Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Ισχυρός σεισμός στην Κεντρική Ιταλία

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009

ktiria3Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με μικρό εστιακό βάθος και επίκεντρο στην επαρχία Αμπρούτσο, συγκλόνισε τα ξημερώματα την κεντρική Ιταλία. Η καταστροφή στην πρωτεύουσα Λ’ Ακουίλα, αλλά κυρίως στην ευρύτερη περιοχή είναι μεγάλη, με τον απολογισμό μέχρι στιγμής να φτάνει τους 20 νεκρούς, μεταξύ αυτών πέντε παιδιά. Σε 30 υπολογίζονται οι αγνοούμενοι. Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής επιχειρούν να απεγκλωβίσουν επιζώντες από τα συντρίμμια σπιτιών στο ιστορικό κέντρο της Λ’ Ακουίλα αλλά και σε κοντινές κωμοπόλεις. Στη Λ’ Ακουίλα είναι γνωστό πως υπάρχουν περί τους 300 Έλληνες φοιτητές. Οι περισσότεροι έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειες τους και είναι καλά στην υγεία τους. Όπως δήλωσαν στη ΝΕΤ 105.8 ο υφυπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Κασίμης και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, μεταξύ των τραυματιών είναι και μία Ελληνίδα φοιτήτρια η οποία διακομίσθηκε σε νοσοκομείο. Ο αδερφός της είναι μεταξύ των αγνοουμένων.
Σε εγρήγορση το ελληνικό ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεχής επαφή μεταξύ των επικεφαλής των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας Ελλάδας και Ιταλίας, ώστε να υπάρχει ταχύς και ευέλικτος δίαυλος επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών. Βοήθεια παρέχουν και οι διπλωματικές μας αρχές στην Ιταλία.

Η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογάννη, η οποία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη σύνοδο κορυφής της “Συμμαχίας Πολιτισμών”, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό της κ. Φράνκο Φρατίνι στον οποίο εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να παράσχει βοήθεια, με ειδικές σωστικές μονάδες, εφόσον της ζητηθεί.

Μια ομάδα διασωστών είναι έτοιμη να αναχωρήσει με C-130 για την Λ’Άκουϊλα, προκειμένου να πάρει μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης.(apnews)

''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: