..
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ρύθμιση των 100 δόσεων σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες εισφορές αφορά 355.000 οφειλέτες με συνβεβαιωμένους πρόσθετους φόρους, τόνισε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη μιλώντας στη Βουλή σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου.
Οι Επιτροπές αποφάσισαν να κυρώσουν κατά πλειοψηφία την ΠΝΠ που αφορά εκτός από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Από 355.000 οφειλέτες οι 306.000 είναι φυσικά πρόσωπα και 49.000 είναι νομικά πρόσωπα. Το σύνολο των οφειλών στους οποίους υπάρχουν συνβεβαιωμένοι πρόσθετοι φόροι στα 77 δισ. των συνολικών ληξιπρόθεσμων, είναι 19,5 δισ. και αυτά τα 19,5 δισ. συμπεριλαμβάνουν 11 δισ. πρόσθετων φόρων. Συνολικά, οι πρόσθετοι φόροι ανέρχονται στο 59%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ν. Βαλαβάνη συνβεβαιωμένοι πρόσθετοι φόροι είναι:
- στις οφειλές έως 5.000 ευρώ, το 19%.
- στις οφειλές έως 100.000 ευρώ, το 48,5%.
- στις οφειλές πάνω από 100.000 ευρώ, το 50%.
Συνολικά είναι το 59%, που σημαίνει ότι οι συνβεβαιωμένοι φόροι 11 δις στα 19,5 δις που ενυπάρχουν. Η αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι επειδή η πλειοψηφία των οφειλετών θα ενταχθεί στις 100 δόσεις «στη μεγάλη πλειοψηφία οι οφειλές αυτές θα διαγραφούν κατά 30% και άρα αυτό το 59% θα κατέβει γύρω στο 20% περίπου στην πράξη».
Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι με την ΠΝΠ «χαρίζονται πρόστιμα». «Δεν διαγράφονται πρόστιμα, αλλά συμβεβαιωμένοι με την αρχική οφειλή πρόσθετοι φόροι, κατά ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ρύθμισης, που επιλέγει ο οφειλέτης», απάντησε η Ν. Βαλαβάνη σημειώνοντας ότι στόχος των 100 δόσεων ήταν να ελαφρυνθούν συνολικά 3,7 εκατ. οφειλέτες.
Μάλιστα η αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «μέχρι και εγώ κόντευα να πειστώ ότι διευκολύνουμε λαθρέμπορους, αφού δεν γνωρίζω φορολογικό δίκαιο και το μαθαίνω τώρα με το ίδιο δύσκολο τρόπο και έλεγα, ότι μπορεί να μην έχω καταλάβει τι ακριβώς κόβουν». Έθεσε το ερώτημα σε σύσκεψη 60 διευθυντών τελωνείων: «μου απάντησαν όλοι «όχι». Κατηγορηματικό όχι».
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι υπήρξε» καραμπινάτη μεθόδευση», ενώ παρόμοια θέση έλαβε και ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος. «Τους ευχαριστώ, γιατί έχω την τιμή να είμαι το πρώτο μέλος της Κυβέρνησης που, ουσιαστικά, κατηγορούμαι για σκανδαλώδη ρύθμιση και για καραμπινάτη μεθόδευση, προκειμένου να περάσει αυτή η σκανδαλώδης ρύθμιση», σχολίασε η Ν. Βαλαβάνη,.
Εξηγώντας η Ν. Βαλαβάνη γιατί κατέθεσε την ΠΝΠ παραδέχθηκε ότι «δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι δεν θα διέγραφαν τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής φόρων που έχουν προκύψει από φορολογικούς ελέγχους, καθώς τις θεωρούν «πρόστιμα συμβεβαιωθέντα» και τις έχουν κεφαλαιοποιήσει. Επειδή όμως δεν υπήρχε στη Βουλή νομοσχέδιο και δεν μπορούσε να εκδοθεί ΠΟΛ, επελέχθη η ΠΝΠ.
«Δεν φταίει κανένας άλλος, εκτός από το ότι εγώ μαθαίνω φορολογικό δίκαιο με το δύσκολο τρόπο, εν πάση περιπτώσει - γιατί το μαθησιακό μου επίπεδο και οι σπουδές μου είναι ότι είμαι οικονομολόγος μικροοικονομίας και δεν έχουν καμία σχέση. Εγώ, ούτε τη φορολογική μου δήλωση δεν έκανα μόνη μου και τα μαθαίνω όλα τώρα με τον πιο δύσκολο τρόπο, δηλαδή με βάση τη φορολογική πρακτική και τη φορολογική νομοθέτηση», είπε χαρακτηριστικά η αναπληρωτής υπουργός.
«Καλύπτουν τα 2 δισ. οι αιτήσεις των πρώτων 11 ημερών»
Τα 2 δισ. καλύπτουν οι 240.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν μέσα σε 11 μέρες για τις 100 δόσεις, όπως αποκάλυψε η Νάντια Βαλαβάνη.
«Όλες μαζί οι προηγούμενες ρυθμίσεις συμπεριλαμβανομένης και του τετράμηνου του 2014 τις ρύθμισης για τις 100 δόσεις, συμπεριέλαβαν 2,2 δις και εδώ στις πρώτες δέκα μέρες είμαστε ήδη στο 1,9 δισ.», τόνισε η Ν. Βαλαβάνη.
Ειδικότερα έως τις 28 Απριλίου έχουν γίνει συνολικά 240.000 αιτήσεις, οι οποίες αφορούν το 1,7 δις ευρώ αρχικό κεφάλαιο (τα 106 εκατ. είναι πρόσθετοι φόροι), που μαζί με 250 εκατ. προσαυξήσεις, ανεβαίνει στα 1,95 δισ. ευρώ.
Μετά την υπαγωγή το κεφάλαιο σε ρύθμιση είναι πλέον 1,63 δις συν 280 εκατ. προσαυξήσεις πρόσθετοι φόροι και τοκοχρεολύσια.
Συνολικά δηλαδή 1,9 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται πως μέχρι τέλος του μήνα επειδή, υπάρχει μια υστέρηση από τις τράπεζες, θα πρέπει να έχουν πληρωθεί και να μπουν εντός του Απριλίου 104 εκατ. ευρώ, από αυτά τα 84 έχουν ήδη καταβληθεί και έχουν έρθει στη φορολογική δήλωση.
Στο σύνολο των πρόσθετων φόρων ύψους 106 εκατ. θα διαγραφούν τα 60 εκατ. και θα πληρωθούν τα 46 εκατ. ευρώ. Από το 60 εκατ. που διαγράφηκαν τα 42% αφορούν φυσικά πρόσωπα, τα 58% αφορούν επιχειρήσεις.
Η αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ακόμη πως όταν οι αιτήσεις ήταν στις 210.000 οι 163.487, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία, αφορούσαν οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ νομικών και φυσικών προσώπων και άνω του 1.000.000 ήταν μόλις 72 αιτήσεις.
Η Ν. Βαλαβάνη απηύθυνε έκκληση «όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά να αντιμετωπίζονται οι κατασχέσεις και τα παγώματα λογαριασμών και πριν απ' όλα των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι σε αυτές τις οφειλές των 3.000, των 5.000 ευρώ. Αντίστοιχα, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να πληρώσουν τους πιστωτές τους, μερικές φορές να πληρώσουν ούτε τους ίδιους τους εργαζόμενους όταν παγώνουν οι λογαριασμοί τους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν μια περίοδο που είναι ανοιχτή και θα είναι ανοιχτή μέρες μέχρι τις 27 Μαΐου, μια τόσο σημαντική ρύθμιση. Και μια προσπάθεια συνεργασίας, ώστε σε όσους συμβαίνει αυτό να μπορούν να μπουν στη ρύθμιση».
Newsroom naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου