Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Στην τελική ευθεία;

 

..

Στην τελική ευθεία;

Γράφτηκε από  
Στην τελική ευθεία;
Κάμπινγκ Σκοτίνας

Χωρίς καμιά αμφιβολία, το κάμπινγκ του ΕΟΤ στην Σκοτίνα, απασχόλησε τους Πιεριείς ίσως όσο και το νέο Νοσοκομείο Κατερίνης (μέχρι να ολοκληρωθεί). Αφού πέρασε μια φάση μακροχρόνιας απαξίωσης, με τον κάθε υπουργό να «σκέφτεται» και κάτι διαφορετικό για την αξιοποίησή του, έχει περιέλθει πλέον για τα επόμενα 58 χρόνια σε χέρια επενδυτών.

Κοντά στα 25 χρόνια συμπληρώνονται από τότε που το Κάμπιγνκ του ΕΟΤ στη Σκοτίνα, παραμένει αναξιοποίητο, στερώντας εισόδημα από την νότια Πιερία, αλλά και έναν μοναδικό χώρο κατασκήνωσης για τους λάτρεις του συγκεκριμένου είδους διακοπών.
Του Βαγγέλη Ν. Ζαμαντζά
Γενιές και γενιές Ελλήνων και Βαλκάνιων έκαναν διακοπές στην Σκοτίνα, αφού εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο σε έκταση κάμπιγκ των Βαλκανίων και από τα ωραιότερα της Ευρώπης. 
Ο κύκλος του έκλεισε απότομα και συνέπεσε με την έναρξη του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αφού στερήθηκε τον μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών που προέρχονταν κυρίως από την συγκεκριμένη χώρα, ενώ κατέστη  «απροσπέλαστο» και για τους βορειοευρωπαίους μιας και ο ευρωπαϊκός οδικός άξονας 10, παρέμενε επί χρόνια κλειστός και επικίνδυνος.
Ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία και η απότομη μείωση των επισκεπτών του, ήταν η αφορμή να ξεκινήσει η σταδιακή (εκούσια) απαξίωσή του από την πολιτεία.


Από το ζενίθ στην απαξίωση
Ο χώρος για μεγάλο χρονικό διάστημα μένει εγκαταλελειμμένος, αφήνεται στη μοίρα του και ρημάζει. Οι εγκαταστάσεις που επί χρόνια προσέφεραν ποιοτικές υπηρεσίες σε χιλιάδες επισκέπτες χρόνο με το χρόνο φθείρονται, χωρίς συντήρηση, ενώ και η τοπική κοινωνία επιδεικνύει ιδιαίτερα αργά αντανακλαστικά, μην έχοντας προφανώς εκτιμήσει τις επιπτώσεις που έχει για όλη την περιοχή το κλείσιμο του κάμπινκ.
Όταν αρχίζουν να εκδηλώνονται οι πρώτες φωνές που ζητούν την επαναλειτουργία και την αξιοποίησή του, η πολιτεία επιλέγει με συνοπτικές διαδικασίες να δώσει τη χρήση του σε ιδιώτη. Μεταλλικά αντικείμενα αφαιρούνται από τις κατασκευές, ακόμη και δέντρα κόβονται χωρίς κανένα έλεγχο από τον τότε «ένοικο» και η παρακμή του επιταχύνεται. 
Ακόμα και η «αποβολή» του συγκεκριμένου «επενδυτή» μετατρέπεται σε μια ολόκληρη δικαστική και ιδιαίτερα χρονοβόρα περιπέτεια.
Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ο τότε Δήμος Ανατολικού Ολύμπου, πιέζει για την παραχώρηση του κάμπινγκ στο Δήμο, κάτι που (ευτυχώς) αρνείται η πολιτεία η οποία ξεκινά να «επεξεργάζεται» σχέδια ανάδειξής του, αναγωρίζοντας την μοναδικότητά του. 


Από το ECO-camping του Άρη στη «ναυαρχίδα» του Μαρκόπουλου
Ο πρώτος υπουργός Τουρισμού που επισκέπτεται το κάμπινγκ του ΕΟΤ στην Σκοτίνα είναι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Είναι τότε που η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή έστω και δειλά μιλά είτε για συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού  Τομέα (τα γνωστά ΣΔΙΤ που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ ). Ευρισκόμενος στη Νομαρχία Πιερίας, όπου συμμετέχει σε ευρεία σύσκεψη, ο Άρης Σπηλιωτόπουλους, μιλά με κολακευτικά λόγια για το «φιλέτο» της νότιας Πιερίας, τονίζοντας πως η πρόθεση του Υπουργείου του, είναι να ξαναλειτουργήσει ως ECO-camping, αφού όπως τονίζει η περιοχή έχει όλες τις προϋποθέσεις να προσφέρει κάτι μοναδικό στο τουριστικό προϊόν και κυρίως εναρμονισμένο στις σύγχρονες μορφές τουρισμού. 
Το ECO-camping «πέθανε» πριν καν ο υπουργός φτάσει στη Λάρισα επιστρέφοντας στην Αθήνα. 
Οι φορείς της Πιερίας (και κυρίως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συνεπικουρούμενη από τον τότε Δήμο  Ολύμπου) δεν έχανε την ευκαιρία να θέτει ζήτημα αξιοποίησης του κάμπινγκ του ΕΟΤ, χωρίς ωστόσο το ενδιαφέρον που έδειχναν κατά τις επισκέψεις τους στο νομό μας διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες, να μετατρέπεται σε πράξη.
Λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 2009, ένας ακόμη Υπουργός Τουρισμού ο Κώστας Μακρόπουλος επισκέπτεται το κάμπινγκ της Σκοτίνας με αφορμή τα εγκαίνια του λιμανιού στον Πλαταμώνα.
Ο Κώστας Μαρκόπουλος, δηλώνει έκπληκτος από το φυσικό τοπίο του χώρου, αλλά και οργισμένος από την κατάσταση που επικρατεί εκεί, ανακοινώνει το κλείσιμο των εγκαταστάσεων γιατί είναι επικίνδυνες , έρχεται δε σε σύγκρουση με τους λιγοστούς επισκέπτες του που για χρόνια είχαν σταθμεύσει τα τροχόσπιτά τους. Το χαρακτηρίζει δε ως «ναυαρχίδα» του τουρισμού για την Πιερία. Ωστόσο, δηλώνει ανέτοιμος να μιλήσει για το «τι σκέφτεται το υπουργείο» για το κάμπινγκ, υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα είναι να απομακρυν-θούν όσοι μένουν μέσα «καθότι είναι επικίνδυνο» και δυσφημεί το τουριστικό προϊόν της Πιερίας. 
Εννοείται, ότι ούτε ο κ. Μαρκόπουλος δρομολογεί κάτι ουσιαστικό για το κάμπινγκ της Σκοτίνας, ενώ λίγους μήνες αργότερα το κόμμα του χάνει τις εκλογές και ο ίδιος φεύγει από το υπουργείο. 


Στο «σφυρί» από τον Γιώργο
Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, φαίνεται ωστόσο πιο δραστήρια λόγω και της πίεσης που της ασκείται για εισροή χρημάτων στα ταμεία της από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Έτσι, το (τότε) υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, στο πλαίσιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ξεκινά τη διαδικασία διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, ώστε τα 420 στρέμματα του κάμπινγκ, στην κατάφυτη περιοχή της παραλίας Σκοτίνας, να αξιοποιηθούν με μακροχρόνιο ορίζοντα.
Στόχος του διαγωνισμού, που προκηρρύσει η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ ΑΕ) με σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης διάρκειας 60 ετών, είναι η δημιουργία ξενοδοχείου 4 αστέρων, δυναμικότητας τουλάχιστον 250 κλινών, με παράλληλες ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακό κέντρο, κάμπινγκ, κέντρο θαλασσοθεραπείας υψηλών προδιαγραφών κ.α.
Όπως επισημαίνει η ΕΤΑ ΑΕ πρόκειται για τον καλύτερο προορισμό της Πιερίας, αφού βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. νότια της Κατερίνης, στο 100ο  χλμ. της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών και έχει πολύ καλή πρόσβαση. Είναι μία παραθαλάσσια έκταση περίπου 430 στρ. με ακτογραμμή μήκους 750 μέτρων, ενώ περιβάλλεται από δασική έκταση 200 στρ. Από κάθε πλευρά αποτελεί τον καλύτερο προορισμό της Πιερίας, αφού βρίσκεται στις υπώρειες του Ολύμπου (με εύκολη πρόσβαση στο βουνό των θεών), στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και στο κάστρο του Πλαταμώνα.
Τελικά ο διεθνής δημόσιος διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 και εξελίχθηκε σε δύο φάσεις, ενώ δόθηκαν παρατάσεις τόσο για την πρώτη όσο και για δεύτερη φάση της διαδικασίας.
Το κάμπινγκ περνά για 60 χρόνια σε τρεις Πιεριείς επιχειρηματίες (Έλληνες του εξωτερικού) και η σύμβαση υπογράφεται στις 30 Μαΐου 2013, σηματοδοτώντας για την ΕΤΑΔ την πρώτη αξιοποίηση μεγάλης έκτασης για την ανάπτυξη σύγχρονων τουριστικών υποδομών.
Το επενδυτικό σχέδιο των επιχειρηματιών της ομογένειας, ύψους 40 εκατ. ευρώ περίπου, προβλέπει την ανάπτυξη ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων (κεντρικό κτίριο και μπανγκαλόους) δυναμικότητας 443 κλινών, κάμπινγκ Α΄ κατηγορίας δυναμικότητας 300 θέσεων, συνεδριακού κέντρου 500 θέσεων, εγκαταστάσεων spa, υπαίθριου θεάτρου, κλειστού γυμναστηρίου και αθλητικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες με την υπογραφή της σύμβασης καταβλήθηκε εφάπαξ μίσθωμα ύψους 420.000 ευρώ. Το ετήσιο μίσθωμα που θα καταβάλλει ο ανάδοχος στην ΕΤΑΔ Α.Ε. ανέρχεται σε ποσό 240.000 ευρώ, ενώ η σύμβαση προβλέπει και πρόσθετο αντάλλαγμα ως ποσοστό επί των δυνητικά διανεμόμενων κερδών, μετά την απόσβεση της επένδυσης.


Στην τελική ευθεία
Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης, οι επενδυτές, παραμένουν ιδιαίτερα «ζεστοί» στο σχέδιό τους,αν και γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν καθυστερήσει το κύριο μέρος των εργασιών.
Όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας που έχει αναλάβει το κάμπινγκ, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες οι αδειοδοτήσεις, ώστε να ξεκινήσουν οι συμφωνημένες κατασκευές. 
Ο κ. Σπυριδόπουλος, μιλώντας στην «ΕΠΤΑ», εκτιμά ότι η ολοκλήρωση των εργασιών δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 2 χρόνια από την ημέρα που θα αρχίσουν. Αναφερόμενος στο γεγονός οτι προβλέπονται κτίρια σε μια περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή, σημειώνει οτι το περιβάλλον είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της επένδυσης και ως εκ τούτου το δικό τους ενδιαφέρον είναι ακόμη μεγαλύτερο όσον αφορά στην προστασία του. 
«Θα μπορούσαμε να είχαμε επιλέξει οποιαδήποτε άλλη περιοχή, όμως αυτό το φυσικό περιβάλλον δεν υπάρχει πουθενά αλλού στη χώρας μας και αυτό δεν σας το λέω μόνο ως Πιεριέας».
Η επένδυση θα προχωρήσει κανονικά καθότι πιστεύει ότι ολοκληρώνονται εντός δεκαημέρου όλες οι αδειοδοτήσεις. Όσο για το πότε υπολογίζει να δεχθεί τους πρώτους επισκέπτες, ο κ.Σπυριδόπουλος τονίζει, οτι δεν αποκλείεται να δεχθεί σε πρώτη φάση μόνο κατασκηνωτές, ίσως και από το καλοκαίρι του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: