάρχει και ...αδελφική τοκογλυφία».

Με πήραν, Τρίτη πρωί, από την ΕΣΗΕΑ και μου είπαν ότι «κάποιος άφησε το τηλέφωνο του, λέγοντας ότι είναι ο Λάκης ο Πασόκος από το Περιστέρι και θέλει να επικοινωνήσετε μαζί του». Παραμένει «ένας πικραμένος Πασόκος». Που ονειρεύεται ακόμη την «Αλλαγή» που δεν ήλθε. «Στηρίζω τις προσπάθειες του Γιώργου και πήρα να σε μαλώσω», μου είπε. Και με «μάλωσε», γιατί με το κείμενο μου αμφισβητούσα την επιτυχία της συμφωνίας των Βρυξελλών. Ως μια πράξη αισχροκέρδειας και τοκογλυφίας, των εταίρων μας, και κυρίως της Γερμανίας.

Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ώρες και η απάντηση ήλθε μέσω Ευρωβουλής. Ο Γερμανός επικεφαλής των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος –στο οποίο είναι εντεταγμένο το ΠΑΣΟΚ- Μάρτεν Σουλτς σφυροκόπησε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ακριβώς γι’ αυτό το θέμα.

Είπε χαρακτηριστικά το πως η Γερμανία από την συγκεκριμένη «εκδήλωση αλληλεγγύης» θα εισπράξει τόκους ύψους 620.000.000 ευρώ, σε τρία χρόνια. Στοιχεία αδιάσειστα. Και ο Μπαρόζο αποκάλυψε ότι και για εκείνον το επιτόκιο είναι πάρα πολύ ψηλό. Και απλώς συνέστησε στον κ. Σουλτς να κατευθύνει την κριτική του στην κ. Μέρκελ που το επέβαλε.

Βλέπετε αγαπητέ κ. Μιχάλη μου, δεν τα λέω εγώ ένας ...περιφερειακός δημοσιογράφος. Τα λένε ο Μπαρόζο, ο Σουλτς, όπως επίσης και ο επικεφαλής των Πρασίνων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Κον Μπεντίτ, που υποστήριξε ότι το επιτόκιο δεν έπρεπε να ξεπερνά το 3%, όταν η Γερμανία, για τριετές ομόλογο, δανείζεται με 1,25% και για δεκαετές με κάτι λιγότερο από 3%. Όλοι συμφωνούν ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα τα «κονομήσουν» δανείζοντας την Ελλάδα. Με συνολικό κέρδος που θα ξεπεράσει τα 2,5 δισεκατομμύρια. Ακόμη και ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπαλανσάρ, το χαρακτήρισε απαράδεκτο.

Πως λοιπόν να μιλήσω για επιτυχία; Όταν τα «αδέλφια» μας θέλουν 5%, γιατί οι «κερδοσκόποι» να μη ζητάνε 7,5%;

Δεν υπάρχουν σχόλια: