Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Εκλογές

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009 (ΤΟΠΙΚΗ ΠΙΕΡΙΑΣ)

Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανακοίνωσε χθες με τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

Εκλογές

Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανακοίνωσε την Τετάρτη με τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, επικαλούμενος τις ανάγκες της οικονομίας και τη δεδηλωμένη πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει ούτως ή άλλως τη χώρα σε εκλογές με αφορμή την Προεδρική εκλογή, στις αρχές του 2010.

Ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, όμως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα είναι στις 4 Οκτωβρίου. Ο κ. Καραμανλής έχει ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αποφάσεις του και πρόκειται να επισκεφθεί την Πέμπτη στις 12:00 μ.μ. τον κ. Κάρολο Παπούλια για να του ζητήσει διάλυση της Βουλής.

Στο διάγγελμά του ο Κ.Καραμανλής αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική κρίση, τις προκλήσεις που υπάρχουν για την Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα και τις αλλαγές που είναι απαραίτητες. Περιέγραψε μάλιστα το 2010 ως χρόνο «πολύ δύσκολο και καθοριστικό για το μέλλον», προσθέτοντας ότι «εάν δεν δράσουμε άμεσα οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι». Παράλληλα, έκανε την αυτοκριτική για όσες αλλαγές δεν προχώρησαν, λόγω των αντιδράσεων.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τρεις προτεραιότητες: νοικοκύρεμα του κράτους, πόλεμος κατά τις φοροδιαφυγής, διαρθρωτικές αλλαγές. Στόχος μου, είπε ο πρωθυπουργός, ήταν να προωθήσω αυτές τις αλλαγές ως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, αλλά, όπως πρόσθεσε, η εκπεφρασμένη πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το Μάρτιο του 2010, με αφορμή την επανεκλογή του Κ.Παπούλια, θα οδηγούσε σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με καταστρεπτικά αποτελέσματα.

Ο κ. Καραμανλής μίλησε για «ακραία ανευθυνότητα απέναντι στους θεσμούς, την οικονομία και τον τόπο», «πρωτοφανή μικροπολιτική σκοπιμότητα» και πολιτικό «εκβιασμό» σε ό,τι αφορά την πρόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την Προεδρική εκλογή.

«Η χώρα δεν αντέχει, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, μια προεκλογική περίοδο μέχρι τον Φεβρουάριο, και μάλιστα με μια αξιωματική αντιπολίτευση που σδυστυχώς πολιτεύεται με ανευθυνότητα και λαϊκισμό. Τα πάντα θα παρασυρθούν στη δίνη ενός έντονα προκελογικού κλίματος και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για την οικονομία», είπε ο κ. Καραμανλής.

Πρόσθεσε δε ότι θα ήταν «συμπεριφορά ανευθυνότητας» να αφήσει την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει το 2010 τις πολιτικές συνέπειες αυτής της επιλογής. «Μου είναι αδιανόητο να αφήσω τον τόπο να σύρεται επί έξι μήνες στη δίνη μιας καταστροφικής για την οικονομία προεκλογικής ατμόσφαιρας, μόνο και μόνο για να χρεωθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις πολιτικές συνέπειες της καταψήφισης του Κάρολου Παπούλια» είπε και ζήτησε «νωπή λαϊκή εντολή».

«Τα αναγκαία μέτρα και η αναγκαία οικονομική στρατηγική απαιτούν σταθερότητα και ήπιο πολιτικό κλίμα. Επειδή όμως η λήψη των αναγκαίων μέτρων για την οικονομία δεν μπορεί να περιμένει, το συμφέρον του τόπου επιβάλει μία και μόνη διέξοδο, ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου, έτσι ώστε μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή να δράσει άμεσα και αποφασιστικά», υπογράμμισε.

Επισημαίνοντας ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στην ωριμότητα των πολιτών» ο κ. Καραμανλής τούς κάλεσε «να αποφασίσουν ποιος διαθέτει το σχέδιο και τη βούληση για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις» και να διαλέξουν ανάμεσα στον δύσκολο δρόμο που αποτελεί τη μόνη διέξοδο για τη χώρα, συνιστά πρόταση ευθύνης και οδηγεί σταδιακά στην ανάκαμψη και στον εύκολο δρόμο της άλλης πλευράς, που αποτελεί επιλογή ανευθυνότητας και οδηγεί σε αδιέξοδο και θα βαθύνει την κρίση, με πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος».

Οι πρώτες αντιδράσεις στη ΝΔ

Στην ενότητα της κυβερνητικής παράταξης συνέκλιναν οι πρώτες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ, στον απόηχο των διαφωνιών που είχαν εκφραστεί από πολλούς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Η επόμενη περίοδος είναι πολύ-πολύ σημαντική για την πατρίδα μας. Ο Κώστας Καραμανλής είναι ένας υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης. Σύσσωμη η παράταξη, σύσσωμη η ΝΔ θα δώσει μια μεγάλη μάχη που θα αποβεί νικηφόρα» δήλωσε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης.

«Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού, πρώτιστο καθήκον και χρέος όλων μας είναι η νίκη στις εκλογές, με γνώμονα το καλό της χώρας μας και η προοπτική της μεγάλης παράταξής μας» είπε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: