Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥ; Τι συμβαίνει με την ανάληψη έργου από την εταιρεία του Φλαμπουράρη - Τι απαντά ο ίδιος στις αποκαλύψεις


Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι  η εταιρεία του Αλέκου Φλαμπουράρη ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ φέρεται να ανέλαβε έργο ύψους 3,9 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου....

Η αποκάλυψη έγινε από το «Πρώτο Θέμα» και ο κ. Φλαμπουράρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, παραδέχτηκε ότι η εταιρεία του πήρε με διαγωνισμό που έγινε πριν ενάμιση χρόνο το συγκεκριμένο έργο, αλλά ο ίδιος έχει αποχωρήσει από την εταιρία και έκλεισε το επάγγελμα μόλις έγινε υπουργός.
«Η πρώην εταιρεία μου πήρε το έργο με διαγωνισμό, ο οποίος έγινε πριν από ενάμιση χρόνο», ανέφερε για το θέμα ο κ. Φλαμπουράρης.
«Κάθε Έλληνας μπορεί να έχει μετοχές σε διάφορες εταιρείες. Δεν απαγορεύεται να έχει μετοχές σε εταιρείες ούτε ο υπουργός», σημείωσε ο κ. Φλαμπουράρης, επισημαίνοντας: «Εγώ, έχω αποχωρήσει από την εταιρεία, έκλεισα το επάγγελμα μόλις έγινα υπουργός, παρέδωσα το πτυχίο μου, το εργολαβικό πτυχίο, και υπέβαλα τα χαρτιά μου για σύνταξη».
Ανέφερε ακόμη ότι «από εκεί και πέρα λασπολογίες υπάρχουν αρκετές», προσθέτοντας ότι δεν θέλει να ασχοληθεί με νομικές διαδικασίες. «Η ιστορία μου, 50 χρόνια στην Αριστερά και 40 χρόνια στο επάγγελμα, είναι τέτοια που κανείς δεν μπορεί να μου καταμαρτυρήσει απολύτως τίποτα...», τόνισε και υπογράμμισε ότι «όποια προσπάθεια σπίλωσης γίνεται, νομίζω ότι θα πέσει στο κενό...».
Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Πελοποννήσου υποστηρίζει ότι «όλα έγιναν νόμιμα». Σε δήλωσή της, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Νικολάκου δηλώνει ότι «στην περιφέρεια Πελοποννήσου δεν μοιράζονται δουλειές» και πως η συγκεκριμένη ανάθεση έγινε με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα.
Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος», η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ ανακυρήχθηκε μειοδότρια στις 21 Νοεμβρίου του 2014. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε την 23η Σεπτεμβρίου του 2014 και το έργο υπογράφηκε τον περασμενο Μάιο και θα πληρωθεί με διαδικασία εξπρές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου παρά τις καταγγελίες περί μη ύπαρξης φορολογικής ενημερότητας. Η εργολαβία αφοράω συμπληρωματικά έργα στο αλιευτικό καταφύγιο στο Βραχάτι Κορινθίας.
Την περασμένη Πέμπτη, ο τέως υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και στο χαρακτηρισμό του «δοτού βουλευτή Α’ Αθήνας πάνω από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη» που του απέδωσε, μίλησε για τους αγώνες του στην Αριστερά και αναφέρθηκε στην τεχνική εταιρεία που είχε και δούλευε καθημερινά. «Ζούσα δίχως να παίρνω δραχμή από το κόμμα», είχε πει, προσθέτοντας ότι όταν στη συνέχεια έγινε υπουργός «έκλεισε την εταιρεία του».
Σύμφωνα με την αποκάλυψη της εφημερίδας, στις 20 Μαΐου κι ενώ ήταν ακόμη υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ της οποίας εξακολουθεί να είναι μέτοχος με ποσοστό άνω του 50% (σύμφωνα με την τελευταία καταγεγραμμένη γενική συνέλευση της 30ης Ιουνίου 2014) υπέγραψε εργολαβική σύμβαση με την περιφέρεια Πελοποννήσου έναντι του ποσού 3,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργο για το οποίο έχουν γίνει πολλές ενστάσεις καθώς καταγγέλθηκε πως η εταιρεία την οποία ο κ. Φλαμπουράρης ίδρυσε και στης οποίας το Δ.Σ. εμφανίζεται να είναι από το 2002 δεν είχε φορολογική ενημερότητα.
Συνταγματολόγοι εκφράζουν ήδη την άποψη περί ασυμβίβαστου με αφορμή την αποκάλυψη της υπόθεσης, ενώ θέτουν και ζήτημα ευθυνών του Αρείου Πάγου, που δεν έκανε προσυμβαστικό έλεγχο.
Βάσει του κώδικα νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα στο άρθρο 43 για τα ασυμβίβαστα μελών της κυβέρνησης και υφυπουργών, παράγραφο 2 με τρόπο απόλυτο ξεκαθαρίζεται πως «τα μέλη της κυβέρνησης και οι υφυπουργοί ΔΕΝ επιτρέπεται να συνάπτουν οποιαδήποτε μορφής σύμβαση με το Δημόσιο ή άλλα νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα από την οποία γεννάται ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ όφελος υπέρ αυτών ή τρίτων. Η απαγόρευση ισχύει και για οποιασδήποτε μορφής εταιρεία ή επιχείρηση στην οποία συμμετέχει μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός ως ΚΥΡΙΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ ή ως ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΣ, ετερόρρυθμος ή περιορισμένης ευθύνης εταίρος ή διατηρεί την ιδιότητα ανώτατου διοικητικού στελέχους».
Στο άρθρο 3 επίσης ξεκαθαρίζεται πως «η παράβαση των διατάξεων των προηγουμένων παραγράφων συνεπάγεται την ακυρότητα των πράξεων που ορίζονται στην παράγραφο 2 και την ευθύνη των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών κατά τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών».

Επιπρόσθετα, στο προεδρικό Διάταγμα αρ. 63 του 2005 και την κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας δεν επήλθε καμία αλλαγή ως προς τις αυστηρές διατάξεις του άρθρου 43 για τα ασυμβίβαστα μελών της κυβέρνησης.
Σε νεότερο ρεπορτάζ του, το «Πρώτο Θέμα» επισημαίνει ότι επειδή την Κυριακή κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Φλαμπουράρης θα εκλεγεί βουλευτής Α’ Αθηνών (είναι πρώτος στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ με άμεση τοποθέτηση του από την Κουμουνδούρου) την επόμενη θα βρεθεί αντιμέτωπος με το άρθρο 57 του Συντάγματος για τα ασυμβίβαστα έργα. Το εν λόγω άρθρο προβλέπει έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα διότι «τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα η την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, εταίρου, ή μετόχου ή διοικητή, ή διαχειριστή ή μέλους του δ.σ. ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών της επιχείρησης η οποία …αναλαμβάνει μελέτες ή προμήθειες ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα».

Και το άρθρο 57 συμπληρώνει πως «βουλευτές που αποδέχονται οποιαδήποτε από τις ιδιότητες ή τα έργα που αναφέρονται σε αυτό ή στο προηγούμενο άρθρο και που χαρακτηρίζονται ότι αποτελούν κώλυμα για την υποψηφιότητα βουλευτή ή ότι είναι ασυμβίβαστα με το βουλευτικό αξίωμα εκπίπτουν από το αξίωμα αυτό όπως ο νόμος ορίζει».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: