..
Με τα βλέμματα στραμμένα στην ψήφιση –σήμερα- της ελληνικής πρότασης στη Βουλή, η οποία αναμένεται να αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων και ενδεχομένως κυβερνητικών ανακατατάξεων συνέρχεται η Βουλή. Από χθες κυκλοφορεί εντεινόμενη φημολογία για ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή, καθώς τόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όσο και ο Πάνος Καμμένος διαφώνησαν με την ελληνική πρόταση προς τους Θεσμούς, στο κυβερνητικό συμβούλιο. Παρ' όλα αυτά η στάση τους δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, ενώ πολλά είναι τα σενάρια που εξυφαίνονται αυτέςτις ώρες, με άπαντες τους εμπλεκομένους να επιμένουν στην πολιτική της "δημιουργικήας ασάφειας".
Φήμες για συμμετοχή του Ποταμιού στο κυβερνητικό σχήμα διέψευσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, και σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μαξίμου είχε αφήσει να διαφανεί συμφωνία κυρίων με τον πρωθυπουργό.
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να μεθοδεύει τώρα κυβερνητικό ρήγμα –στην έναρξη των διαπραγματεύσεων- και με τη light ελληνική πρόταση, ώστε να στείλει σήμα στους εταίρους ότι τα μέτρα που περιέχει είναι επαρκή για να οδηγήσουν σε ανασχηματισμό και αλλαγή των κοινοβουλευτικών ισορροπιών, έτσι ώστε να αποφευχθούν σκληρότερα μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής αναμένεται να θυελλώδης λόγω αφενός της διαδικασίας που επελέγη από την κυβέρνηση για την έγκριση και νομοθέτηση της ελληνικής πρότασης, σε ένα άρθρο και στα αγγλικά.
Γρίφος παραμένει ακόμα η στάση που θα κρατήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καθώς και η Αριστερή Πλατφόρμα, αν και αναμένεται μετριοπαθής, ώστε να δοθεί πίστωση χρόνου και να μην αποδυναμωθεί ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής.
Οργασμός διαβουλεύσεων στον ΣΥΡΙΖΑ
Στο πλαίσιο των εσωτερικών διεργασιών αναμένεται να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το Σάββατο, ενώ ήδη υπάρχουν έντονες ενδειξεις δυσαρέσκειας.
Για την εκτόνωση του κλίματος το Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, ξεχνόντας το ζήτημα κομματικής πειθαρχίας που είχε επιχειρήσει να θέσει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση ωστόσο έσπευσε να επισημάνει ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες.
Είναι ενδεικτικό της αμηχανίας που υπάρχει ότι το κείμενο που κατατέθηκε προς έγκριση από την Βουλή δεν έχει την υπογραφή του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου διατύπωσε επιφυλάξεις, ενστάσεις και αντιρρήσεις.
Αποστάσεις κράτησε και ο Δημήτρης Στρατούλης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι πρώτες παρασκηνιακές αντιδράσεις των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας που κατά πληροφορίες είχαν μία πρώτη σύσκεψη αργά τη νύχτα.
Μία πρώτη ημιεπίσημη αντίδραση υπήρξε από την ιστοσελίδα Iskra που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα σε ανάρτηση με τον ουδέτερο τίτλο: «Άνοιξε ο δρόμος για συμφωνία με τους θεσμούς;» Στο κείμενο υπάρχει απλώς δήλωση του κ. Πάνου Καμμενου ότι “Όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε λίγη ώρα θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση όπως ακριβώς έχει περιγραφεί”. Επίσης αναφέρεται ότι “σύμφωνα με μη διασταυρωμένες πληροφορίες η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι παρόμοια με την πρόταση Γιούνκερ και πρόκειται να κατατεθεί στο Eurogroup του Σαββάτου”.
Οι γνωρίζοντες χαρακτηρίζουν αναμενόμενη τη ρητορική του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλαρφόρμας. Ο κ. Λαφαζάνης δέχεται και ο ίδιος κριτική από τα πιο σκληρά στελέχη της αριστερής τάσης ότι δείχνει υποχωρητικότητα. Το πρόβλημα της Αριστερής Πλατφόρμας είναι ότι πέραν του να προβάλλει το “υπερήφανο όχι του ελληνικού λαού”, δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση για το πως θα αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας από μία παράταση της οικονομικής ασφυξίας. το πλαίσιο αυτό η αριστερή πτέρυγα έχει δύο εναλλακτικές είτε την καταψήφιση και αποχώρηση από το κόμμα είτε την περιχαράκωση και την καταγραφή ως εσωκομματική αντιπολίτευση από τα αριστερά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου