..
Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι οι διαπραγματεύσεις με το Μέγαρο Μαξίμου να χάνει, όπως όλα δείχνουν το ραντεβού της 18ης Ιουνίου, καθώς το προγραμματισμένο Eurogroup στο Λουξεμβούργο δεν φαίνεται να έχει κάποια πρόταση στο τραπέζι από τις δυο πλευρές.
Η έλλειψη ρευστότητας στα κρατικά ταμεία προβληματίζει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που μπορεί να τονίζουν πως ο χρόνος μέχρι τις 30 Ιουνίου φτάνει για να καταλήξουν οι δυο πλευρές, όμως οι υποχρεώσεις της χώρας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εξωτερικό «τρέχουν»
Η αποχώρηση της ελληνικής ομάδας από τις Βρυξέλλες
Στην Αθήνα επέστρεψαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης ολοκληρώνοντας έναν κύκλο επαφών πριν καν αρχίσει. Μόλις 45 λεπτά ήταν αρκετά προκειμένου οι δυο πλευρές, λίγο πριν τις 8 χθες το βράδυ, να διαπιστώσουν ότι διαφωνούν κάθετα στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία.
Το «βαρύ» κλίμα που προκλήθηκε από τη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εκπροσώπους των θεσμών, φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, οι δανειστές τόνισαν πως «οι απαιτήσεις μας είναι αυτές που έχουν καταγραφεί στην πεντασέλιδη πρότασή μας».
Και επειδή όπως επεσήμαναν, το δημοσιονομικό κενό για το 2016 είναι στο 2,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να καλυφθεί από μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, όπως επίσης και από την μεταφορά της ενέργειας στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ. Αυτή η λύση σύμφωνα με τους πιστωτές, είναι ο «πιο σίγουρος τρόπος εξοικονόμησης». «Δεν δέχονταν τίποτα άλλο, τα ισοδύναμα μέτρα πήγαν περίπατο», τόνιζε κορυφαία κυβερνητική πηγή.
Η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 1,9% του ΑΕΠ μέτρα βέβαιης απόδοσης (φόροι, περικοπή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αμυντικές δαπάνες) και για το υπόλοιπο 0,6% διοικητικά μέτρα (διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως ενοποίηση ταμείων) χωρίς να υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και μετακύλιση βασικών αγαθών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως «αν κάνουμε αυτά που ζητούν θα υπάρχει περαιτέρω ύφεση».
Η αντίδραση από τους δανειστές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν άμεση και απάντησαν πως «δεν ήρθαμε να διαπραγματευτούμε το κείμενο, δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι. Αυτές είναι οι εντολές που έχουμε πάρει», ζητώντας τις προτάσεις των Ελλήνων υπουργών πάνω στα συγκεκριμένα θέματα.
Η απάντηση από την 4μελή ομάδα διαπραγμάτευσης ήταν πως «εμείς ήρθαμε εδώ για να διαπραγματευτούμε. Έτσι δεν γίνεται» και κάπου εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκε η συνάντηση.
Αγκάθι παραμένει ο ΦΠΑ
Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας εξακολουθεί να αποτελεί το μόνιμο θέμα συζήτησης, καθώς οι δανειστές επιμένουν στον διπλό συντελεστή, αλλά και στο να πάει ο λογαριασμός της ΔΕΗ στο 23%.
Στους τρεις συντελεστές επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου (6% - 13% - 23%) έχοντας κάνει υποχώρηση όσον αφορά τα τρόφιμα, με τα τυποποιημένα να πωλούνται με 23% και τα φρέσκα με 13%.
Όπως δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης «παραμένει η επιμονή των δανειστών η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρω το χρόνο) και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ (άλλο 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο)».
© Αντώνης Αντζολέτος eurokinissi
Τα επόμενα βήματα
«Περιμέναμε ότι θα μπορούσαν να δεχτούν», τόνιζε κορυφαία κυβερνητική πηγή επισημαίνοντας, πως η ελληνική κυβέρνηση είχε παραδώσει από το Σάββατο συμπληρωματικές προτάσεις στους θεσμούς που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Τα νέα δεδομένα θα βάλουν κάτω τόσο το οικονομικό επιτελείο, όσο και η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης αναλύοντας τις εναλλακτικές προτάσεις που έχει στην φαρέτρα της η κυβέρνηση, αλλά και την στρατηγική που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής.
Από το Μέγαρο Μαξίμου επεσήμαναν πως μπορεί η ελληνική αποστολή να επέστρεψε στην Αθήνα, όμως είναι σε ανοιχτή επικοινωνία προκειμένου ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει στις Βρυξέλλες και να συνεχίσει τις συζητήσεις.
Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε οι επόμενες επαφές που θα γίνουν με τους δανειστές να πραγματοποιηθούν σε υψηλότερο επίπεδο, ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες εξουσιοδοτήσεις που θα επιτρέψουν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.
Πλέον θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως το Euroworking Group που ήταν σε ετοιμότητα να συνεδριάσει, δεν έχει λόγο να το κάνει, ενώ ερωτηματικό αποτελεί πως θα αποφασίσει να δράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου