Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ο καλύτερος πελάτης των τραπεζών ο Δήμος Κατερίνης


BASIKO_1
Την απόφαση  του Δήμου Κατερίνης, θα πληρώνουν για χρόνια οι Κατερινιώτες, αφού το δημοτικό συμβούλιο (αντί αντίδρασης) αποφάσισε να συνάψει (ένα ακόμη) δάνειο, για να έχει να πληρώσει τους μισθούς των υπαλλήλων, οι οποίοι σε άλλη περίπτωση θα κινδύνευαν να μείνουν απλήρωτοι.
Τη σύναψη ενός ακόμη δανείου, ύψους 3 εκ. ευρώ αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, ύστερα από πρόταση του δημάρχου σε προ ημερησίας θέμα κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του. Αιφνιδιασμένη δήλωσε η...

αντιπολίτευση, η οποία κάλεσε το δήμαρχο να αποσύρει το θέμα ώστε να δοθεί η ευκαιρία καλύτερης ενημέρωσης του σώματος για τα οικονομικά του Δήμου και να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση. Το συνολικό ύψος των δανείων του Δήμου Κατερίνης, μετά και τη σύναψη του συγκεκριμένου δανείου ανέρχεται σε 16,5 εκ. ευρώ, καθιστώντας τον Δήμο Κατερίνης επί διοίκησης Χιονίδη έναν από τους μεγαλύτερους δανειολήπτες του νομού!
BASIKO_2Χρησιμοποιώντας το γνωμικό, «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε της πρότασής του, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο δάνειο προορίζεται για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη δυστοκία του Δήμου να πληρώσει τους υπαλλήλους. Ο κ. Χιονίδης υποστήριξε ότι θα πρέπει να δείξει κατανόηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να συμβάλει στην προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση για τη συγκράτηση των δημοσιονομικών, τονίζοντας πως δεν μπορεί να διανοηθεί ότι μια κυβέρνηση δεν θα καταβάλει στην Αυτοδιοίκηση πόρους η οποίοι είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένοι. Ο Δήμαρχος είπε ότι το πρόβλημα προέκυψε από τη μείωση των ΚΑΠ (η οποία φτάνει το 30%), αλλά και από τη ΣΑΤΑ ενώ συμπλήρωσε ότι μειωμένη κατά 150 χιλιάδες ευρώ ήταν και η δόση που πήρε ο Δήμος Κατερίνης από τα παρακρατηθέντα των προηγούμενων ετών.
«Ανταποκριθήκαμε με αγώνα και κόπο στην καταβολή μισθοδοσίας και στο δώρο του Πάσχα» είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας από το συμβούλιο να στηρίξει την πρότασή για σύναψη δανείου από το Παρακαταθηκών και Δανείων ή αν δεν μπορεί το συγκεκριμένο ταμείο να χορηγήσει δάνειο, από άλλη τράπεζα.
Η πρόταση αιφνιδίασε τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, οι οποίοι στο σύνολό τους εξέφρασαν τη διαφωνία τους να συζητηθεί ένα τόσο σοβαρό θέμα ως προ ημερήσιας διάταξης, ζητώντας την αναβολή ολίγων ημερών, ώστε να ενημερωθούν αναλυτικά για τα οικονομικά του Δήμου.
«Έχουμε ήδη πρόβλημα με τα δάνεια» είπε ο Άρης Κασιμίδης, τονίζοντας πως αν δεν αποσαφηνιστεί πού θα πάει μέχρι και το τελευταίο ευρώ, δεν θα ψηφίσει την πρόταση. Ο κ. Κασιμίδης εκτίμησε ότι η κρίση θα διαρκέσει, ενώ πρότεινε την αναβολή του θέματος.
«Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση της χώρας μας, αλλά είναι εξίσου σοβαρό ζήτημα το να φορτώσουμε με επιπλέον δάνεια το Δήμο», είπε στην τοποθέτησή του ο Στέργιος Μπουσνάκης, ζητώντας να μάθει από πού έχει προκύψει αυτή η «τρύπα» και τι είναι αυτό που διασφαλίζει το συμβούλιο ότι σε λίγους μήνες ο δήμος δεν θα βρεθεί στην ίδια θέση.
«Νιώθω την αγωνία του δημάρχου, αλλά μπαίνουμε σε βαθιά κρίση», είπε ο Κώστας Καμάκας, ο οποίος εκτίμησε ότι ένα ακόμη δάνειο, είναι ένα ακόμη πρόβλημα για το Δήμο. Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, πρότεινε να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση και αφού «πρώτα δούμε αν μπορεί να γίνουν περικοπές στον προϋπολογισμό του Δήμου, κοιτώντας έναν-έναν τους κωδικούς».
«Το θέμα συμβαδίζει με τη Μεγάλη Εβδομάδα», σχολίασε ο Νίκος Ουσταμπασίδης, ο οποίος εκτίμησε ότι η διοίκηση καταφεύγει στην εύκολη λύση, αφού δεν πρόκειται με τη σύναψη δανείου να «γιατρευτεί» το πρόβλημα.
Συνολική αντιμετώπιση του θέματος ζήτησε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Άννα Αθανασάκη, εκτιμώντας ότι παρόμοιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν εκτός από το Δήμο, οι επιχειρήσεις του και οι Οργανισμοί του. «Δεν είναι λύση ο δανεισμός», είπε χαρακτηριστικά, προτείνοντας να διερευνηθούν οι δυνατότητες περικοπών από άλλα έξοδα του Δήμου.
Την εκτίμηση ότι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευση έβαλαν το θέμα από «λάθος πλευρά» έκανε ο αντιδήμαρχος Θανάσης Λιακόπουλος, σημειώνοντας ότι στόχος του δανείου είναι η κάλυψη της προσωρινής αδυναμίας του κράτους να φανεί συνεπή στη χρηματοδότηση του Δήμου.
«Οφείλουμε να διασφαλίσουμε χρήματα, έως ότου το κράτος φανεί αξιόπιστο απέναντι στο Δήμο», είπε ο αναπληρωτής δημάρχου Ζήνωνας Σατραζέμης, τονίζοντας ότι στη λογική της διοίκησης δεν είναι να βγει με μαύρες σημαίες έξω από το δημαρχείο και να  απαιτεί χρήματα.
Με τη φράση, «χαρά μας θα ήταν πέραν του 2ωρου σόου στο δημοτικό συμβούλιο, να ελέγχατε καθημερινά τα οικονομικά του Δήμου», απάντησε ο δήμαρχος Κατερίνης στην συνολική αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο κ. Χιονίδης διευκρίνισε ότι οι ταμειακές δυσκολίες είναι προσωρινές, εκφράζοντας τη διάθεση της διοίκησής του να δείξει κατανόηση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κράτος. «Εμείς δεν βγαίνουμε με μαύρες σημαίες και δεν κλείνουμε το δήμο», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί μια κυβέρνηση η οποία στήριξε την Αυτοδιοίκηση, ότι θα κρατήσει θεσμοθετημένους πόρους των Δήμων.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι με το συγκεκριμένο δάνειο ο Δήμος επιδιώκει να καλύψει τις πάγιες και ανελαστικές δαπάνες, ενώ χαρακτήρισε «λόγια του αέρα» τα περί εξορθολογισμού.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, διαβεβαίωσε ότι το δάνειο θα αποπληρωθεί από τα λεφτά που θα έρχονται από το Κράτος, όπως και το ότι η χρηματοδότηση των έργων που είναι σε εξέλιξη, είναι εξασφαλισμένη.
Η φράση του δημάρχου «περί δίωρου σόου», προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κ. Αθανασάκη η οποία ζήτησε από το δήμαρχο να ανακαλέσει.
«Μας λυπεί το ύφος της τοποθέτησης του δημάρχου, αλλά δεν μας εκπλήσσει. Δεν θα παρακολουθήσουμε τα όσα είπε», σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Κασιμίδης.
Ο κ. Χιονίδης, στην τριτολογία του, ανασκεύασε μερικώς, δηλώνοντας «ότι δεν αφορά κανέναν σας προσωπικά».
Τελικά η σύναψη δανείου αποφασίστηκε με τις θετικές ψήφους των 14 συμβούλων της πλειοψηφίας, συν μια της ανεξάρτητης Μάχης Ηλιάδου, ενώ καταψηφίστηκε από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης και από την ανεξάρτητη Άννα Αθανασάκη.
(Πολιτεία/Βαγγέλης Ζαμαντζάς )

Δεν υπάρχουν σχόλια: