..
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τόνισε σήμερα ότι οι διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής πρέπει να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή όταν αναστέλλουν πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης τις οποίες εφαρμόζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
“Η έξοδος από τις πολιτικές υπερεπάρκειας ρευστότητας πρέπει να γίνεται πολύ, πάρα πολύ προσεκτικά”, τόνισε ο Ντράγκι έπειτα από μια ομιλία του νωρίτερα στην Ουάσινγκτον. Εξήγησε πως όταν οι πολιτικές αυτές εφαρμόζονται επί μακρόν, καθίστανται “όλο και περισσότερο παγιωμένες” στο μυαλό των επενδυτών.
Ακόμη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε πως τα εργαλεία τα οποία θα χρησιμοποιεί το ευρωπαϊκό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα σε πέντε χρόνια από σήμερα θα είναι πολύ πιο ευρεία από αυτά που διέθετε πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Για το ίδιο θέμα, είπε πως εκτιμά πως η ΕΚΤ σε πέντε χρόνια από σήμερα θα βρίσκεται πιο κοντά στην κατάσταση των κεντρικών τραπεζών σε χώρες όπου επικρατεί οικονομική ομαλότητα. Πρόσθεσε πάντως ότι η “εργαλειοθήκη” της ΕΚΤ χρειάζεται ακόμη δουλειά.
Ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η εξασφάλιση της σταθερότητας των τιμών αποτελεί ένα προαπαιτούμενο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε επιπλέον ότι ο θεσμός δεν θα διακόψει πρόωρα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ και πλέον, που έχει θέσει σε εφαρμογή, ενώ προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες περί του κινδύνου να δημιουργηθούν “φούσκες”.
Η δέσμευση αυτή του Ντράγκι, σε μια ομιλία με ακροατήριο στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου—συμπεριλαμβανομένης της γενικής του διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ—κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να σταματήσει άμεσα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή παρά τις έντονες επιφυλάξεις της ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης, της Γερμανίας.
“Έπειτα από σχεδόν επτά χρόνια αλλεπάλληλων κρίσεων που εξασθένησαν την οικονομία, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά διστάζουν πολύ να αναλάβουν ρίσκα”, τόνισε ο Ντράγκι. “Για αυτόν τον λόγο θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός πριν μπορέσουμε να πούμε ότι πετύχαμε” τον στόχο της αναζωογόνησης της οικονομίας της ΕΕ, πρόσθεσε.
Ο Μάριο Ντράγκι εξήγησε πως παρότι το πρόγραμμα αγοράς κυρίως κρατικών ομολόγων συμβάλλει στην αύξηση των τιμών διαφόρων πόρων και στην τόνωση της εμπιστοσύνης, επιθυμεί επίσης να οδηγήσει στην αύξηση των επενδύσεων και στην άνοδο του πληθωρισμού κοντά στο επίπεδο-στόχο της ΕΚΤ, δηλαδή λίγο κάτω αλλά κοντά στο 2%.
“Θα εφαρμόσουμε πλήρως το πρόγραμμα αγορών (ομολόγων και αξιογράφων) όπως είχαμε ανακοινώσει και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου να δούμε μια σταθερή προσαρμογή του πληθωρισμού”, πρόσθεσε ο Ιταλός πρόεδρος του θεσμού.
Ο Ντράγκι απέρριψε τις επικρίσεις περί του ότι με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δημιουργούνται φούσκες: “προς το παρόν ελάχιστες ενδείξεις υπάρχουν ότι αναφαίνονται γενικής φύσης ανισορροπίες”, είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου