Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Σοβαρές συνέπειες στην υγεία και το περιβάλλον


Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Υγείας και Υποδομών για τα προβλήματα του Βιολογικού Σταθμού Ν. Περίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ  Άγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:
«Σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τη μη λειτουργία του Βιολογικού σταθμού καθαρισμού στην Νότια Πιερία, με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Το έργο στοίχισε  3 εκατομμύρια ευρώ περίπου και παραδόθηκε ημιτελές το 2001. Έκτοτε ο σταθμός παραμένει ανενεργός με κίνδυνο να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές από την αχρηστία.
Η κατασκευαστική εταιρεία που είχε συμβατική υποχρέωση να τον παραδώσει ολοκληρωμένο και μάλιστα με ένα χρόνο δοκιμαστική λειτουργία, κατά ....περίεργο τρόπο τον παρέδωσε ημιτελή στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, και εκείνη με τη σειρά της στο τότε νεοϊδρυθέντα διαδημοτικό Σύνδεσμο Νότιας Πιερίας.
Ο Σταθμός Βιολογικού καθαρισμού Νότιας Πιερίας που θα δεχθεί τα αστικά λύματα των οικισμών Λιτόχωρου, Λεπτοκαρυάς, Σκοτίνας, Παντελεήμονα, Πλαταμώνα και Νέων Πόρων, μένει ανενεργός από έλλειψη ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, οι δαπάνες των οποίων υπολογίζονται στις 100.000 ευρώ περίπου.
Οι δαπάνες για τις ζημιές και τις άλλες ελλείψεις που θα προκύψουν από τη δοκιμαστική λειτουργία του είναι απρόβλεπτες.
Η μη ολοκλήρωση αυτών των ελάχιστων ελλείψεων καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του, έστω και με τα λύματα του Λιτόχωρου που μπορούν να συνδεθούν άμεσα και με τα βοθρολύματα των άλλων οικισμών, που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τα δίκτυα συλλογής των αστικών λυμάτων τους λόγω έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης.
Με τη λειτουργία του Βιολογικού θα δοθεί λύση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα της τουριστικής αυτής περιοχής, που με τους ανεξέλικτους απορροφητικούς βόθρους έχουν μολύνει τους υδροφόρους ορίζοντες με συνέπειες στην υγεία των πολιτών.
Για την κατάσταση αυτή υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και  η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που στην καλύτερη περίπτωση έδειξαν αδιαφορία και δεν αντιμετώπισαν οριστικά το πρόβλημα της αποχέτευσης με συνολικό σχεδιασμό για την περιοχή η οποία παρουσιάζει μεγάλη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη.
Θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων και για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την άμεση επίλυση των προβλημάτων και τη λειτουργία του βιολογικού σταθμού στη Νότια Πιερία».(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: