Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Ζητούν εγγυήσεις για τη διασφάλιση της φετινής παραγωγής καπνού

KAPNOS
Διευκρινίσεις για τα μέτρα στήριξης, που εξήγγειλε πρόσφατα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, ζητούν οι παραγωγοί καπνού και βάμβακος.
Οι αγροτοσυνδικαλιστές ζητούν να συναντηθούν με την κ. Μπατζελή για να τους εξηγήσει και να δώσει διευκρινίσεις, με ποιο τρόπο θα διανεμηθεί το 50% των επιδοτήσεων (ύψους 560 εκατ. ευρώ), όπως επισήμαναν οι ίδιοι, στη διάρκεια της ημερίδας, που διοργανώθηκε από τη «Βαμβακουργική» και «Καπνική», στο πλαίσιο της 23ης ετήσιας έκθεσης AGROTICA.
Μιλώντας στην ημερίδα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνού «Η Καπνική», Θεόδωρος Ιορδανίδης, είπε ότι τα χρήματα των επιδοτήσεων πρέπει να καταλήξουν στους πραγματικούς δικαιούχους, ενώ στην συνάντηση που θα επιδιώξουν με την αρμόδια υπουργό θα ζητήσουν, επίσης, να τους δώσει εγγυήσεις ώστε να διασφαλιστεί η φετινή παραγωγή καπνού.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Νίκος .....Λιόλιος, χαρακτήρισε «Βατερλώ» για την ελληνική γεωργία τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τα καπνά το 2004 και επέκρινε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εφαρμόζει «κατά κύριο αντικαπνική και όχι αντικαπνιστική πολιτική».
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσαν εκπρόσωποι της «Βαμβακουργικής», από το βαμβάκι αποκτούν σήμερα εισόδημα 150.000 οικογένειες στην Ελλάδα και υπογράμμισαν ότι η στροφή προς την παραγωγή ποιοτικού βάμβακος, μέσω του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης, αποτελεί μονόδρομο για να μπορεί, όπως είπαν, το προϊόν να είναι ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές.
Στην ημερίδα, που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, οι εκπρόσωποι των αγροτών συζήτησαν και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα και τις εξελίξεις στους δύο κλάδους, καθώς επίσης για το παρόν και το μέλλον των καλλιεργειών. Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, του ΕΛΓΑ, των Διευθύνσεων Γεωργίας και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: