Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου


Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο

KATSARAS

«Ποιο είναι το πλέον επείγον πρόβλημα που θέλετε να λύσει η νέα κυβέρνηση;», ρωτήσαμε χθες τον δήμαρχο Ελαφίνας Πασχάλη Κατσάρα.
«Η γραφειοκρατία», μας απάντησε. «Τίποτε άλλο δεν έχω φοβηθεί, παρά τη γραφειοκρατία. Όλα τα άλλα παλεύονται, ακόμη και το οικονομικό, η γραφειοκρατία όχι»!
Καμμένος είναι ο δήμαρχος, γι’ αυτό το λέει. Γιατί, πριν..... από τρία χρόνια ξεκίνησε μελέτες για αρδευτικά έργα κι ακόμη δεν έχει ξεμπερδέψει με τη γραφειοκρατία. Εδώ κι ένα χρόνο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων κάνει βόλτες από γραφείο σε γραφείο κι ενώ έχει προέγκριση για 1,7 εκ. ευρώ δεν μπορεί ακόμη να τα απορροφήσει.
«Ζητάνε ένα κάρο πράγματα!», μας είπε αποκαρδιωμένος.



Οι (100 πρώτες δύσκολες) μέρες περνούν κι η κυβέρνηση είναι ακόμη χαμένη στο διαδίκτυο.
Μα είστε σοβαροί; 30.000 βιογραφικά για γραμματείς και φαρισαίους; Πρέπει και να κυβερνήσουν οι άνθρωποι (κάποια στιγμή, σύντομα)!


TREIS_TO_LADI
Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι …  τον χάσαμε το λογαριασμό πατριώτ’!

Μας διορθώνουν οι Φίλοι του Περιβάλλοντος: η περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης του εθνικού δρυμού Ολύμπου δεν είναι μόνο, λένε, τα 38.500 στρέμματα που βρίσκονται στα σημερινά όρια του δρυμού, αλλά τα 238.000 στρέμματα που προβλέπει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί.
Μύλος δηλαδή. Αφού ναι μεν τα νέα όρια δεν έχουν ακόμη νομιμοποιηθεί (άρα δεν υπάρχει συγκεκριμένο καθεστώς προστασίας) ο Φορέας όμως καλείται να προστατέψει τα απροστάτευτα!
Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος πάντως επιμένουν ότι, αν ήθελε ο Φορέας θα έβαζε τους φύλακες (που διατηρεί σε κείνη την πλευρά) να κάνουν μαύρη τη ζωή των αυθαιρετούντων. Δηλαδή να βρίσκονταν απίκο καθημερινά στον τόπο εγκλήματος και να φωτογραφίζουν τις εργασίες, στοιχειοθετώντας την επ’ αυτοφώρω δίωξη των παρανομούντων.
Αλλά αυτό, μάλλον είναι ακτιβισμός και γι’ αυτό φαίνεται δεν το προέκρινε ο Φορέας.
Αναρωτιόμασταν πάντως εδώ στην εφημερίδα: αν πάμε εμείς, απλοί πολίτες και συνιδιοκτήτες του βουνού (παγκόσμια κληρονομιά δεν είναι;) και γκρεμίσουμε το αυθαίρετο, θα μας συλλάβουν για φθορά ξένης περιουσίας;

Φθιώτιδα-Πιερία συμμαχία

DIODIAΙδιαίτερες σχέσεις με τη Φθιώτιδα δεν έχουμε, αλλά οι εφημερίδες μας πάνε πακέτο λόγω διοδίων.
Σύμφωνα με τα ΝΕΑ (που ‘χει καλύτερα κονέ από μας στη νέα κυβέρνηση), το υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατηγορεί τον Σουφλιά, γιατί («τόνιζαν με νόημα», λέει η εφημερίδα για τις πηγές της στο υπουργείο), ότι στην Πιερία και τη Φθιώτιδα στήθηκαν 4 σταθμοί, ενώ στη Λάρισα- που είναι και μεγαλύτερη περιοχή- μόνο δύο.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το Υπουργείο θα μας απαλλάξει τώρα απ’ τους πολλούς σταθμούς. Το πολύ-πολύ να καταφέρει να μειώσει το αντίτιμον των διοδίων, αποσύροντας το ποσό που εισπράττουν οι ιδιώτες από μας, για λογαριασμό του κράτους. Κι αυτό από την επόμενη χρονιά.


A1_22-10

Περισσότερα από 4 χιλιάδες δένδρα, προετοιμάζεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες, να δενδροφυτεύσει στον Όλυμπο και στον Τίταρο.
Αν έδειχνε τόση ευαισθησία και για τα αυθαίρετα που «φυτρώνουν» στην περιοχή…

Δημότης Λιτοχώρου, όπως αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, με αίτησή του, ζήτησε να του βρει ο Δήμος σπίτι, να πληρώνει το ενοίκιο και να του δίνει μηνιαίως και 200 ευρώ!
Όπως ήταν φυσικό το αίτημα απορρίφθηκε ομόφωνα. Αξίζει πάντως να σκεφτεί ο Δήμος Λιτοχώρου την αξιοποίηση του συγκεκριμένου αιτούντα, καθότι κατάφερε (όπως ειπώθηκε στο συμβούλιο) ο ίδιος να «δαγκώσει» όχι μόνον τον παπά του χωριού, αλλά και τον ηγούμενο!

A3_22-10Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Άρσης Βαρών, θα διεξαχθεί στα τέλη Νοεμβρίου στο Λιτόχωρο. Η συμβολή του Δήμου, περιορίζεται στη φιλοξενία των αθλητών και των συνοδών της η οποία δεν θα ξεπεράσει τις 25 χιλιάδες ευρώ.
Παρόλα αυτά υπήρχαν αντιρρήσεις, όχι για αυτήν καθ’ αυτήν τη διοργάνωση, αλλά για το κόστος.
Το ζήτημα είναι πόσα λεπτά δημοσιότητας και διαφήμισης μπορείς να κερδίσεις με 25 χιλιάδες ευρώ και η διαφήμιση για το Λιτόχωρο θα είναι πολύ μεγαλύτερη του κόστους, σίγουρα.
Όσο για το ότι υπάρχει περίπτωση να φθαρούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις (το ακούσαμε κι αυτό, καθότι σε προηγούμενη διοργάνωση αγώνων άλλου αθλήματος χάλασε το παρκέ)… καλύτερα να φθαρεί ένας χώρος από τη χρήση, παρά από την εγκατάλειψη όπως λόγου χάρη οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις.
Πολύ κακό για το τίποτα…

A4_22-10

Και ο Νικήτας με την Ντόρα; Ένα από τα πρωτοπαλίκαρα της Πολιτικής Άνοιξης;
Το μόνο που απομένει είναι να δούμε τον Επίτιμο να στηρίζει Σαμαρά και τον Κυριάκο Αβραμόπουλο!

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: