Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Άρνηση στα σχέδια της Μονής


ARNHSH_1
Αρνητικά γνωμοδότησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπέβαλε η Μονή Αγίου Διονυσίου για αντιπυρική ζώνη-δρόμο που θέλει να κατασκευάσει πέριξ «του κτιριακού συγκροτήματος» στο Μετόχι. Την πρόταση καταψήφισαν 12 σύμβουλοι, 7 την υπερψήφισαν, ενώ ένας νομαρχιακός σύμβουλος δήλωσε παρών.
Το αίτημα της Μονής, συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση της μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αλλά και πολλών συμβούλων της πλειοψηφίας οι οποίοι το καταψήφισαν, θεωρώντας ότι κύριος.... σκοπός του έργου δεν είναι η προστασία του δάσους, αλλά η κατασκευή ενός δρόμου το οποίο θα εξυπηρετεί «επιχειρηματικές», όπως είπαν, δραστηριότητες του Μοναστηριού.
ARNHSH_2Ουσιαστικά το Νομαρχιακό Συμβούλιο, υιοθέτησε την αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Λιτοχώρου, παρά την θετική εισήγηση του τμήματος Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Στην τοποθέτησή του ο Νομάρχης Πιερίας, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν μπορεί να γίνει δρόμος σε εκείνο το σημείο, λέγοντας ότι η κλίση του θα είναι 18%, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του για το πώς γνωμοδότησε θετικά το δασαρχείο για έναν δρόμο με τέτοια κλίση. Ο κ. Παπαστεργίου, τόνισε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις από το δασαρχείο με ποια κριτήρια γίνεται μια αντιπυρική ζώνη και κυρίως πώς μπορεί να χαρακτηριστεί δρόμος μια τέτοια ζώνη.
Ιδιαίτερα αιχμηρός, όσον αφορά τους σκοπούς της συγκεκριμένης αντιπυρικής ζώνης-δρόμου, εμφανίστηκε ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Γιώργος Παπαθανασίου. Ο τέως δήμαρχος Λιτοχώρου, αφού ξεκαθάρισε ότι πάγια τακτική του Συνδυασμού του σε ανάλογα θέματα είναι να συντάσσεται με την άποψη που εκφέρουν τα δημοτικά συμβούλια, υποστήριξε ότι η ηγεσία της Μονής ζητά νέα αντιπυρική ζώνη, «διότι έχτισε επιπλέον κτίρια», εκφράζοντας την απορία του για το πώς μπορεί συνεχώς να επεκτείνεται, χωρίς να παίρνει άδεια ούτε από τον Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου. «Στην ουσία δεν είναι αντιπυρική ζώνη, αλλά δρόμος που θα εξυπηρετεί το τυροκομείο της Μονής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανασίου.
Την αντίθεσή τους στη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης-δρόμου εξέφρασαν και μέλη της Επιτροπής Αγώνα Λιτοχώρου. Ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Νίκος Κουκουτάτσιος, στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθεί η ηγεσία της Μονής να παραπλανήσει τις υπηρεσίες», σημειώνοντας ότι στην πρόταση αναφέρεται σε αντιπυρική ζώνη πέριξ του Μοναστηριού και όχι γύρω από το Μετόχι, όπως πραγματικά είναι.
Ο κ. Κουκουτάτσιος υποστήριξε ότι η Μονή «θέλει να ανοίξει δρόμο σε βραχώδη περιοχή, αποσκοπώντας στο να οριοθετήσει μια επιπλέον περιοχή την οποία θα εντάξει στο Μετόχι» και προειδοποίησε ότι αν τυχόν ξεκινήσουν στο σημείο εργασίες «θα γίνει χαλασμός κυρίου» από τις καταστροφές που θα προκληθούν στο φυσικό περιβάλλον.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η τοποθέτηση και του πρώην δημοτικού συμβούλου Λιτοχώρου, Στέργιου Φαρμάκη. Ο κ. Φαρμάκης, τόνισε ότι «θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά ποιος είναι ο στόχος αυτού του δρόμου», υποστηρίζοντας ότι ήδη από την Μονή έχει κατασκευαστεί ένας δρόμος «από την άλλη μεριά του Μετοχιού και τώρα ζητά άδεια να κλείσει τον κύκλο, ώστε να ξυλεύσει το παρακείμενο δάσος». Ο κ. Φαρμάκης, υποστήριξε ότι η Μονή έχει παραποιήσει δημόσιο έγγραφο του 1928 ξυλεύοντας από το ’90 το δάσος της Μακρυράχης, «ενώ σε καμιά περίπτωση όπου έχει πάρει άδεια ξύλευσης, δεν έχει ακολουθήσει τα όσα αναφέρει η μελέτη».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, είπε ότι η περιοχή δεν έχει ανάγκη αντιπυρικής ζώνης, υποστηρίζοντας πως αν η Μονή ήθελε να προστατεύσει το Μετόχι από ενδεχόμενο κίνδυνο πυρκαγιάς, θα ζητούσε την αποψίλωση των δέντρων και όχι την κατασκευή «αντιπυρικής ζώνης-δρόμου».
Υπέρ της έγκρισης των όρων της Περιβαλλοντικής Μελέτης, τάχθηκε ο νομαρχιακός σύμβουλος Μπάμπης Μπρουσκέλης, ο οποίος κράτησε αποστάσεις από την κόντρα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στο Μοναστήρι και τους κατοίκους του Λιτοχώρου. Ο κ. Μπρουσκέλης, είπε ότι «υπάρχει μια μελέτη για ένα περιβαλλοντικό ζήτημα και αυτό που θα πρέπει να ενδιαφέρει το συμβούλιο, είναι αν οι υπηρεσίες έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά ή θετικά και αν βέβαι έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία».
Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε «αόριστη και ατεκμηρίωτη» τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιτοχώρου, ξεκαθαρίζοντας πως από τη στιγμή που υπηρεσίες γνωμοδότησαν θετικά δεν έχει κανένα πρόβλημα στο να εγκρίνει τη Μελέτη.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Γιάννη Σκούφα στα όσα υποστήριξε ο Μπάμπης Μπρουσκέλης. Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τόνισε ότι το νομαρχιακό συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και δεν είναι υποχρεωμένο να συμφωνεί με τις υπηρεσίες. «Η ηγεσία της Μονής ακολουθεί συγκεκριμένη τακτική» είπε ο κ. Σκούφας, αναφέροντας ότι ακόμα και ο τίτλος της Μελέτης είναι «ψευδεπίγραφος», αφού θα έπρεπε να αναφέρεται στο Μετόχι και όχι στο Μοναστήρι.
Από πλευράς της Ιεράς Μονής, δεν παραβρέθηκε κάποιος για να στηρίξει την πρόταση έγκρισης της γνωμοδότησης ή ακόμα και να απαντήσει στις επιφυλάξεις που εξέφρασε τελικώς η πλειοψηφία των νομαρχιακών συμβουλίων η οποία και απέρριψε τη γνωμοδότηση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: