Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στην πόλη της Κατερίνης

dimarxos_optikes_ines

Τη σχετική σύμβαση για την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στην πόλη υπέγραψε προχθές ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ενώ οι εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.


Η πρώτη φάση του έργου χρηματοδοτήθηκε με το ποσό του 1.000.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», ενώ η δημοτική αρχή εξασφάλισε επιπλέον 400.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, προκειμένου το δίκτυο να καλύψει μεγαλύτερο μέρος της πόλης.
Άμεσα ωφελούμενοι από το έργο θα είναι υπηρεσίες και οι φορείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της δημόσιας διοίκησης της πόλης, ενώ η επέκταση των υποδομών εξασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.
«Γνωρίζουμε όλοι ότι η ευρυζωνικότητα είναι η κρίσιμη υποδομή των κοινωνιών, γιατί προωθεί την παραγωγικότητα, την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες και μειώνει πάρα πολύ τις διαφορές μεταξύ κέντρου και περιφέρειας», δήλωσε ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.
Σημείωσε ακόμη πως η Κατερίνη «για μία ακόμη φορά πρωτοπορεί στον τομέα αυτό», υλοποιώντας ένα τόσο σπουδαίο έργο, με τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς πόρους.

Δίκτυο 22,5 χιλιομέτρων

Το συνολικό μήκος του μητροπολιτικού δικτύου οπτικών ινών ανέρχεται σε 22,5 χλμ περίπου (13 χλμ. η πρώτη φάση και 9,5 χλμ. η επέκταση) και περιλαμβάνει την εγκατάσταση υπόγειων υποδομών δικτύων οπτικών ινών, των υποδομών ενεργού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σύνδεσης στο δίκτυο, καθώς και των υποδομών ασύρματης δικτύωσης και πρόσβασης.
Με την επέκταση του δικτύου τα ευρυζωνικά δίκτυα θα καλύπτουν την περιοχή μέχρι το Δημοτικό Αμαξοστάσιο( Γανόχωρα), τη γέφυρα της Ανδρομάχης, την ΕΑΣ (μέχρι την Εθν. Οδό) και την οδό Ν. Πλαστήρα, ενώ το δίκτυο θα πυκνώσει και μέσα στην πόλη.

4 νέες δράσεις της Ψηφιακής Κοινότητας των Δήμων

OPTIKES_INES2Την ίδια ώρα, το «πράσινο φως» για την υλοποίησή τους πήραν τέσσερις σημαντικές δράσεις που είχε προτείνει η Ψηφιακή Κοινότητα των 11 Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κατερίνης.
Οι προτάσεις που έλαβαν τη σχετική έγκριση είναι οι εξής:
- εξοπλισμός και οργάνωση ολοκληρωμένου δικτύου παροχής υπηρεσιών τηλε-φροντίδας ασθενών με χρόνια νοσήματα: το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία κέντρου τηλε-φροντίδας ασθενών με χρόνια νοσήματα, που θα αποτελέσει κόμβο εξυπηρέτησης 10 δήμων της ψηφιακής κοινότητας της Κεντρικής Ελλάδας.
- εγκατάσταση δημοσίων σημείων πρόσβασης και ανάπτυξη υπηρεσιών υψηλής διαδραστικότητας και ψηφιακού περιεχομένου.
- ενιαίο σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας σε αστικό περιβάλλον για την ολοκληρωμένη πληροφόρηση των πολιτών: το συγκεκριμένο έργο έχει στόχο να βοηθήσει τους δήμους να αντιμετωπίσουν συντεταγμένα το κυκλοφοριακό πρόβλημα, μοιραζόμενοι τις υποδομές, την πληροφορία, αλλά κυρίως αναπτύσσοντας κοινό σύστημα διαχείρισης, προκειμένου να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας.
- διαπεριφερειακή πλατφόρμα ηλεκτρονικής συμμετοχής: ο e-dialogos είναι μια πρωτοποριακή ιστοσελίδα ανοιχτού διαλόγου, που απευθύνεται σε όλους τους δημότες, με στόχο να συνεργαστούν με το Δημοτικό Συμβούλιο και να εμπλακούν στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικής και δράσεων της πόλης τους.
Για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων, ο δήμος Κατερίνης θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό του 1.200.000 ευρώ.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: