Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Κώστας Κουκοδήμος: Φορολογικά μέτρα στήριξης για την πολύτεκνη οικογένεια

Θα συνεκτιμηθούν και θα ληφθούν υπόψη, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε απάντησή του
Σειρά μέτρων και ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων με στόχο τη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας κατέθεσε ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος, στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Μέτρα που όπως τονίζει σε απάντησή του ο κ. Παπακωνσταντίνου το υπουργείο ενόψει της φορολογικής μεταρρύθμισης θα λάβει υπόψη του και θα συνεκτιμήσει ενόψει του διαλόγου που θα αναπτυχθεί.
KOYKODHMOSΕιδικότερα, ο κ.Κουκοδήμος με σχετική ερώτησή του προς τον κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμαινε τα εξής: «Είναι επιβεβλημένο μέσα στην βαθιά οικονομική κρίση που διερχόμαστε και που κατά πάσα πιθανότητα θα έχει διάρκεια να ληφθούν μέτρα και πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης και βεβαίως την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας. Τις πολύτεκνες οικογένειες τις προβληματίζει ιδιαιτέρως η επικείμενη επαναφορά του φόρου κληρονομιών, με κατάργηση του συντελεστή 1% και η φημολογούμενη επαναφορά φόρου από 5% έως και 20% με αύξηση βεβαίως των αφορολογήτων ορίων».
Στις προτάσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Ειδικά στην κληρονομική διαδοχή, που αποτελεί  θεσμό και ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικογένειας και δεν αποτελεί πηγή πλουτισμού αλλά διατήρησης της οικογενειακής περιουσίας και επιβίωσης της πολύτεκνης οικογένειας, θα πρέπει να μεριμνήσετε στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο σας ώστε:
1. Το αφορολόγητο όριο για κληρονομιές ..... (αιτία θανάτου κτήση ακινήτων) που υπάγονται στην Α κατηγορία διαδοχής ήτοι: α)από θανούντες γονείς προς τέκνο που είναι πολύτεκνο και προς τα τέκνα του πολυτέκνου (εγγόνια), β) αλλά και από πολύτεκνους γονείς προς τα τέκνα τους, πρέπει να είναι διπλάσιο τουλάχιστον των άλλων κατηγοριών πολιτών, δικαιολογείται δε αυτό νομικά και ηθικά κατά το άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματος που σαφώς αναφέρει ότι οι πολύτεκνες οικογένειες πρέπει να τυγχάνουν της ειδικής φροντίδας του κράτους.
2. Η  κατά τα παραπάνω κληρονομική διαδοχή  α) από θανούντες γονείς προς τέκνο που είναι πολύτεκνο κα ι προς τα τέκνα του πολυτέκνου (εγγόνια) β) αλλά και από πολύτεκνους γονείς προς τα τέκνα τους, θα πρέπει πέραν του αφορολογήτου ορίου να φορολογείται με τον  μικρότερο δυνατόν συντελεστή και εάν είναι δυνατόν με τον υφιστάμενο του 1%, διαφορετικά με τον χαμηλότερο συντελεστή ανεξαρτήτως αξίας της κληρονομιαίας περιουσίας, ώστε και αυτή η κατ’ εξαίρεση διάταξη κατά το παραπάνω σκεπτικό να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την αύξηση των πολύτεκνων οικογενειών». 
Και ο βουλευτής κατέληγε: «Η σπουδαιότητα της διατήρησης της κληρονομιαίας περιουσίας χωρίς μεγάλη φορολογική επιβάρυνση για τις πολύτεκνες οικογένειες είναι ισχυρό κίνητρο σε  εκατοντάδες συμπολίτες μας στο να δημιουργήσουν πολύτεκνες οικογένειες για να διατηρήσουν την οικογενειακή τους περιουσία που θα κληρονομήσουν από τους γονείς τους, γεγονός που θα συμβάλει σε περίοδο σοβαρού δημογραφικού προβλήματος στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της χώρα μας, αλλά και στην εθνικής μας επιβίωση».(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: